Grundmur: Hvad koster det? (Pris i 2022)

Når man bygger en grundmuren, er der en række valg og faktorer, der påvirker, hvad projektet vil koste. Forholdene i jorden, hvor dybt man graver, og de metoder, der anvendes til at bygge grundmuren, vil have en effekt på prisen. I denne artikel kan man læse om gennemprisen for opførelsen af grundmure. Man finder også ud af, hvad der styrer priserne, og hvad man skal overveje, når man vil finde den rette entreprenør til arbejde.

Grundmur

Valg af grundmur

Der er flere måder at bygge en grundmur. Hvilken metode man skal vælge, afhænger i høj grad af forholdene i jorden, og hvilken slags konstruktion man planlægger at bygge.

Leca blokke er relativt nemme at bygge med og kommer ofte fuldt isoleret. Hvis man er på udkig efter høj kvalitet, er betonstøbt grundmur en bedre løsning. Det er også lettere at forme og bedre rustet mod vand og frost. Men det kræver forskalling, hvilket gør det til en dyrere løsning. Der er også grundmurssystemer, der bliver samlet som en byggesæt. Disse fungerer som isolering og forskalling i ét. Grundmurssystemer er nemme at sætte op, men er også dyrere. For at vælge den grundmuren, der passer bedst til ens projekt, er det en god idé at rådføre sig med en fagperson.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Afhængig af forholdene

Det er altid vanskeligt at planlægge i detaljer, når man skal bygge en grundmur. Projektet er i vid udstrækning kontrolleret af forholdene i jorden, som er ukendt før man begynder udgravningsarbejdet. Vanskelige forhold i jorden kan gøre udgravningen vanskeligere. For at grundmuren skal kunne bære konstruktionen, er det vigtigt, at den står stabilt. Der er også flere faktorer, der bestemmer, hvor dybt grundmuren skal være, og hvor meget udgravningsarbejde der er påkrævet.

Da projektet er uforudsigeligt og styret af en række faktorer, er det også svært at vurdere, hvad arbejdet vil koste. For at modtage et specifikt pristilbud skal entreprenøren komme på en inspektion. Selve arbejdet behøver ikke at være særlig krævende. Men derudover er det vigtigt at vælge den rigtige type beton, lægge grundmuren dybt nok og har nok isolation. Derfor skal man sørge for at engagere en entreprenør med relevant ekspertise og erfaring. Mange vælger at bruge den samme entreprenør til at grave og bygge grundmuren, da dette er tæt forbundet.

Brug en erfaren håndværker

Det kan være svært at vide, hvordan man finder de rigtige fagfolk til et projekt. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Kun virksomheder, der opretholder høj kvalitet og konkurrencedygtige priser over tid, vil fortsat være en del af platformen. Det er gratis at lægge projekter op. Efter inspektion vil man modtage et uforpligtende tilbud fra flere kvalificerede håndværker firmaer.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvilket prisleje kan man forvente?

Da prisen på en grundmur i høj grad afhænger af de betingelser, der afdækkes i jorden, er det vanskeligt at antage præcis, hvad et projekt vil koste. Ikke desto mindre er det muligt at danne sig en idé om, hvad man kan forvente. I Bygge.dk har vi udviklet en prisdatabase baseret på projekter udført af firmaer gennem en vores platform. På denne måde kan vi beregne den gennemsnitlige pris for en række forskellige byggeprojekter. Priserne inkluderer alle omkostninger i forbindelse med arbejde, materialer og leje af udstyr.

Vi ser at gennemsnitsprisen for at bygge en grundmur til et fritstående hus ligger på 130.000kr. Dette er baseret på et hus med en grundflade på 100 kvadratmeter, og omfatter ikke udgravnings omkostninger, der varierer meget på tværs af projekter. Der er stort spænd på priserne, men de fleste ender med at betale mellem 91.000 og 260.000 kroner. Medmindre projektet er særlig kompleks eller enkel, kan man forvente, at omkostningerne forbliver inden for dette spænd.

Skriv gode kontrakter med håndværkerne

Nøjagtige og detaljerede kontrakter er en fordel for både bygherren og entreprenøren. Det skal fremgå klart hvem der er ansvarlig for hvilke opgaver under projektet. Dette gælder også for hvem der er ansvarlig for at opnå de nødvendige materialer. Man skal også blive enige om, hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser, afgifter og problemer. Derudover bør man give en redegørelse for, hvad der skal ske, hvis det viser sig, at jorden ikke er egnet til udvikling. En gennemarbejdet kontrakt gør det nemmere at undgå misforståelser og uoverensstemmelser under projektet. 

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad påvirker prisen?

Opbygning af en grundmur er et projekt, der er påvirket af en række faktorer. Ofte er flere af disse uforudsigelige, indtil udgravningen begynder. Derfor er der også meget forskellige foranstaltninger for at holde prisen nede. Der er dog visse skridt, man kan tage.

Når man skal støbe en grundmur, er det vigtigt at have en plan overflade. Derfor kan det betale sig at finde et område på grunden, hvor den allerede er forholdsvis flad. På den måde begrænser man udgifterne til udgravning. Det er dog nødvendigt med noget grave arbejde da udvendig isolering og dræn er nødvendigt. Hvis der er risiko for frost i jorden, skal man også frostsikre. Det indebærer at isolere i et område uden for selve grundmuren jordoverflade. Her skal man grave hele vejen ned til, hvor jorden er frostfri.

En grundmure kan være dyb eller lav. En lav grundmur løber omkring 1 meter ned i jorden, har betonvægge, der strækker sig over frostniveau, og overfører vægten fra huset til jorden. Hvis grundmuren er dybt, går den længere ned i jorden. Dette er nødvendigt, når jorden er vanskelig at arbejde med, eller usikker. Man kan også bygge på denne måde på områder som skråner, eller løfte huset fra jorden. Dybe grundmure er normalt dyrere end de lave, da de kræver mere materiale, udgravningsarbejde og arbejdskraft. Under udfordrende byggeforhold skal man også engagere en ingeniør, der kan sikre, at grundmuren holder. Dette vil også få prisen på projektet til at stige.

Overhold budgettet

Når man starter et projekt af en vis størrelse, er det afgørende med et reelt budget. Tjek priserne på forhånd, så det er klart, hvad tingene koster. På den måde kan man sætte et realistisk budget op. Sørg for, at budgettet er så detaljeret og præcist som muligt. På den måde kan man nemt overvåge, om projektet gennemføres indenfor for de grænser, man har angivet. Det gør det også nemmere at justere budgettet undervejs, hvilket ofte kan blive nødvendigt på et så uforudsigeligt projekt. Afsæt midler til eventuelle uforudsete udgifter, der kan opstå undervejs. Blandt andet vil temperaturen påvirke, hvordan betonen hærder. Kolde temperaturer får hærdningen til at gå for langsomt, mens for varme temperaturer får hærdningen til at gå for hurtigt.

Udgravningsarbejdet vil give en masse overskydende jordmasser som man skal af med. I nogle tilfælde er det muligt at benytte dele af jorden andre steder på grunden, men man bør altid beregne med en udgift for at få jordmassen kørt væk. Dette kan ofte føre til store udgifter. Hvis man er heldig, kan jordmassen bruges på nærliggende byggeprojekter. Derfor er det tilrådeligt at forhøre sig med entreprenører i området, om de har brug for jord. Det er tilrådeligt at sorterer jordmassen. For eksempel, hvis man har en masse sten, bør man prøve at afsætte dette for sig selv. Rent materiale er mere attraktivt, end hvis det skal rengøres, og er dermed lettere at slippe af med. Husk, at massen der er taget op af jorden udvider.

Find den rette entreprenør

I udbudsrunden er det vigtigt at indsamle tilbud fra flere entreprenører. På den måde kan man sammenligne tilbud og sørg for at vælge et firma, der tilbyder konkurrencedygtige priser. Samtidig er det vigtigt at prioritere kvalitet, så vidt budgettet tillader. Tilbud der er betydeligt lavere end resten, kan være et tegn på, at virksomheden foretager besparelser ved at bruge ringere materialer eller ukvalificeret arbejdskraft. Derfor skal man sørge for, at entreprenøren man vælger, er et seriøst og pålideligt firma.

For at komme i kontakt med entreprenører og håndværkere virksomheder, kan man registrere sit projekt hos Bygge.dk. Vi har samlet et netværk af kvalitetssikrede entreprenører inden for byggeri og renovering, så det bliver nemmere for bygherren at finde de fagfolk, der passer bedst til projektet. Hvis man finder firmaer, der bruger vores service, kan man være sikker på, at virksomheden har både godkendelser, økonomi og ekspertise på plads. Hvis man registrerer sit projekt hos os, vil man modtage pristilbud fra flere betroede firmaer, der kan udføre arbejde på grundmuren og resten af den konstruktion, man ønsker at bygge.

Grundmur? Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.