Isolering af kælder: 7 ting du bør vide

 

At udbygge din kælder kan være et spændende og udfordrende projekt. Den ekstra plads kan være ganske nyttig, men det kræver også en hel del arbejde at få en hel etage gjort færdig. Måske har du renoveret og gjort noget grundlæggende arbejde før og har en vis ekspertise inden for området. Derefter er det vigtigt at huske, at en masse ting vil være anderledes under jorden, og tilstrækkelig dræning, ventilation og afløb fungerer ikke, som du er vant. Måske bliver især isoleringen en anden slags arbejde, end du har prøvet før, og det er vigtigt, at dette udføres korrekt og med de rigtige materialer.

Isolering av kælder

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Isolering av kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Planlæg omhyggeligt

Det gælder altid ved renovering. Men især når man udbygger kælderen, er det vigtigt at begynde at planlægge tidligt. God isolering hjælper ikke kun med at få en behagelig temperatur i kælderen, men bidrager også til luftcirkulation og modvirker fugtproblemer. Selvom det ikke altid er meget relevant i en kælder, gør isoleringen den også mindre lydt, hvilket især hjælper dig, hvis kælderen skal bruges som udlejeenhed.

Sørg for at forberede projektet så detaljeret som muligt. Isolering af kælderen er ofte en del af en større renovering, og det anbefales at have en klar fremskridtsplan og kontrakt med håndværkeren. Om du vil have en totalentreprise eller en fagentreprise er op til dig, men hvis du bruger flere entreprenører, er det især vigtigt, at arbejdet afsluttes til tiden, når den næste person skal i gang med arbejdet. Dette er også en fordel ved en totalentreprise, men så er det i det mindste entreprenøren, der er ansvarlig for dette.

2. Isolér korrekt

Mange overvejer på at isolere kælderen indefra. Dette er betydeligt lettere end at grave rundt om hele huset og tilføje isolering udefra, men hvis du lægger isolering på indersiden kan du få problemer med kondens og fugt. Årsagen til dette er, at den indvendige isolering forhindrer, at varmen i luften udtørrer fugt i væggen. Det giver en god yngleplads for skimmel- og rådsvampe, og det ønsker vi ikke. Hvis der er forhold, der gør det vanskeligt at isolere det ydre, skal der stadig være ⅓ udvendig isolering. Ja – der er mere arbejde med at grave rundt om huset, og ikke mindst bliver det dyrere, men ofte bør du allerede grave i forbindelse med tilføjelse af dræning, og så har du gjort en stor del af arbejdet.

3. Vurdér den indre isolering

Hvis det viser sig at være umuligt at isolere på ydersiden, findes der løsninger til at gøre dette indefra. Dette er ikke ideelt og heller ikke risikofri, men er man nødt til det, så kan man. En populær måde at gøre det på er at bygge et "rum i rummet". Her bygger du nye vægge på indersiden af ​​de ydre vægge, og der vil være en lille spalte på ca. 5 cm mellem den nye, lette væg og den ydre væg. For at kontrollere fugtigheden i denne spalte og modvirke dannelse af svamp skal du installere en affugter, der suger fugtigheden ud og blæser tør luft ind. Dette trækker ikke nødvendigvis så meget elektricitet, og du vil næppe se nogen påvirkning af elregningen.

4. Find ud af, hvad du skal isolere

De fleste forbinder nok hovedsageligt isolering med væggene. Især i en kælder, hvor jorden udenfor er kold og fugtig og hurtigt får kælderen til at føles kold. Men det er også en fordel at isolere både gulv og loft for at forbedre indeklimaet og give en mere behagelig temperatur. Især er gulvet vigtigt i kælderen, da et ikke-isoleret gulv bliver koldt at gå på. Derudover udsættes et betongulv lige på jorden for kapillært sug, og hvis dræningen ikke er god nok, kan dette forårsage store fugtskader i konstruktionen. Kapillært sug er også et almindeligt problem i grundmuren og bør udbedres uanset hvad.

Hvis du planlægger at lægge varmekabler i gulvet, for eksempel i et badeværelse, er dette til ringe nytte, hvis der ikke er godt isoleret. Varmen fra varmekablerne går lige ned til jorden, og du vil næppe føle nogen effekt i badeværelset. Dette kræver isolering, og husk, at det vil tage noget af din lofthøjde. En god struktur til gulve i kælderen kan være, som følger:

  • 12 mm XPS
  • Fugtbarriere
  • Varmekabler med hønsetråd
  • Armeret beton
  • Membran
  • Fliser

5. Find ud af, hvad det koster

Hvad en isolering af kælderen koster kan afhænge af flere ting. Størrelsen har selvfølgelig meget at sige, men prisen pr. kvadratmeter vil falde lidt, jo større kælderen er. Derudover afhænger det af, om kælderen er isoleret fra før, og om du skal fjerne gammel isolering med fugtskader. Om arbejdet udføres uden for eller inden for har også meget at sige, og om du har brug for ny dræning eller ej.

Hvad du vælger af materiale, har også en stor indflydelse på den endelige pris. Hvad der er bedst til lige netop din kælder bestemmes af mange faktorer, og det er svært at sige noget generelt om, hvad der er bedst. Om du skal vælge isopor-plader eller ruller med sten- eller glasuld afhænger af flere faktorer, såsom hvor udsat isoleringen vil være for fugt, hvor let det er at arbejde med og selvfølgelig prisen.

I Bygge.dk har vi samlet priser fra hundreder af lignende projekter og har udarbejdet en prisdatabase baseret på disse. Denne database giver en gennemsnitlig pris på 3.000 kroner pr. løbende meter med dræning og efterisolering af grundmur. Dette er den samlede pris, og alt materiale og arbejde er inkluderet i denne. Men dette er en gennemsnitspris, og der er store forskelle her, afhængigt af hvor meget der skal laves hos dig.

Få 3 gratis tilbud >

Isolering av kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

6. Find ud af, hvad du selv kan gøre

Mange ser på muligheden for at gøre noget af arbejdet på egen hånd for at spare penge. Det er klart, at meget af omkostningerne går til udførelse af selve arbejdet, men det er også vigtigt, at dette udføres korrekt. Dette gælder især for grundarbejde, og hvis du overvejer at gøre dette selv, er det vigtigt, at du har den nødvendige viden og kompetence inden for dette felt. Der er dog intet i lovgivningen, der siger, at du ikke selv kan tilføje isoleringen. Så længe du holder dig fra el-arbejde, kan du stort set gøre så meget, som du kan og stadig være inden for lovens rammer. Men husk, at arbejdet kan være ansøgningspligtigt, især hvis du ændrer de bærende strukturer eller brugen af kælderen.

Det er dog en fordel at tale med en professionel håndværker, når man går i gang med et projekt af denne størrelse. Der er meget, der kan gå galt, og pludselig sidder du der med fletningerne i postkassen og skal gøre det hele om igen. En dygtig håndværker vil betale sig, for at få arbejde udført, som vil vare i mange år, og du behøver ikke bekymre dig om fugtskader og lignende.

7. Foretag en sidste inspektion

Uanset hvordan du vælger at gennemføre projektet, anbefaler vi, at du får en ekstern specialist til at gennemgå arbejdet bagefter. Hvis der er fejl eller mangler, er det bedst at identificere dette så tidligt som muligt og rette disse med det samme. Det kan være vanskeligt at undersøge dette alene, og en professionel vil gå arbejdet efter i sømmene og kontrollere, at alt er lavet i en tilfredsstillende kvalitet. Det er altid bedst at være på den sikre side, både for din tegnebog og din nattesøvn.

Så til sidst skal du huske på dette, ved isolering af kælderen:

  • Planlæg godt. Dette gælder uanset, hvilken slags arbejde du skal udføre.
  • Læg isoleringen på ydersiden. Så vidt muligt bør man lægge så meget som muligt af isoleringen på ydersiden af ​​ydervæggene. Hvis det af forskellige årsager er vanskeligt at opnå dette, skal minimum ⅓ af isoleringen lægges udvendigt.
  • Brug en dygtig håndværker. Det er ikke sjovt at finde fugtskader eller andre fejl kun få måneder efter, at kælderen er fuldstændigt isoleret. Hvis du selv udfører arbejdet, er det vigtigt, at du er forsigtig, og at du ved, hvad du laver.
  • Vær prisbevidst. Dette gøres også lettere med god planlægning.
  • Færdiggør den endelige inspektion. Når en ekstern professionel har gennemgået og godkendt arbejdet efterfølgende, kan du være sikker på, at det er udført korrekt og ikke behøver at bekymre dig om fejl og mangler.

Vi i Bygge.dk kan sætte dig i kontakt med flere dygtige entreprenører, der kan udføre arbejde af høj kvalitet, og vi har et stort netværk af solide håndværkere, du kan stole på. Hvis du registrerer dit projekt hos os, matcher vi dig med entreprenører i vores database, og vi kontakter dig for at afgive tilbud på jobbet.



Få 3 gratis tilbud >

Isolering av kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.