Byg førstesal: Hvad koster det? (Pris i 2021)

At bygge en ny førstesal i boligen kan være en god investering. Det øger værdien af brug, og man kan forme boligen efter egne behov. Ikke mindst vil det betale sig den dag, man skal sælge. En ekstra sal giver mulighed for et helt nyt segment på markedet, og man kan potentielt indtjene alle de omkostninger, der var ved udbygningen. I denne artikel kan man læse om priser på sådanne projekter. Man finder også ud af hvad der styre priserne, og hvordan man kan reducere omkostningerne.

Byg førstesal

Påbygning er ikke det samme som tilbygning

Selv om udtrykkene ofte anvendes i flæng, er der en markant forskel mellem en tilbygning og en påbygning. En tilbygning er en udvidelse af boligens grundareal. Arbejdet indebærer ofte at fjerne en del af muren i den eksisterende bygning og bygge videre fra den nye åbning. Tilbygningen vil derefter "hænge" på væggen i huset, og kræver derfor ikke større indgreb på den oprindelige bolig. Men tilbygninger kræver støbning af et nyt fundament, dette slipper man for ved en påbygning. 

En påbygning er en forlængelse af boligen i højden og bygges oven på den eksisterende konstruktion. Dette kræver ofte en forbedring af eksisterende bygningsmasse og styrkelse af støttestrukturerne. Ofte skal både taget og beklædningen af bygningen udskiftes for at bevare indtrykket af facaden. Når man bygger en ny førstesal, kaldes dette en påbygning.  

For at vurdere prisen på et sådant projekt, har vi i Bygge.dk udarbejdet vores egen prisdatabase. Vi har indsamlet prisoplysninger fra afsluttede projekter på vores platform for at sammenligne priser for forskellige typer projekter. Vi kan se, at påbygning koster i gennemsnit 20.000 kr. pr. kvadratmeter. Dette inkluderer alle omkostninger, såsom arbejdskraft, materialer og leje af udstyr. Men der er en stor svingning i priserne, da der er mange faktorer, der påvirker prisen. Priser fra 13.000 og op til 30.000 kr. pr. kvadratmeter er ikke ualmindelige, afhængigt af hvilket arbejde der er nødvendige og den valgte standard. Disse priser omfatter alle projektomkostninger, både arbejde og materialer. Da en påbygning indebærer et omfattende arbejde på den eksisterende bygning, vil den samlede pris ofte være højere end ved en tilbygning. Hvis bygningsmassen er dimensioneret til at modstå vægten af en ny sal, kommer meget af dette job til at falde væk. Dermed vil prisen også blive lavere. 

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvordan påvirkes prisen

Der er flere måder at påvirke prisen, når man bygger en ny førstesal. I mange tilfælde vælger bygherren at spare nogle timers arbejde ved selv at udføre en del af arbejdet. Beklædning af facade og nyt tag er muligt at lægge, hvis man har ekspertisen, men det er tungt og tidskrævende arbejde. Medmindre man har erfaring fra lignende projekter, kan det være smart at overlade dette til professionelle. Noget en del vil være i stand til at udføre selv, er overfladearbejde. Dette indebærer arbejde såsom malerarbejde, gulvlægning, og tapetsering af vægge.

En anden måde at reducere udgifterne er at placere nye vådrum direkte over det eksisterende vådrum i stueetagen. Så slipper man for at skulle lægge nye vand og kloakrør i hele huset, og kan i stedet forbinde de nye rør på de allerede eksisterende rør.

Desuden vil valget af standard naturligvis påvirke omkostningerne direkte, for eksempel på valget af parket, fliser, køkkener, armaturer, badeværelse inventar, osv.

Valget af entreprenør er også en faktor i prisen. Selv mellem erfarne entreprenører med solide økonomi og alle godkendelser, kan der være enorme forskelle i priserne. Dette kan skyldes en anden forståelse af projektet, for lav prissætning eller entreprenøren har andre projekter. Bemærk at entreprenører ofte har mindre at gøre i vintermånederne, så det kan betale sig at lægge projektet i perioden november - februar.

Benyt en pålidelig entreprenør

Når man skal vælge en entreprenør, er det vigtigt at finde nogen, der har erfaring med vellykkede lignende projekter. Den nye salen skal holde i mange år fremover. Desuden skal resten af huset kunne modstå vægten af en ny førstesal. Så er det vigtigt, at entreprenøren har ekspertisen til at sikre den eksisterende strukturen.

I udbudsprocessen er det altid klogt at indsamle tilbud fra flere firmaer. Så kan man sammenligne priserne, og vælge det, der har den bedste kombination af pris og ekspertise. Vær samtidig på vagt overfor tilbud, der er betydeligt lavere end andre. Lav pris vil ofte være på bekostning af kvalitet.

Lav altid et baggrundstjek før den endelige beslutning. Man kan ofte finde referencer og erfaringer fra tidligere kunder online. Det kan også betale sig at kontakte referenterne direkte. Så kan så også stille specifikke spørgsmål og få svar på præcis det man spekulerer over. Undersøge også virksomhedens økonomi. Sikre at firmaets økonomi er robust, så virksomhed kan modstå eventuelle tab. Hvis ikke, risikerer man at virksomheden går konkurs under projektet, og bygningen vil blive efterladt halvfærdig.

Hvis man syntes det er svært at finde en entreprenør, man kan have tillid til, kan Bygge.dk hjælpe. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Opret en detaljeret kontrakt

Når man indgår en aftale med en entreprenør, er det vigtigt, at der udarbejdes en detaljeret kontrakt. Det er en fordel for både bygherre og entreprenøren, at alle parter ved, hvad projektet indebærer. Beskriv arbejdet så detaljeret som muligt. I kontrakten skal der stå, hvornår arbejdet skal udføres, og hvordan eventuelle forsinkelser skal håndteres. Under arbejdet kan det også vise sig, at der kræves et ekstra tillæg til prisen. Hvordan dette løses, er også noget, der bør være klart på forhånd. Brug gerne de færdige kontraktsmål AB92 eller AB forbruger. Disse kontrakter er specifikt udformet til håndværks tjenester, og du finder dem på nettsiden til Dansk Byggeri.

Overhold budgettet og statusplanen

Før man starter selve byggeriet, skal man aftale med entreprenøren, hvor lang tid arbejdet vil tage. Sammen bør I udarbejde en fremdriftsplan, der specificerer dette. En udbygning af en by etage tager normalt 3-6 måneder. Opsæt delmål, dette vil gøre det lettere at følge op på arbejdet undervejs og at holde sig inden for de fastsatte tidsrammer. Derudover vil det blive letter at tilpasse sig eventuelle forsinkelser, der skulle opstå.

Hvis man vil have kontrol over udgifterne, er det vigtigt, at der oprettes et detaljeret budget med poster over alle omkostninger. Undersøg prisen på materialer, hold styr på, hvor mange arbejdstimer entreprenøren anslår at bruge, og før alle udgifter løbende. Det er også en god idé at afsætte nogle penge til uforudsete problemer. Skulle man løbe ind i et problem er det godt at have forberedt sig på det. På den måde er man godt rustet overfor uforudsete udgifter som kan opstå undervejs.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Første trin er en arkitekt

Før man henvender sig til entreprenører, vil det første skridt normalt være at komme i kontakt med en arkitekt. Arkitekten kan udarbejde tegninger og en projektbeskrivelse, der vil blive gjort klar til prissætningen fra entreprenøren. Nogle entreprenører arbejder med arkitekter, så de kan hjælpe fra første dag. Men husk på, at man ikke vil være i stand til at få nogen bindende tilbud fra entreprenøren, indtil tegninger og projektbeskrivelser er klar, så de fleste holder sig til en arkitekt og går senere til entreprenøren. En teknisk designer kan være et godt alternativ til arkitekten, hvis man allerede ved hvordan bygningen skal se ud. Så kan en teknisk tegner hjælpe med at lave de tegninger, der kræves af kommunen for at få ansøgningen igennem. Men hvis man er usikker på designet og udseendet af udbygningen, vil en arkitekt normalt kunne betale sig.

En arkitekt tager alt fra 32.000 til flere hundrede tusinde kroner for en udbygning, afhængigt af størrelsen, kompleksiteten af projektet, og hvor meget arbejde det er med at få projektet igennem i kommunen.

Klar til at komme i gang?

Når man er klar til at komme i gang med entreprenører, kan man registrere projektet på Bygge.dk. Hos Bygge.dk har vi samlet entreprenører og håndværkere på ét sted, for at det skal være nemt at finde det rette firma til opgaven. Man vil blive matchet med flere forskellige entreprenører, der alle har erfaring med udbygningsprojekter, og vil modtage ikke-bindende tilbud fra dem, efter et tilsyn.

Byg førstesal? Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.