Bygge en ny sal: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Det kan have en række fordele at bygge en ny sal. Man får mere plads, bedre udsigt, hvis man bygger i højden, og værdien på huset stiger. For at et sådant projekt skal lykkes, er det vigtigt, at man har et godt overblik over processen. I denne artikel kan man læse om, hvad der kræves af bygherren, hvordan man finder de rette håndværkere, og hvad man kan forvente at skulle betale.


Bygge en ny sal

Bygge en ny sal? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Start her

Forskel på at tilføje en ny etage og at lave en tilbygning

Begreberne tilbygning og tilføjelse af en ny etage betyder to forskellige ting. Dette skyldes, at det er to vidt forskellige byggeprojekter. Derfor er det vigtigt, at man har overblik over disse begreber.  En tilføjelse af en ny etage er en udvidelse af boligen i højden. Så det handler om et nyt gulv. En tilbygning er derimod en forlængelse af en bygnings grundareal. Ved tilbygninger fjerner man en del af væggen på det eksisterende hus, og bygger videre derfra. Tilbygning kræver derfor et nyt fundament. Dette undgår man når man laver en ny etage oven på den eksisterende bolig eller dele heraf. På den anden side tilføjer den nye etage en ekstra belastning til resten af huset, hvilket ofte kræver at de bærende konstruktioner skal forstærkes. En ny etage er en udvidelse i højden, og dette medfører også strengere ansøgningskrav, end ved tilbygning.


Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Grundig forberedelse af projektet

En god forberedelse er en forudsætning for et effektivt og succesfuldt projekt. Hvis man er tidligt ude med at søge kompetente fagpersoner, vil man spare en masse tid og gøre planlægningen lettere. Disse ting kan hjælpe dig i den rigtige retning, og give tips om, hvad man skal fokusere på tidligt i processen.  

Det første skridt, når man skal opføre en ny førstesal, vil være at engagere en arkitekt, der kan tegne og ansøge hos kommunen, da man har brug for en ansvarlig ansøger, der kan ansøge på bygherrens vegne om udbygning. Arkitekten vil være i stand til at hjælpe med at planlægge et projekt, der er både æstetisk, funktionelt og brugbart. En arkitekt vil kunne finde løsninger, man ikke selv kan se og komme med tips til hvordan man bør udforme udbygningen. Derudover kan en arkitekt hjælpe med at få projektet godkendt af kommunen.

Bygge en ny sal? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Find en dygtig entreprenør

Når man har bestemt sig for, hvad man vil have gjort, og arkitekten er færdig med designet, er det tid til at finde en entreprenør, der kan udføre arbejdet. De fleste mennesker, der bygger en ny førstesal, vælger at gøre dette som en totalentreprise, hvor hovedentreprenøren (normalt en tømrervirksomhed) engagerer underleverandører på de resterende områder. Man har da kun ét kontaktpunkt og én kontraktpart.

Det kan betale sig at være ude i god tid. Dygtige håndværkervirksomheder er populære og har ofte aftaler flere måneder frem. Det er vigtigt at finde et seriøst og solidt firma med god økonomi og gode referencer fra lignende projekter.

Hold øje med relevante godkendelsesordninger. Disse er sjældent obligatoriske, men fungerer stadig som et kvalitetsstempel.

For at gøre det nemt for bygherren at vælge de rette fagfolk, har vi i Bygge.dk samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværksvirksomheder på ét sted. Hvis man registrerer sit projekt på vores hjemmeside, sætte vi bygherre i forbindelse med dygtige entreprenører, der har den nødvendige erfaring til projektet. Det er gratis, og man kan afmelde sig til hver en tid.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Hvad koster det at bygge en ny førstesal?

Hos Bygge.dk har vi prisstatistikker baseret på afsluttede byggeprojekter gennem vores platform. Vi kan se, at gennemsnitsprisen for byggeri af en ny etage er omkring 20.000 kroner per kvm. Dette omfatter alle omkostninger, både materialer og arbejdskraft. Der er store prisforskelle på forskellige byggeprojekter. De fleste ender med at betale et sted mellem 13.000 og 30.000 kroner per kvm. For at finde ud af, hvor man befinder sig på denne skala, skal man først kontakte en håndværker, der kan give et tilbud. Her vil både standarden og kompleksiteten af det specifikke projekt tælle med.

Læs mere om prisen på at bygge en ny førstesal.

Sørg for at sikre finansieringen på forhånd

For at kunne planlægge projektet, skal man først vide, hvad man kan finansiere. Hvis man ikke har økonomien til at dække alle omkostninger, kan man overveje en refinansiering af ens realkreditlån. En ekstra sal vil øge værdien af boligen betydeligt, så det er ofte muligt at nå frem til en aftale med banken. Nogle optager forbrugslån til dækning af renoveringer, men her er renten betydeligt højere, og lånebeløbet er begrænset. En anden mulighed ved byggeprojekter er et byggelån. Dette fungerer som et overtræk, som du kan trække på gennem projektet. Banken har tendens til at have en lidt højere rente på dette (mindst det dobbelte af realkreditlån sats), så hvis man har mulighed for at trække på boliglånet, kan dette ofte bedst betale sig.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Sørg for at sikre en effektiv projektgennemførelse

En god planlægning er med til at gøre projektet både forudsigeligt og gennemførligt. Derfor er det også vigtigt at følge de planer, der er lagt. Lav en grundig arbejdsplan, helst sammen med entreprenøren, og følg op på arbejdet ofte. Hvis man føjer holdepunkter til planen, er det nemmere at se, hvordan man klarer sig undervejs. Fastslå hvornår taget skal være færdiglagt, gulvet isoleret og trappen klar. Det gør det nemmere at se, om projektet bliver forsinket. Det er også vigtigt, at man er meget opmærksom på kontrakter og aftaler. Vær detaljeret og præcis i projektbeskrivelsen til entreprenøren, så man er sikker på, at man er enige om, hvad der skal gøres. For at undgå uenigheder, bør der aftales på forhånd, hvordan eventuelle forsinkelser og tillæg i prisen skal håndteres. Brug gerne de færdige kontraktmål AB92 eller AB forbruger. Disse kontrakter er specifikt udformet til håndværkstjenester, og du finder dem på Dansk Byggeri.

Næste skridt

Hvis man har tegningerne klar og ønsker at komme i kontakt med kvalificerede entreprenører, kan man registrere projektet på Bygge.dk. Vi vil derefter kontakte jer for en kort gennemgang af projektet via telefon, før det bliver matchet med velkvalificerede entreprenører. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.


Bygge en ny sal? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.