At bygge en ny førstesal i boligen kan være en god investering. Det øger brugsværdien, og du kan forme boligen efter dine egne behov. Ikke mindst vil det betale sig den dag, du skal sælge. En ekstra sal giver mulighed for et helt nyt segment på markedet, og du kan potentielt indtjene alle de omkostninger, der var ved påbygningen. I denne artikel kan du læse om priser på sådanne projekter. Du finder også ud af, hvad der styrer priserne, og hvordan du kan reducere omkostningerne.
Selv om udtrykkene ofte anvendes i flæng, er der en markant forskel mellem en tilbygning og en påbygning. En tilbygning er en udvidelse af boligens grundareal. Arbejdet indebærer ofte at fjerne en del af muren i den eksisterende bygning og bygge videre fra den nye åbning. Tilbygningen vil derefter "hænge" på væggen i huset og kræver derfor ikke større indgreb på den oprindelige bolig. Men tilbygninger kræver støbning af et nyt fundament, og dette slipper man for ved en påbygning.
En påbygning er en forlængelse af boligen i højden og bygges oven på den eksisterende konstruktion. Dette kræver ofte en forbedring af eksisterende bygningskonstruktion og styrkelse af støttestrukturerne. Ofte skal både taget og beklædningen af bygningen udskiftes for at bevare indtrykket af facaden. Når man bygger en ny førstesal, kaldes dette en påbygning.
For at vurdere prisen på et sådant projekt, har vi i Bygge.dk udarbejdet vores egen prisdatabase. Vi har indsamlet prisoplysninger fra afsluttede projekter på vores platform for at sammenligne priser for forskellige typer projekter. Vi kan se, at påbygning koster i gennemsnit 20.000 kr. pr. kvadratmeter. Dette inkluderer alle omkostninger, såsom arbejdskraft, materialer og leje af udstyr. Men der er en stor svingning i priserne, da der er mange faktorer, der påvirker prisen. Priser fra 13.000 og op til 30.000 kr. pr. kvadratmeter er ikke ualmindelige afhængigt af, hvilket arbejde der er nødvendigt og den valgte standard. Disse priser omfatter alle projektomkostninger, dvs. både arbejde og materialer. Da en påbygning indebærer et omfattende arbejde på den eksisterende bygning, vil den samlede pris ofte være højere end ved en tilbygning. Hvis bygningskonstruktionen er dimensioneret til at modstå vægten af en ny sal, vil prisen også blive lavere.
Der er flere måder at påvirke prisen, når man bygger en ny førstesal. I mange tilfælde vælger bygherren at spare nogle timers arbejde ved selv at udføre en del af arbejdet. Beklædning af facade og nyt tag er muligt at lægge, hvis man har ekspertisen, men det er tungt og tidskrævende arbejde. Medmindre man har erfaring fra lignende projekter, kan det være smart at overlade dette til professionelle. Noget, en del vil være i stand til at udføre selv, er overfladearbejde. Dette indebærer fx malerarbejde, gulvlægning og tapetsering af vægge.
En anden måde at reducere udgifterne er at placere nye vådrum direkte over det eksisterende vådrum i stueetagen. Så slipper man for at skulle lægge nye vand- og kloakrør i hele huset og kan i stedet forbinde de nye rør med de allerede eksisterende rør.
Desuden vil valget af standard naturligvis påvirke omkostningerne direkte fx på valget af parket, fliser, køkken, armaturer, badeværelsesinventar osv.
Valget af entreprenør er også en faktor i prisen. Selv mellem erfarne entreprenører med god økonomi og alle godkendelser kan der være enorme forskelle i priserne. Dette kan skyldes en anden forståelse af projektet, for lav prissætning, eller at entreprenøren har andre projekter. Bemærk, at entreprenører ofte har mindre at lave i vintermånederne, så det kan betale sig at lægge projektet i perioden november - februar.
Når man skal vælge en entreprenør, er det vigtigt at finde nogen, der har erfaring med vellykkede, lignende projekter. Den nye førstesal skal holde i mange år fremover. Desuden skal resten af huset kunne modstå vægten af en ny førstesal. Så er det vigtigt, at entreprenøren har ekspertisen til at sikre den eksisterende konstruktion.
I opstarten er det altid klogt at indsamle tilbud fra flere firmaer. Så kan man sammenligne priserne og vælge det firma, der har den bedste kombination af pris og ekspertise. Vær samtidig på vagt overfor tilbud, der er betydeligt lavere end andre. Lav pris vil ofte være på bekostning af kvalitet.
Lav altid et baggrundstjek før den endelige beslutning. Man kan ofte finde referencer og erfaringer fra tidligere kunder online. Det kan også betale sig at kontakte referenterne direkte. Så kan du også stille specifikke spørgsmål og få svar på præcis det, du spekulerer over. Undersøg også virksomhedens økonomi. Sikr dig, at firmaets økonomi er robust, så virksomheden kan modstå eventuelle tab. Hvis ikke, risikerer du, at virksomheden går konkurs under projektet, og bygningen vil blive efterladt halvfærdig.
Hvis du synes, det er svært at finde en entreprenør, du kan have tillid til, kan Bygge.dk hjælpe. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt forbinder dig med entreprenører, der er kvalificerede til at håndtere dit projekt.
Når man indgår en aftale med en entreprenør, er det vigtigt, at der udarbejdes en detaljeret kontrakt. Det er en fordel for både bygherren og entreprenøren, at alle parter ved, hvad projektet indebærer. Beskriv arbejdet så detaljeret som muligt. I kontrakten skal der stå, hvornår arbejdet skal udføres, og hvordan eventuelle forsinkelser skal håndteres. Under arbejdet kan det også vise sig, at der kræves et ekstra tillæg til prisen. Hvordan dette løses, er også noget, der bør være klart på forhånd. Brug gerne de færdige kontraktmål AB92 eller AB forbruger. Disse kontrakter er specifikt udformet til håndværkstjenester, og du finder dem på Dansk Byggeri.
Før du starter selve byggeriet, skal man aftale med entreprenøren, hvor lang tid arbejdet vil tage. Sammen bør I udarbejde en fremdriftsplan, der specificerer dette. En påbygning af en ny etage tager normalt 3-6 måneder. Opsæt delmål, som vil gøre det lettere at følge op på arbejdet undervejs og at holde sig inden for de fastsatte tidsrammer. Derudover vil det blive lettere at tilpasse sig eventuelle forsinkelser, der skulle opstå.
Hvis man vil have kontrol over udgifterne, er det vigtigt, at der oprettes et detaljeret budget med poster over alle omkostninger. Undersøg prisen på materialer, hold styr på, hvor mange arbejdstimer entreprenøren anslår at bruge, og før alle udgifter løbende. Det er også en god idé at afsætte nogle penge til uforudsete problemer. Skulle man løbe ind i et problem, er det godt at have forberedt sig på det. På den måde er man godt rustet overfor uforudsete udgifter, som kan opstå undervejs.
Før man henvender sig til entreprenører, vil det første skridt normalt være at komme i kontakt med en arkitekt. Arkitekten kan udarbejde tegninger og en projektbeskrivelse, der vil blive gjort klar til prissætningen fra entreprenøren. Nogle entreprenører arbejder med arkitekter, så de kan hjælpe fra første dag. Men husk på, at man ikke vil være i stand til at få nogen bindende tilbud fra entreprenøren, indtil tegninger og projektbeskrivelser er klar, så de fleste holder sig til en arkitekt og går senere til entreprenøren. En teknisk designer kan være et godt alternativ til en arkitekt, hvis man allerede ved, hvordan påbygningen skal se ud. Så kan en teknisk tegner hjælpe med at lave de tegninger, der kræves af kommunen for at få ansøgningen igennem. Men hvis man er usikker på designet og udseendet af påbygningen, vil en arkitekt normalt kunne betale sig.
En arkitekt tager alt fra 32.000 til flere hundrede tusinde kroner for en påbygning afhængigt af størrelsen, kompleksiteten af projektet, og hvor meget arbejde der er med at få projektet igennem i kommunen.
Når du er klar til at komme i gang med entreprenører, kan du registrere projektet på Bygge.dk. Hos Bygge.dk har vi samlet entreprenører og håndværkere på ét sted for at gøre det nemt at finde det rette firma til opgaven. Du vil blive matchet med flere forskellige entreprenører, der alle har erfaring med påbygningsprojekter, og modtage uforpligtende tilbud fra dem efter et tilsyn.