Totalrenovering af hus: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

En totalrenovering af huset kan være aktuelt af forskellige årsager. Måske har du netop købt et håndværkertilbud, der nu skal sættes i stand. Måske har en familieforøgelse gjort, at I trænger til mere plads, eller måske har boligen ganske enkelt bare behov for et ansigtsløft. En del ønsker at totalrenovere boligen hovedsageligt på grund af værdiforøgelse ved salg. Selvom totalrenoveringen er et omfattende og dyrt projekt, kan det ofte betale sig i det lange løb. Hvor stor værdiforøgelse du kan forvente, findes der ganske vist ikke et endegyldigt svar på. Det vil afhænge af boligpriserne i området, hvad du selv købte boligen for, boligens standard før renoveringen, og hvilken stil og standard man vælger at renovere i. Du kan øge dine muligheder for at gå i plus ved hjælp af god planlægning og ved at ansætte de rette entreprenører. Læs videre for at få et indtryk af, hvad dit projekt vil koste, hvor du kan spare, og hvad du bør tænke på før og undervejs i projektet.

Totalrenovering af hus

Totalrenovering af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Start her

Hvilken type renovering?

Det er i første omgang vigtigt at blive klar over forskellen på en indvendig totalrenovering og en totalrenovering, der også inkluderer arbejde på den udvendige facade og lignende. Skal du også renovere huset udvendigt, kan du regne med, at gennemsnitsprisen pr. kvadratmeter kan blive op i mod dobbelt så høj som priseksemplerne, vi viser senere i artiklen.

Ved totalrenovering, som også inkluderer udvendigt arbejde, er det normalt med tekniske forbedringer såsom efterisolering og dræning i tillæg til, at der laves ny facade og nyt tag. I nogle tilfælde kan der også være behov for at skifte vinduer og døre.

I denne artikel taler vi hovedsageligt om indvendig totalrenovering. Det vil i korte træk sige, at alle overflader pudses op. Dertil udfører man måske en totalrenovering af vådrummene, installerer nyt køkken, foretager opdateringer på de tekniske og elektriske anlæg. Indvendigt arbejde vil typisk begynde med, at eksisterende indervægge, gulv og lofter rives ned til bjælkelaget/betonen. Nogle ønsker måske også at ændre rumdelingen og antallet af vinduer. Altså er det, man kalder totalrenovering, ofte mere omfattende end overfladebehandling.

Skal du renovere et ældre hus, hvor du ønsker at beholde eller restaurere originale dele af interiøret, kan dette føre til ekstra arbejde og udgifter. Du kan for eksempel få behov for at ansætte eksterne murere, som er specialister i restaurering af stuk og lignende. Er projektet meget omfattende, eller ønsker du noget helt specielt, kan det være klogt at koble en indendørsarkitekt på tidligt i processen.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvor kan du hente inspiration?

Noget af det første, du bør sætte dig ind i, er selvfølgelig, hvordan du ønsker, at den nye indretning skal se ud. Her findes der mange muligheder for at finde inspiration til både materialevalg og løsninger:

  • Benyt for eksempel tjenester som Pinterest eller Instagram.
  • Besøg de forskellige byggemarkeders hjemmesider.
  • Gå på boligmesser.
  • Læs indretningsmagasiner.
  • Hvis du har lyst til personlig hjælp til at finde løsninger, der passer optimalt til netop dit hus og din familie, kan det være klogt at hyre en indendørsarkitekt eller interiørdesigner (kontakt Bygge.dk, hvis du ønsker tips til dygtige aktører her).

Efter du er nået frem til nogle beslutninger, bør du sammensætte det til en tydelig projektplan. En tydelig og detaljeret projektering er vigtig for, at tilbuddene, du indhenter i udbudsprocessen, bliver så sammenlignelige og nøjagtige som muligt. Her bør du specificere, hvad du ønsker at anvende af materialer og løsninger. Du skal også sætte dig ind i, hvilke tekniske og strukturelle ændringer der eventuelt skal udføres. 

Nogle gange kan indvendig totalrenovering kræve visse tegninger, hvis rumdelingen skal ændres. I så fald kan det blive nødvendigt at tilknytte en arkitekt, indendørsarkitekt eller teknisk tegner. Nogle entreprenører kan også udføre sådanne opgaver, men det er ikke så normalt.

Hvis du skal gennemføre ansøgningspligtigt arbejde som ændring af status for kælder eller loft, ændring i bærende vægge eller betydelige facadeændringer, er arkitekten ofte første kontaktpunkt i processen.

Totalrenovering af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Hvordan organiseres projektet?

Når du skal i gang med et større renoveringsprojekt, skal du bestemme dig for hvordan du vil organisere projektet. Du har her nogle forskellige muligheder:

  • Totalentreprise: Ved en totalentreprise har du kun ét kontaktpunkt. Dette kontaktpunkt vil være en hovedentreprenør, som normalt tager sig af de større fagområder selv som for eksempel tømrer- og murerarbejde. I tillæg har denne hovedentreprenør underentreprenører indenfor alle de fagområder, de ikke selv udfører. Vælger du denne type entreprise, slipper du for selv at måtte organisere de forskellige håndværkere i forhold til hinanden, hvilket kan være en vanskelig og kompliceret opgave på større projekter.
  • Fagentreprise: Ved en fagentreprise ansætter du selv entreprenører fra hvert fagområde. Du må så koordinere arbejdet selv, og du fungerer selv som bygherre. Dette er først og fremmest aktuelt, hvis du har erfaring fra projektledelse eller har planer om at ansætte en privat projektleder.

Det kan blive noget billigere at vælge fagentreprise, men det indebærer meget arbejde selv i form af planlægning og koordinering. Skulle der opstå en garantisag i slutningsfasen af byggeriet, vil det normalt også være lettere kun at have ét kontaktpunkt og én ansvarlig hovedentreprenør. For normale ufaglærte husejere anbefales det derfor at vælge totalentreprise, som ofte også kan være meget konkurrencedygtig på prisen, da hovedentreprenøren så kan medbringe sine faste partnere, de har arbejdet med længe, og som, de ved, leverer som aftalt.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Hvad koster en totalrenovering?

Prisdatabasen til Bygge.dk er baseret på tidligere projekter udført med entreprenører fra vores platform. I snit ser vi, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris på indvendige totalrenoveringer ligger på omkring 8.000 kr. Er boligen for eksempel på 200 kvadratmeter vil totalprisen i så fald blive på 1,6 millioner.

Totalrenovering er et projekt, hvor kvadratmeterprisen kan variere rigtig meget. Hvad, du vælger at inkludere i dit projekt, vil have meget at sige for budgettet. For helt enkle indvendige renoveringer kan prisen komme ned i 4.500 kr. pr. kvadratmeter. Hvis man ønsker materialer og løsninger af højere standard med flere pladsbyggede løsninger og store ændringer i rumdeling, kan prisen komme op i så meget som 16.000 kr. pr. kvadratmeter eller mere. Skal du også renovere facade eller bygge til, vil prisen øges yderligere.

Læs mere om prisen på totalrenovering af hus.

Hvad er afgørende for prisen?

Ved en totalrenovering vil projektets størrelse og omfang selvfølgelig være en afgørende faktor for prisen. Samtidigt findes der nogle fordele ved stordrift og en del faste udgifter, der betyder, at kvadratmeterprisen på større huse ofte vil være noget lavere end på mindre byggeri med tilsvarende standard.

Standard og materialvalg har også utroligt meget at sige for totalprisen. Ønsker du mere eksklusive materialer og pladsbyggede specialløsninger, stiger prisen hurtigt. Dette gælder alt fra køkken- og badeværelsesindretning til gulv eller vinduer. For eksempel findes køkkener i alle prisklasser, fra så lidt som 52.000 kr. og op til mange hundrede tusind. Du kan spare meget ved at holde udkig efter materialer på tilbud. Nogle gange har entreprenøren også specialaftaler, der giver dig gode priser på visse mærker.

Tekniske løsninger, såsom ventilationsanlæg, lys og varme, kommer i mange prisklasser og standarder. Også her kan du opnå store besparelser. Tag en vurdering af, hvad du har behov for, og sørg også for at holde dig opdateret på tilbud og kampagner.

Vådrum og køkken er gerne de rum med højest kvadratmeterpris ved en totalrenovering. Totalrenovering af et bad vil som regel koste mellem 130.000 og 260.000 kr. alene, så antallet af sådanne rum i projektet vil have meget at sige for slutbeløbet.

Mange ønsker måske også at ændre boligens rumdeling som en del af renoveringen. Andre strukturelle indgreb, som for eksempel lægning af gulv eller indsætning af nye døre og vinduer, er også kostbart. Denne type arbejde vil være med til at hæve totalprisen betragteligt i forhold til mere overfladiske indgreb.

Dertil vil valg af entreprenør selvfølgelig have meget at sige for totalprisen. Hvis du er klar til at tilknytte en entreprenør for at komme i gang med dit renoveringsprojekt, kan du benytte gratistjenesten Bygge.dk. Vi arbejder konstant med kvalitetskontrol af entreprenørerne i vores netværk for at kunne sætte dig i kontakt med de objektivt bedste entreprenører i dit område. Tjenesten er gratis, og tilbud fra entreprenørerne er uforpligtende. Registrér dit projekt på Bygge.dk, så tager vi kontakt.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Hvad kan jeg selv gøre?

Når det gælder indvendigt arbejde, som ikke er ansøgningspligtigt, er der teknisk set meget, du kan gøre selv. Dette gælder både gulvlægning, maling, fliselægning, nedrivning af eksisterende beklædning og affaldshåndtering. Ting ,du ikke kan gøre selv, vil blandt andet være alt det, der har med elektricitet at gøre. Der er også mange ting, du bør være opmærksom på, hvis du overvejer at udføre arbejde i vådrum selv. Hvis arbejdet ikke er forskriftsmæssigt udført, og noget går galt, står du selv som ansvarlig. Dette kan betyde, at du ikke får fuld forsikringsdækning, hvis skaderne, som opstår, kan spores tilbage til fejl under byggeriet. Tekniske opgaver, som har at gøre med rør og ventilation, har du normalt heller ikke lov til at udføre selv.

Vær opmærksom på, at for at sikre værdiforøgelse er det vigtigt at arbejdet er udført i høj kvalitet. Samtidig er det også sandsynligt, at du bruger meget længere tid på en opgave end det, en faglært ville have brugt på den. Det er derfor klogt at tage en vurdering af, om det faktisk betaler sig. Opgaver som oprydning på byggepladsen og affaldshåndtering kan du sagtens udføre selv uden risiko.

Generelt bør du aldrig påtage dig opgaver, du ikke er hundrede procent sikker på, at du mestrer. Det at totalrenovere er et kompliceret projekt, og som privatperson har man sjældent overblik over alle de tekniske hensyn og regler, der skal tages med i betragtning.

Ansøgningspligt til kommunen?

Du overvejer måske, hvorvidt du er nødt til at søge hos kommunen, før du går i gang med dit renoveringsprojekt. Normalt er dette ikke nødvendigt, når det gælder indvendig totalrenovering.

Men der findes undtagelser. Et eksempel er, hvis du skal udvide boligens brugsareal til at inkludere kælder- eller loftsareal, som ikke tidligere har været opholdsrum. Det vil også være nødvendigt at ansøge, hvis du planlægger at ændre bygningens facade. Skal du ændre kælder eller loft til normalt brugsareal, vil dette som regel også være ansøgningspligtigt.

Hvis dit projekt kræver ansøgning til kommunen, kan du hyre en arkitekt, der står som ansvarlig ansøger. Entreprenører kan også gøre dette, men de færreste ønsker at påtage sig denne opgave.

Ti tips til en vellykket gennemførelse:

  1. Kom tidligt i gang med planlægningen. Læg en god tidsplan med nok plads til justeringer og gode marginer mellem de forskellige opgaver for at undgå forsinkelser.
  2. Find ud af, hvilket budget du har. Tal med banken tidligt, så du kan træffe en afgørelse om, hvad du ønsker at lægge lidt ekstra penge i, og hvor du kan spare.
  3. Begynd at holde udkig efter gode priser på materialer og interiør tidligt, og køb det ind, du kan, mens det er billigt, såfremt du har en passende opbevaringsplads.
  4. Når det gælder udbudsprocessen, anbefaler vi i Bygge.dk, at du indhenter tre forskellige tilbud og altid mindst to. Sådan er du sikret et konkurrencedygtigt tilbud. Læg også en detaljeret oversigt for at sammenligne tilbuddene, og hvad de inkluderer.
  5. Når du har fundet et godt tilbud er det i orden at skrive kontrakt med entreprenøren. Sørg for, at den er tydelig og detaljeret, benyt gerne målene som findes på Dansk Byggeris hjemmeside.
  6. Læg en fremgangsplan sammen med entreprenøren i tillæg til kontrakten. Sådan kan du lettere holde øje med, at tingene bliver udført til rette tid og undgå forsinkelser.
  7. Påtag dig ikke mere arbejde selv, end du har kapacitet og kompetence til.
  8. Når det gælder egenindsatsen, er det som nævnt klogt at overveje en ekstra gang, hvilken udføringsevne og kompetence, du har. Påtag dig ikke for meget. Det kan føre til unødvendige udgifter og forsinkelser.
  9. Når arbejdet er færdigt, bør du indhente en ekstern fagperson, som fx en taksator, for at få udført en slutinspektion. Normalt tilbageholder man en procentdel af kontraktbeløbet, til du er sikker på, at der ikke findes fejl eller mangler.
  10. Før du er færdig, skal du huske at bede om dokumentation på det arbejde, der er udført. Sådanne dokumenter vil være nødvendige ved salg, reklamation, videre renovering eller vedligeholdelse.

Totalrenovering af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.