Komplet guide til vandskuring af hus

 

Med en vandskuring kan du genopfriske murværket, hvis det er begyndt at se lidt træt og sløjt ud med tiden. Det er en stor beslutning at vælge en vandskuring, da det er svært at fortryde. Derfor har vi lavet denne komplette guide med alt, hvad du behøver at vide omkring vandskuring.

Guide: Vandskuring af hus

Vandskuring af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Start her

1. Hvad er vandskuring?

Vandskuring er en proces, hvor du trækker et lag mørtel hen over murværkets mursten. Mørtlen vil dermed dække mursten og de fuger der er, så det bliver helt jævnt og fint. Det giver en fantastisk flot overflade, som får hele murværket til at se ud som nyt igen. Det er en tidskrævende proces, da du skal give et lag af mørtel over hele murværket indtil du har et ensartet og smukt resultat. Selvom sten og fuger bliver gemt væk af mørtlen, skal man stadig kunne ane strukturen af murværket. Dermed er vandskuringen lavet korrekt.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

2. Hvilke fordele og ulemper er der ved vandskuring af hus?

Ligesom så meget andet, er der naturligvis og fordele og ulemper ved vandskuring, som du naturligvis bør vide, inden du beslutter dig for om det skal være løsningen til dit hus.

En vandskuring af hus er sjælden en proces mange vælger, når de skal bygge nyt eller i forbindelse med køb af huset. Det er oftest en beslutning mange tager, når de kan se at murværket er ved at være slidt og sløjt at se på. Dermed er vandskuring af hus en effektiv løsning, fordi du får et fantastisk resultat for pengene sammenlignet med, hvad et større reparationsarbejde vil koste dig.

Der er et par ulemper ved dette arbejde, som du bør være opmærksom på. For det første kræver en vandskuret eller pudset facade en del mere vedligeholdelse end et almindeligt murværk. Skidt og alger har en tendens til at sætte sig bedre fast på et vandskuret murværk. Hvis der kommer slag eller stød på en vandskuret facade, vil det tydeligt kunne ses sammenlignet med et almindeligt murværk. Du bør derfor være opmærksom på, at vandskuring af facaden også gør den mere sårbar.

Vandskuring af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

3. Hvad koster vandskuring af hus?

Prisen for vandskuring afhænger naturligvis først og fremmest af, om det er noget, som du selv ønsker at kaste dig over, eller om du vil hyre en professionel håndværker til opgaven. Det er naturligvis væsentligt billigere at gøre det selv, men der er også meget, som kan gå galt, da det er en krævende og svær proces. Derfor bør du have erfaring med byggeopgaver, hvis du kaster dig over vandskuring.

For at komme tilbage til prisen, så afhænger den i høj grad også af, hvor omfattende en opgave, der er tale om. Når vi taler om vandskuring af hus, så kigger man blandt andet på tilstanden på murværket der skal vandskures. Det er vigtigt, at murværket og murstenene er sunde og bæredygtige. Hvis der er skader, skal de udbedres, inden du kan begynde at vandskure. Hvis der er mursten, der er gået i stykker eller skader i murværket, bliver det kun tydeligere af at blive vandskuret, hvis ikke det bliver udbedret forinden. Det bør du derfor også tage det med i din overvejelse i forhold til det æstetiske udtryk.

Den samlede pris for vandskuring er derfor afhængig af, hvor mange kvadratmeter der skal vandskures, samt hvad det vil koste at få udbedret de skader der er i murværket. Find fagfolk gennem Bygge.dk, som kan være behjælpelig til en god pris.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

4. Vandskuring af hus: Sådan gør du

Hvis du vil kaste dig over opgaven med vandskuring af hus selv, så kan du med fordel følge vores simple guide her. Vi anbefaler, at du væbner dig med tålmodighed og sætter god tid af til opgaven. Det kan være tidskrævende, hvorfor det er vigtigt, at du har den nødvendige tid, da det ikke kan forceres for at få det flotteste resultat.

Trin 1: Start med rens og rengøring af murværket

Det er vigtigt at gøre murværket klar til vandskuring. Det gør du blandt andet ved at rense og rengøre murværket for skidt og alger, der har sat sig med tiden.

Trin 2: Udbedrer fejl og skader

Når du har renset og rengjort murværket, skal du løbe det grundigt igennem for at se, om der er dårlige sten eller revner at finde. Hvis det er tilfældet, bør du få det udbedret, inden du starter på vandskuring. Hvis der er fuger som er krakeleret eller revnet, bør du også mørtle det op. For at få så smukt et resultat som muligt, er det vigtigt at murværket er i god stand.

Trin 3: Vælg den rette mørtel

Når alle skader er udbedret, og murværket er tørt efter du har renset det for skidt og alger, så er du klar til selve vandskuringen. Her er det naturligvis vigtigt, at du har valgt den helt rette mørtel. De fleste mørtler skal blandes. Her bør du forhøre dig hos producenten eller leverandøren efter, hvilke blandingsforhold der er bedst til den opgave, som du står overfor.

Hvis det er en større opgave, kan du med fordel leje en tvangsblander.

Et lille tip: Put gerne lidt vand i spanden, hvor du blander mørtlen. Dermed kan du nemmere undgå klumper i mørtelmassen.

Trin 4: Vandskuring af hus

Nu er du klar til at udføre vandskuring af murværket. Hvis du bruger en mursten til vandskuring, så er det vigtigt, at den hele tiden er våd. Du skal derfor holde øje med om murstenen er ved at blive tør. Her skal du med jævne mellemrum dyppe murstenen i vand, inden du fortsætter med at skurer mørtlen mod murværket.

For at få et smukt resultat, anbefaler vi, at du skurer mørtlen i cirkulære bevægelser hele vejen rundt. Som sagt er det en krævende proces, hvorfor du bør sætte flere dage af til projektet alt afhængig af størrelsen på murværket.

Husk at tjekke vejrudsigten både op til arbejdet. Det er vigtigt, at der har været tørt dagene op til, at du vil udføre vandskuring. For at det tørrer bedst og sætter sig til murværket, er det vigtigt, at det ikke begynder at regne. Derfor bør du planlægge det en dag, hvor der er lovet tørvejr et par dage inden og efterfølgende.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Vandskuring af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.