Hvis du skal støbe i beton, er det vigtigt, at du har en solid forskalling. I denne artikel kan du læse mere om timepriserne for forskallingstømrere. Du får også at vide, hvad der påvirker prisen, og hvordan du finder den rette håndværker til opgaven.
Der findes flere typer forskalling, og den, der passer til netop dit behov, afhænger af, hvad der skal støbes. I denne artikel fokuserer vi på forskalling som fundament, da det er det mest aktuelle for vores læsere.
Hos Bygge.dk har vi udarbejdet vores egen prisdatabase baseret på gennemførte projekter med forskalling. Når det gælder forskallingstømrere, kan vi se, at timeprisen ligger mellem 300 og 500 kr. Den endelige pris afhænger dog af tømrerens erfaring og formelle kompetencer. Der er også en del variationer mellem de forskellige firmaer, der afhænger af det enkelte firmas renommé og ressourcer.
Beton vejer op til 2.500 kg for én kubikmeter. Under hærdning udsættes forskallingen for et stort tryk fra den våde beton, og for at få det bedste resultat er det derfor afgørende, at forskallingen ikke giver efter for trykket. Jo blødere betonen er, desto mere vil den presse mod siderne. Hvis forskallingen ikke er solid nok, vil støbningen ikke få den ønskede form. I værste tilfælde vil du således skulle fjerne og støbe på ny. Da forskallingen skal fjernes, efter støbningen har sat sig, er det dog ikke så vigtigt, hvordan den ser ud. Prøv at sætte den op på en måde, som gør det enkelt at fjerne den igen - den skal allerhelst kunne genbruges. Genbrug er nemlig både billigere og mere miljøvenligt. Bruger du vandabsorberende materialer, skal du huske at fugte disse.
Der findes mange typer forskalling at vælge imellem. Ved traditionel forskalling laver man træ, planker og borde. Det forudsætter, at du samtidig tager hensyn til trykbelastningen, så det er enkelt at tage den ned igen. Du skal desuden passe på, at du ikke tager forskallingen ned, før betonen er hærdet og har sat sig. Gør du det, vil den miste formen. Det er også vigtigt, at du ikke tager den ned for sent, da det kan være svært at løsne plankerne fra betonen.
På en simpel, lav grundmur med rette sider og vinkler i 90 grader, kan det ofte godt betale sig at bruge systemforskalling. En systemforskalling fungerer som et byggesæt. Når du har opmålt området og gravet ud, skal man blot sammensætte de forskellige dele. Det er et nemt arbejde og kræver meget lidt eller ingen tilpasning, når du sætter den op. Derudover kan den bruges flere gange: Det lægger nogle begrænsninger på formen for støbningen, men du slipper samtidig for at lave en specialtilpasset forskalling for, at den passer til målene. Denne form for forskalling bliver lidt dyrere end traditionel forskalling. Samtidig slipper du dog for det ekstra arbejde med at bygge din egen. Hvis du er usikker på, hvordan du skal bygge en forskalling, som holder, kan det dog alligevel være et godt alternativ, da du slipper for udgifter til en forskallingstømrer.
Ved større konstruktioner bruger man ofte klatreforskalling eller glideforskalling. Denne forskalling løfter sig sammen med konstruktionen, og man støber herefter lag for lag. Dette har dog ikke den store relevans for boliger og mindre bygninger, men bruges nærmere ved erhvervsbyggerier og lignende.
Når du støber beton, er det vigtigt, at du finder nogle gode håndværkere. Det kan nemlig være et krævende arbejde at skulle støbe og er sjældent let for en ufaglært bygherre at kunne udregne trykbelastning, betondensitet og hærdningshastighed ved påføring. Alt afhængig af, hvad du skal støbe, er der forskellige hensyn, du skal tage. For at være sikker på, at forskallingen holder - samtidig med, at den er let at fjerne - vil det ofte være en god idé at få hjælp fra en forskallingstømrer.
Det er imidlertid vigtigt, at du er omhyggelig med din udvælgelse af håndværkeren. Du bør altid sikre dig, at du bruger seriøse og pålidelige håndværkere, der kan deres fag. Får du et tilbud, som er betydeligt lavere end de andre, skal du være skeptisk. Gode håndværkere ved, hvor meget de er værd, og tager sig derfor godt betalt. Et betydeligt lavere pristilbud kan således indikere, at entreprenøren benytter sig af ufaglært arbejdskraft og undgår at følge regler og forskrifter for arbejdet undervejs. På sigt kan du ende op med at skulle betale betydeligt mere, end hvis du havde investeret i dygtige entreprenører fra starten af.
Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere på ét sted, så det er nemt for dig at foretage det rigtige valg. Bygge.dk er en tjeneste, der sætter boligejere i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker desuden kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt sætter dig i forbindelse med entreprenører, som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt.
For at sikre, at du får den mest konkurrencedygtige pris, er det vigtigt, at du indhenter tilbud fra flere forskellige firmaer. Når du sammenligner tilbuddene fra de forskellige firmaer, kan du nemmere se, hvad de enkelte fagfolk mener, at arbejdet skal koste.
Hvis du vælger at anvende systemforskalling, skal du tænke over, hvad brugsområdet er. Du kan finde kassetter til lave grundmure, som både fungerer som isolering, forskalling og facade i én. Systemforskalling er forholdsvis let at sætte op. Selve grundmuren bliver noget dyrere, men det sparer du i arbejdstimer. Når grundmuren er færdig, er det muligt at bruge den som forskalling. Du kan for eksempel bruge den til at støbe sokkelen.
Før du starter på forskallingen, skal du gøre klar til støbeprocessen. Her kommer det meget an på, hvad du skal støbe. Hvis du skal støbe et fundament, skal du støbe dér, hvor fundamentet skal ligge. En bordplade kan derimod støbes hvor som helst. Fundamentet skal have det rigtige underlag. Det kræver, at du graver området ud og lægger dræn, grus og lignende. Hvis du skal armere en bordplade, skal du passe på, at armeringen ikke blot lægger sig på bunden af forskallingen, men i stedet hænger den op i et reb, så den ligger midt i støbningen. For at være sikker på, at du foretager de nødvendige forberedelser, kan det altid betale sig at rådføre sig med en fagperson.
Hvis du er klar til at gå i gang med dit projekt, kan du registrere opgaven gratis og uforpligtende på Bygge.dk.