Isolering: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

God isolering i vægge og lofter er en god investering i hjemmet. Det reducerer varmeomkostningerne og øger komforten om vinteren. Da væggene udgør en så stor del af boligen, vil isolering have en betydelig effekt på varmeregningen. I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan du skal gribe det an, når du skal isolere dit hjem. Du kan blandt andet læse om fordelene ved at isolere, hvor du skal isolere, og hvilke metoder du kan anvende.

Isolering

Isolering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Start her

Hvorfor isolere?

Årsagen til, at husejere vælger at isolere, varierer afhængigt af klimaet. I Danmark isolerer vi for at holde på varmen. I de sydlige regioner isolerer de derimod for at holde varmen ude. I begge tilfælde handler det om energieffektivitet og om at holde omkostningerne nede. Et godt isoleret hjem kan spare mange tusinder i opvarmningsomkostninger gennem en kold vinter. Med isolerende materiale i væggene sikrer du dig, at varmen forbliver inde i huset og ikke siver ud.

I dag bruges isolationsmåtter i flere forskellige materialer. Den mest almindelige er Isopore eller glasmåtter. Blandt disse er Rockwool-måtter bedst kendt. De består af smeltet, genanvendt glas, der ekstraheres fra lange filamenter. Rockwool-navnet er næsten blevet lig med isoleringsmåtter i Danmark, men der er også en række andre producenter.

Selvom der er stort fokus på isoleringsmåtter i forbindelse med isolering, er det ikke selve materialet i måtterne, der isolerer. Det er luften, som er inde i måtterne. Stillestående luft, der varmes op. I Isopore "støbes" luften ind i plader, mens det i fibermåtter lægger sig inde i måtterne. I forbindelse med varmeisolering er fiber- eller glasmåtter både de mest effektive og populære løsninger.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Lad isoleringen arbejde uforstyrret

Varmeisolering af et hjem anses ikke som særlig krævende. Det kræver dog, at du har de rigtige værktøjer til jobbet. Med tilstrækkelig planlægning kan de fleste mennesker udføre en enkel isolering på egen hånd.

Ved isolering er forberedelse vigtigt. For at isoleringen skal have den bedst mulige effekt, skal man være omhyggelig på forhånd. Det område, hvor isoleringen skal lægges, bør støvsuges grundigt. Så fungerer isoleringsmåtterne bedst. Årsagen er, at snavs og støv vil fungere som køleelementer inde i isoleringen.

For at isoleringen skal fungere optimalt, skal den arbejde uforstyrret. Det betyder, at den ikke må udsættes for unødvendigt træk eller gennemtræk. Dette løses ved hjælp af en dampspærre på den side, der vender mod bygningen, mens en vindspærre er placeret på den modsatte side. Sådan undgår man, at isoleringsmåtterne bliver fugtige og fryser til. Fugt og kulde vil medføre, at isoleringen forringes.

Isolering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Spar penge

Investering i varmeisolering betragtes som den billigste foranstaltning, du kan tage for passivt at reducere energitab i dit hjem. Passive foranstaltninger betyder, at isoleringen ikke behøver at tilføre energi, ligesom strøm til en varmepumpe. Det kan være et godt tiltag at anskaffe en varmepumpe, men kun hvis huset allerede er godt isoleret.

Læs mere om prisen på isolering.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Et projekt der kan gennemføres

Det er let at installere varmeisolerende materiale. Efter anvendelse af damp- og vindspærren skal du kun justere selve isoleringsmåtterne. De tynde glasfibertråde i isoleringsmåtterne afgiver meget støv, som kan være ubehageligt at indånde. Derfor anbefales det at bruge handsker og mundbind samt kraftigt tøj. Hvis du skal arbejde med isolering over hovedet, skal du også have beskyttelsesbriller på. Af værktøjer behøver du kun en tommestok og en god kniv eller sav.

Selvom selve jobbet ikke er særlig kompliceret, skal det naturligvis udføres ordentligt. Det vigtigste er, at isoleringsmåtterne er omhyggeligt monteret på væggen. Revner mellem isolering og væg vil medføre varmetab og reducere effekten af isoleringen. Måtterne skal fylde helt ud og presses lidt ind, selvom de ikke må strækkes. Hvis der opstår revner, skal de fyldes med isoleringsmateriale, før væggen lukkes. Hvis arbejdet udføres korrekt, er isoleringen helt vedligeholdelsesfri.

Hvis der er for megen isolering, vil det bøje eller få revner. Dette fører til et mellemrum mellem isolering og væg. Ligesom revner vil dette medføre varmetab.

De fleste mennesker isolerer i forbindelse med skift af beklædning, enten indendørs eller udendørs. Når beklædningen er væk, er det let at se isoleringens tilstand. Derefter er det også let at beslutte, om det skal udskiftes. Det er normalt ikke hensigtsmæssigt ikke at udskifte gammel isolering, hvis du har brug for at skifte beklædning. Ny isolering er så overkommelig og let at installere, at der ikke er nogen grund til at gemme den, når du først laver et større stykke arbejde på væggen.

Hvis du er usikker på, om hjemmet har brug for isolering, er der visse tegn, du kan holde øje med. Hvis huset føles koldt, og det trækker fra væggene, skal du isolere. Et andet tegn er istapper på tagrenderne. Årsagen er, at der ofte dannes istapper, hvor den varme luft siver ud. På ekstra kolde dage vil du også kunne se den varme luft, der siver ud. Dette er også et tegn på, at du skal isolere.

Indvendigt eller udvendigt

Isolering kan udføres både inde og ude. En indre isolering er lettere at udføre selv.

I begge tilfælde er det nødvendigt at fjerne det, der forhindrer udsynet i selve rammen. Indeni skal du fjerne alt tapet, plader og paneler. På ydersiden skal du fjerne al beklædning, pap eller papir og metalplader.

Bindingsværk eller bærekonstruktion er selve vægstrukturen. Det består af rammer med sveller og stolper. Rummet mellem svellerne består af lodrette stolper eller planker, der danner rektangulære firkanter. Ofte er det også opdelt med murstolper. Det er nogle gange her isoleringsmaterialet placeres.

Det anbefales kraftigt at fjerne al beklædning, selvom du kun planlægger at arbejde på dele af væggen. Det gør det lettere at få et overblik over, hvordan væggen faktisk ser ud. Derefter er det lettere at opdage fugtskader eller andet, der skal rettes.

Hvis isoleringen er tæt og tør, er det ikke nødvendigt at udskifte den. En frisk isoleringsmåtte skal have opretholdt sin modstandsdygtighed. Hvis måtterne er sunket sammen, er det tegn på fugt. Hvis dampspærren er monteret korrekt, skal isoleringen være i god stand, selvom den er gammel. Ved udskiftning af isolering skal dampspærren også udskiftes.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Andre metoder

Hidtil har artiklen hovedsageligt drejet sig om traditionel varmeisolering med glasmåtter. Der er dog flere måder at isolere på. En mere moderne metode er granuleret isolering, der eksempelvis blæses ind.

Denne type isolering består af det samme basismateriale som isoleringsmåtterne, men sprænges i stedet eller sprøjtes på plads. Kort sagt fyldes hulrummet med isolerende materiale. Blæseisolering er ikke et job, du kan udføre på egen hånd. Dette kræver, at du kontakter fagfolk med det rigtige udstyr og den rigtige ekspertise.

Fordelen ved blæseisolering er, at den kan lægges uden at fjerne beklædningen. I stedet bores små huller i det ydre panel, så isoleringen kan sprøjtes ind. Hullerne forsegles med propper, før de spartles. Blæseisolering går hurtigere end traditionel isolering. Dette skyldes i høj grad, at man er nødt til at engagere professionelle håndværkere til at udføre arbejdet, som oftest vil arbejde hurtigere og mere effektivt end gør-det-selv-folk.

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificerede til at håndtere dit projekt. Disse kan hjælpe dig med både blæseisolering og traditionel isolering.

Ud over vægge og lofter kan der også isoleres især omkring døre og vinduer. Disse er strukturer i hjemmet, der ofte frigiver varme. Derfor er det meget vigtigt, at der lukkes tæt mellem rammen og væggen, når man installerer nye vinduer eller døre. For at forsegle hulrummet rundt om døren eller vindueskarmen bruges enten tilpassede isoleringsmåtter eller såkaldte fugebånd.

Fugebånd er specielt tilpasset til brug på mindre overflader. Disse er elastiske og velegnede til den måde, huset bevæger sig, også efter at isoleringen er sat på plads. Døre og vinduer er især tilbøjelige til at bevæge sig i konstruktionen, da de konstant åbnes og lukkes. Dette betyder, at isoleringen, der er lagt omkring kanterne, skal være fleksibel og kunne følge de bevægelser, der opstår.

For at isolere døre og vinduer skal du starte i det øverste hjørne og derefter arbejde nedad. Når isoleringen er lagt, skal den skubbes ind i revnerne ved hjælp af en trækile eller anden rund genstand. Undgå at bruge skarpe genstande, der kan skære og beskadige materialet. Isoleringen skal være helt installeret og udfylde hele dybden af rammen mod de ydre og indvendige vægge. Hvis rammen understøttes af kiler, skal isoleringen placeres tæt på den.

Som et alternativ til isoleringsmåtter kan fugeskum anvendes. Dette er dybest set ”isolering på flaske”. Skummet ekspanderer og forsegler godt, men har ikke den samme varmeeffekt, da skummet er tættere og indeholder mindre luft.


Fungerer også som lydisolering

Isolering med måtter holder ikke kun på varmen. Det har også stor indflydelse på lydniveauet. Hvis du vil opnå lydisolering, er det vigtigt kun at isolere udvendige vægge. Også indvendige vægge skal være lydisolerede. Moderne lette vægge er ofte tynde og lader meget lyd komme igennem.

Lydisolering af indvendige vægge udføres i princippet på samme måde som isolering af de ydre vægge, men arbejdet er faktisk lidt lettere. Du behøver ikke at tænke på dampspærre. Der findes specielle måtter designet til lydisolering. Disse er tættere end udvendig vægisolering og tillader derfor ikke så meget luft. På samme tid sikrer densiteten, at lyden stoppes meget mere effektivt.

Almindelige varmeisoleringsmåtter er ikke særlig velegnede til at reducere støj. Tilsvarende fungerer lydisolering ikke som varmeisolering. Lydisolering lægges i bjælken på samme måde som varmeisolering. Isoleringens tykkelse afhænger af væggens tykkelse, og hvor meget du vil isolere.

En god varme- og lydisoleret bolig vil være både mere behagelig at bo i og lettere at sælge. Dårlig lydisolering er ofte let at opdage, hvilket gør det vanskeligere at sælge huset.

Kom i gang

Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere et sted for at gøre det lettere at finde seriøse spillere. Tilmeld dig dit projekt gratis og uden forpligtelse på Bygge.dk.

Isolering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.