Grundmur: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Når man skal opføre en ny konstruktion på sin grund, er det første skridt at bygge en god grundmur. En solid grundmur er en forudsætning for, at resten af byggeprojektet kan lykkes. Derfor er det absolut nødvendigt, at dette arbejde er af høj kvalitet. I denne vejledning får man en introduktion til, hvordan man kommer videre, når man bygger en grundmur. Man kan blandt andet læse om forskellige typer af grundmure, hvordan man får projektet godkendt, og hvilke priser man kan forvente. Derudover får man tips til, hvordan man finder den rigtige entreprenør til sit projekt.

Grundmur

Grundmur? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Start her

Sørg for en god planlægning

Der er flere måder at opbygge en grundmur på. I langt de fleste tilfælde drejer det sig om at udgrave det område, hvor muren skal stå. At grundmuren er solid er en forudsætning for, at den kan bære den konstruktion, man bygger oven på.

Gravearbejdet kan ofte gøre det vanskeligt at planlægge projektet i detaljer, da de grundlæggende betingelser kan ændre sig, når man kommer dybere ned i jorden. Løs masse og ler er et dårligt underlag for en hel bygning.

Der er en række valg der skal tages, når man bygger en grundmur. Hvad man skal vælge, afhænger i høj grad af forholdene i jorden. Man skal også tage hensyn til størrelsen og brugen af den konstruktion, man skal bygge. Derfor bør man rådføre sig med en professionel håndværker, der kan hjælpe med at vælge rigtigt. Håndværkeren vil finde de løsninger, der passer bedst til projektet.

Det kan være svært at vide, hvordan man finder de rigtige fagfolk til et projekt. Her vil Bygge.dk kunne hjælpe. Vi har samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere på ét sted, hvilket gør det nemmere at vælge de rette. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad koster det at bygge en grundmur?

Da prisen på en grundmur i høj grad afhænger af de betingelser, der bliver afdækket i jorden, er det vanskeligt at vurdere præcis, hvad et projekt vil koste. Ikke desto mindre er det muligt at danne sig en idé om, hvad man kan forvente. I Bygge.dk har vi udviklet en prisdatabase baseret på afsluttede projekter.

Vi kan se, at den gennemsnitlige pris for at bygge en grundmur til et fritliggende hus ligger på 130.000 kr. Men der er en enorm spændvidde i priserne. De fleste vil komme til at betale mellem 91.000 kr. og 260.000 kr. Er der vanskelige jordforhold, som kræver ekstra arbejde, kan prisen blive højere. Det vil dog være muligt at holde prisen nede, hvis betingelserne er gunstige i forhold til en hurtig og effektiv arbejdsproces.

Grundmur? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Husk ansøgningspligten

Når man skal starte et byggeprojekt, skal man altid kontrollere, om arbejdet er underlagt ansøgningspligt. Der er en række regler og bestemmelser, og det er vigtigt at holde styr på, hvilke der påvirker ens projekt.

Visse projekter kan gennemføres uden at ansøge om tilladelse. Det gælder for eksempel opførelsen af en garage. For at være fritaget for ansøgningspligten skal garagen dog opfylde visse krav. Garagen kan blandt andet ikke være større end 50 kvadratmeter. Men ud over de generelle regler, findes der også kommunale bestemmelser såsom zoneinddeling og udnyttelsesgraden. Disse varierer fra kommune til kommune. Derfor betaler det sig at kontakte kommunen for at finde ud af, hvilke regler der gælder for det pågældende projekt.

Tag kontakt til kommunen for at få hjælp til at finde ud af, om arbejdet er genstand for ansøgningspligt.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Flere typer grundmur

Der er flere typer af grundmur at vælge imellem. Dette valg vil afhænge af betingelserne på grunden. I nogle tilfælde er det nok med en grundmur, der ikke går særlig langt ned i jorden. Dette kan bruges, når jorden er fast, og der ikke er risiko for sætningsskader. Hvis jorden er sværere at arbejde med, er man nødt til at lægge grundmuren dybere. I andre tilfælde bliver man nødt til at løfte huset for at forhindre oversvømmelser. En dybere grundmur er ofte dyrere, da det kræver mere af både materialer, udgravningsarbejde og andet arbejde.

Valget af grundmur afhænger også af brugsområdet. Hvis man vil bygge en fuld kælder under jorden, skal grundmuren være placeret dybt nok for at få tilstrækkelig ståhøjde. Det vil være en fordel at lave forberedelser til dette, uanset om man planlægger at udbygge kælderen eller ej. Dette kan bidrage til en stigning i boligens værdi. Det er også praktisk, hvis man ønsker at udvikle kælderen på et senere tidspunkt.

Den mest traditionelle form for grundmur er forskalling og støbning med beton. Forskalling er formen til den våde beton, og den tages ned, når betonen er hærdet. Da forskallingen kun er midlertidig, er det ligegyldigt, hvordan det ser ud. Det vigtige er, at forskallingen bevarer formen, så den våde, flydende beton kan komme ud. Beton er tung, og belastningen på forskallingen bliver større, jo mere støbning man har brug for. For at støbe en hel grundmur kan det blive nødvendigt med en betonbil (roterbil) til levering og støbning. I dette tilfælde skal man sørge for, at byggepladsen er tilgængelig. Sørg også for ikke at bestille mere beton end nødvendigt, da det koster penge at returnere overskydende beton.

Der er også grundmurssystemer, der fungerer som et byggesæt. Disse består af elementer specielt designet til grundmuren, og fungerer som både isolering og forskalling. Hvis man bruger denne form til at bygge grundmuren, er det vigtigt, at man er meget opmærksom på målene, så stykkerne passer sammen. Denne type grundmurssystemer kan bruges i de fleste tilfælde og er en nem og effektiv måde at opbygge grundmuren. Husk også at bruge tilstrækkelig forstærkning. Beton er et stærkt materiale, der kan modstå en masse trykbelastning, men uden forstærkning kan der blive problemer med trækbelastningen. Der er også færdiglavet armeret beton, der kan bruges i nogle tilfælde, afhængigt af brugsområde og trykbelastning.

Husk at dræne

Der vil altid være visse mængder af fugt i jorden. Dette skal man tage hensyn til, når man bygger grundmuren. Der er ofte problemer med dårlig fugtbeskyttelse i kældre og grundmure, og dette kan skade hele konstruktionen på lang sigt. Fugt bidrager til svampeformationer og dårligt indeklima, og det kan ødelægge grundmuren. Derfor skal man sørge for at håndtere fugt, før man begynder at bygge. Hvis fugten først sætter sig i konstruktionen, kan det være svært at gøre noget ved det senere hen.

Det er vigtigt, at drænsystemet kommer dybt nok ned. Drænrørene skal helst være 20-30 cm under grundmuren. De skal også have et fald på omkring 1 cm per meter. I drænrørene er der små huller for at vandet kan komme ind i røret og løbe væk fra konstruktionen. Det er vigtigt, at disse huller lægges op. Dræning er relativt enkelt og nemt arbejde, men det er vigtigt, at det bliver lavet korrekt. Derfor betaler det sig at overlade dette ansvar til den entreprenør, der tager sig af resten af projektet.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Isolering og frostsikring


Det er også vigtigt at sikre en tilstrækkelig isolering. Hvis man vil have en kælder, anbefales det, at man isolerer på ydersiden af væggene. Hvis man planlægger at bygge en kælder, er dette derfor et godt tidspunkt at isolere.

Uanset om man vil have et åbent kælderrum eller ej, er det tilrådeligt at isolere grundmuren. Dette giver større kontrol over både temperatur, fugt og kondens. Kondens er et udbredt problem, når man bygger gulve mod jorden. Derfor er tilstrækkelig isolering nødvendig for at undgå skader.

Hvis der er risiko for frost i jorden, skal dette også sikres, før man begynder at bygge. Frostsprængninger kan få jorden til at udvide sig betydeligt, hvilket vil være til skade for bygningens konstruktion. For at forhindre frostsprængninger, bør man grundisolere uden for bunden af grundmuren. Så er det nødvendigt at grave ned til frostfri dybde. Jo koldere temperaturer der er i området, jo dybere skal man grave for at nå dette.

For at komme i kontakt med entreprenører og håndværkere firmaer, kan man registrere sit projekt på Bygge.dk. Vi har samlet kvalitetssikrede fagfolk inden for byggeri og renovering, så det skal være nemt at finde de firmaer, der passer bedst til ens projekt. Hvis man finder en håndværker eller entreprenør, der bruger vores service, kan man være sikker på, at virksomheden har både godkendelser, økonomi og ekspertise på plads. Hvis man registrerer ens projekt hos os, vil man modtage pristilbud fra flere pålidelige firmaer, som kan udføre arbejde på både grundmuren og resten af den konstruktion, man ønsker at bygge.

Grundmur? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.