Tagplader indeholder mange praktiske fordele og er et populært valg blandt danske husejere. Men hvordan finder man de rigtige plader til sit hus? Og hvilke firmaer kan udføre arbejdet med montering af tagpladerne? I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan man kan lave et vellykket byggeprojekt med tagplader. Vi ser også på de forskellige typer tagplader, og hvordan man finder det rigtige firma, der skal stå for monteringsarbejdet.
Tagplader passer til næsten alle typer bolighuse. De findes i forskellige varianter og findes i forskellige typer materialer. Generelt set laves tagpladerne af fire forskellige typer metal:
Fordele ved at vælge tagplader som tagdækning er blandt andet:
Tagplader af stål eller aluminium er lette. Dette har en praktisk fordel - både i forhold til fragt og montering. At taget har en letvægt vil også sige, at det kan lægges på flere forskellige typer tage; for eksempel som en erstatning til tagpap. Plader af stål eller aluminium er meget slidstærke. Denne type tagdækning forventes at holde i cirka 50 år. Når det er sagt, så bør man også sørge for at få en fagperson til at besigtige taget oftere end dette. Denne type tagplade er meget alsidig, da den kan formes efter mange forskellige former. Det betyder, at tagplader af aluminium og stål kan anvendes på de fleste huse og tage.
Tagplader af kobber eller zink vejer betydeligt mere end dem, som fremstilles af stål eller aluminium. En stor fordel ved et tag af kobber er, at det vil holde i mindst 60 år. Kobber kræver heller ikke nogen vedligeholdelse. Mange mennesker, der vælger kobber, gør imidlertid dette af æstetiske årsager, fordi materialet har et unikt udseende.
Tagplader af aluminium eller stål skal vedligeholdes jævnligt. Det kan nemt og enkelt gøres ved at spule mos og alger væk. Selv om lakerede tagplader holder på malingen længe, er det vigtigt at tjekke, om der er opstået sprækker i lakken. Dette skal i så fald udbedres for at forhindre, at der dannes rust.
Tagplader af kobber holder længere og skal ikke have samme behandling som stål eller aluminium. Tagplader af kobber har desuden sin naturlige farve, der ældes på en måde, der over tid giver den et særligt præg.
En af de vigtigste afgørelser, man skal foretage, når man vil lægge nyt tag, er valget at tagdækning. Her er der mange faktorer, der spiller ind. Prisen er selvsagt noget af det, som de fleste bygherrer vil prioritere højt. Tagplader vil generelt være et godt bud her og er ikke særligt dyre. Det gælder særligt plader af stål eller aluminium. Plader af zink og kobber vil derimod koste væsentligt mere.
En vigtig fordel ved tagplader er, at formen, belægningen og farven kan tilpasses. Det gør det muligt at vælge det design, man ønsker. Uanset hvilken type tag man har, og hvilken udformning huset har, vil man kunne finde en type plade, som passer både praktisk og visuelt. Overordnet set findes tagplader i to forskellige former: som bølgeplader og tagstensplader. For beboelseshuse er sidstnævnte klart det meste udbredte. Inden for begge kategorier findes der mange forskellige alternativer. I forhold til tagbelægning kan man vælge mellem lak og granulat.
I Danmark har vi mange typer klima. Selvom tagpladerne er lette, er de i stand til at holde under de fleste slags vejrforhold. Tagplader har en tilstrækkelig bæreevne til også at kunne håndtere store og tunge snemasser. Og stålplader er klart det mest udbredte. På huse, der ligger nær havet, kan det godt betale sig at bruge aluminium, fordi materialet tåler saltvandet bedre end stål.
En tagtype, som ikke egner sig til tagplader, er flade tage (som normalt bygges op som kompakttag). For at lægge plader skal taget have en hældning på mindst 10 grader ved bølgeplader og 15 grader ved tagstensplader. Skal man lægge et fladt tag, stilles der andre krav end de, som gælder for tage med hældning. Det gælder også for hvilken slags tagdækning, der kan anvendes.
At lægge tag med tagplader behøver ikke være dyrt. Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere for at gøre det nemmere at finde fagfolk. Og vi har lavet prisstatistikker, der er baseret på gennemførte projekter.
Vi ser også, at gennemsnitsprisen for lægning af tagsten løber op i 1.200 kroner per kvadratmeter tagplade. Der findes desuden projekter, der lander tættere på 2.000 kroner per kvadratmeter tagflade. I den modsatte ende af skalaen finder vi projekter ned til 900 kroner per kvadratmeter tagflade. Inkluderet i ovennævnte priser er alle omkostninger; herunder undertag, lægter, løkker og tagrender.
Den vigtigste faktor, der påvirker prisen, er valget af materialer. Tagplader falder ind under alle slags kategorier - fra budgetklassen og op til luksusklassen. Bølgeplader af stål er for eksempel er billigt alternativ. Dette bruges hovedsageligt på lader og udhuse. Kobberplader anses som noget af det flotteste, der findes inden for tagdækning, og er derfor betydeligt dyrere.
Det er også værd at bemærke, at entreprenører, der arbejder med tagdækning, vil kræve en højere timepris for at lægge tage med zink- eller kobberplader. Det skyldes, at disse typer plader kræver eget værktøj og særlige kompetencer. De er desuden tyndere end plader af stål og aluminium, hvilket gør dem mindre praktiske at håndtere. Dette øger prisen.
Entreprenører vil kræve betydeligt mindre for at lægge plader i aluminium eller stål, fordi byggematerialerne er nemmere at arbejde med.
Læs mere om prisen på tagplader.
Varigheden af et sådant projekt afhænger i høj grad af, hvilke materialer man bruger. Laver man blot små justeringer som tagrender i stål eller aluminium, kan man hurtigt montere dette. Her skal man typisk afsætte en eller to uger til opgavens varighed. Brug af tagstensplader i stål eller aluminium vil derimod tage omkring en måned at få lagt. For et almindeligt hus tager et tagprojekt typisk mellem 2 og 6 uger afhængigt af størrelsen og kompleksiteten.
Det tager naturligvis længere tid at lægge et stort tag end et lille. Vinklen på taget og husets højde spiller også ind. Det kræver desuden flere arbejdstimer at få lagt et tag med forskellige flader og komplekse vinkler. Det er først, når en fagperson har lavet en besigtigelse, at det vil være muligt at give et nøjagtigt tidsestimat for opgaven.
At lægge nyt tag indebærer som regel også arbejde med undertag, lægter, skorsten, samlinger og tagrender. Til dette skal man bruge håndværkere inden for tre felter: Blikkenslagere, tømrere og tagdækkere. Mange firmaer vil have muligheden for at kunne bistå med arbejde inden for alle tre felter. Dette kaldes en totalentreprise. Det er typisk mere praktisk at kontakte en sådan entreprenør i stedet for at skulle indhente kompetencerne særskilt (delt entreprise). Hos Bygge.dk oplever vi, at de fleste vælger en totalentreprise, når de skal have lagt tagplader.
At lægge tagplader i stål og aluminium kræver ikke en særlig fagekspertise, udover det man kan forvente at finde hos de fleste entreprenører. Skal man have lagt tagplader af kobber eller zink, bør man dog finde et firma, som har den rette viden og kompetencerne hertil.
Hvis man endnu ikke har afgjort, hvilken slags tagdækning man ønsker at få, kan det være en god idé at kontakte en entreprenør. Fagfolk kan ofte give en kyndig vejledning. Det er en stor beslutning at vælge, hvilke slags tagplader (eller anden form for tagdækken), man ønsker at bruge. Overvejer man at lægge nyt tag, kan det være smart at tage en snak med en entreprenør med relevant erfaring. På den måde kan man hurtigt finde ud af, hvilken slags tagdækken der egner sig bedst til sit projekt.
Der skal tages mange hensyn, når man skal vælge entreprenør til at lægge denne type tagdækning. Det gælder, uanset om man skal lave et helt nyt tag, eller om man blot skal lægge plader på et eksisterende tag.
En god entreprenør vil kunne tilbyde stor faglig viden, gode referencer og relevant erfaring. Man skal også sikre sig, at firmaet har en god økonomi og en tilstrækkelig kapacitet til at kunne prioritere projektet. Prisen er selvsagt også en vigtig faktor.
Det er aldrig klogt kun at få tilbud fra ét firma. Det betaler sig derimod at indhente tilbud fra mindst 2 - helst 3 - konkurrenter. Det kan man gøre på en hurtig og effektiv måde ved at vælge Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk undersøger kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt sætter dig i kontakt med entreprenører, der er kvalificerede til at kunne udføre dit projekt.
1. Få en professionel (for eksempel en taksator) til at lave en slutkontrol af taget. Så finder du både ud af, om taget egner sig til tagplader, samt hvilken type du bør bruge.
2. Beslut, hvorvidt tagpladerne skal lægges på det eksisterende undertag, eller om undertaget også skal erstattes. Mange, der har et simpelt undertag, vælger at erstatte dette med nyt pap.
3. Det betaler sig som regel at udskifte tagrender i forbindelse med lægningen af nyt tag.
4. Vælg de rigtige plader til projektet. Kriterierne, man bør overveje, er: budget, kvalitet, æstetik, vejrforhold og vægt. Dette kan gøres i samråd med en professionel.
5. Læg et budget. Husk ekstra margin til eventuelle uforudsete omkostninger (for eksempel råd).
6. Find en pålidelig og kompetent entreprenør. Det gør man enkelt og effektivt hos Bygge.dk.
7. Bliv enig med entreprenøren om detaljerne i arbejdsplanen.
8. Besøg byggepladsen jævnligt for at blive opdateret omkring projektets forløb.
9. Sørg for at få en selvstændig professionel til at gennemføre en slutkontrol, når projektet er færdigt.
10. Sørg for at få tilsendt al relevant dokumentation fra entreprenøren.