Arkitekttegnet hus: En komplet guide (pris, regler, tips)

Med et arkitekttegnet hus får du et hjem, der er skræddersyet til dine behov og ønsker. Det kan dog være udfordrende at finde ud af, hvad et sådant hus vil komme til at koste. I denne artikel kan du læse om gennemsnitspriserne på arkitekttegnede huse. Du lærer også, hvad omkostningerne er ved sådan et projekt, og hvad du kan gøre for at holde omkostningerne nede.

Arkitekttegnet hus

Kataloghus eller arkitekttegnet bolig?

Mange danskere ønsker at bygge et arkitekttegnet hus. Alligevel ender de fleste med at vælge kataloghuse. Her vil vi se på fordele og ulemper ved de to valg.

Fordelene ved en arkitekttegnet bolig er først og fremmest, at du har fuld kreativ frihed. Du kan designe huset ud fra både dine egne behov og det terræn, som hjemmet vil stå i. Du får ikke nødvendigvis dette med et kataloghus, hvor nogle løsninger nok vil kompromitterer, de løsninger man virkelig foretrækker. En anden fordel ved en arkitekttegnet bolig er muligheden for at optimere kvadratmeterne og udnyttelsesgraden i henhold til dine egne ønsker og behov. Ulempen ved en arkitekttegnet bolig er, at den kan være noget dyrere end et kataloghus. Dette behøver dog ikke være tilfældet.

Fordelene ved kataloghuse er, at projektet ofte tager mindre tid at gennemføre, både fordi byggearbejdet ikke kræver nogen skræddersyede løsninger. Det tager dog ikke meget længere tid at bygge et arkitekttegnet hus, hvis håndværkerne er kompetente og erfarne. En anden fordel ved kataloghuse er, at du ikke behøver at tilbringe lige så meget tid med en arkitekt. Det kan også føles mere sikkert at bygge noget, der er blevet bygget flere gange før. Entreprenøren kan også have visningsboliger, som du kan besøge, inden du træffer en beslutning. Ulemper ved kataloghuse kan være, at du har mindre mulighed for tilpassede løsninger. Dette kan gøre hjemmet mindre pladseffektivt.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad koster et arkitekttegnet hus?

Bygge.dk er en tjeneste, der hjælper bygherrer med at komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører og håndværksvirksomheder. Baseret på tilbud og fakturaer fra projekter udført af aktører fra vores netværk har vi oprettet en prisdatabase. Disse statistikker giver os mulighed for at beregne gennemsnitspriserne for et antal forskellige byggeprojekter.

For arkitekttegnede huse ser vi, at gennemsnitsprisen er omkring 20.000 kroner pr. kvadratmeter. Hvis man vælger ensartede standardløsninger og de mest overkommelige muligheder, kan prisen komme ned til 14.000 kroner per kvadratmeter. Mere eksklusive projekter med mange tilpassede løsninger kan nå op på mere end 26.000 kroner per kvadratmeter. Der er dermed stor forskel mellem de billigste og de dyreste projekter. Længere nede i artiklen kan du læse mere om, hvad der kan påvirke prisen på dit projekt.

Priserne inkluderer alt arbejde og alle materialer – både dem, du køber selv og dem, håndværkerne normalt står for.

Hvordan er prisfordelingen mellem fagområder?

Det kan være relevant at få et overblik over, hvordan omkostningerne fordeles mellem de forskellige fagområder, der er involveret i opførelsen af ​​en arkitekttegnet bolig. Her varierer alle projekter meget, men vi har inkluderet et eksempel på en pris pr. fagområde for en arkitekttegnet enebolig på 230 kvadratmeter:

Udgravning og grundarbejde: 425.000 kr.

Grundmur og anden beton: 360.000 kr.

Tømrerarbejde: 1.500.000 kr.

Blikkenslager: 85.000 kr.

Rørlægning (vandbåren varme inkluderet): 365.000 kr.

Elektrisk arbejde: 170.000 kr.

Ventilation: 65.000 kr.

Fliselægning/membran: 200.000 kr.

Maling: 130.000 kr.

Bygherres egne køb (køkken, badeværelsesinventar, armaturer, parket, fliser): 715.000 kr.

Tilrigning, drift og projektledelse: 390.000 kr.

Sum: 3.980.000 kr.

Dette projekt endte altså på ca. 20.000 kr. pr. kvadratmeter. Bemærk, at dette var prisen for selve konstruktionen. I tillæg kom udgifter til arkitekt og ansøgning til kommunen (ca. 190.000 kr.) og projektering (ca. 110.000 kr.).

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad er de største prisfaktorer, når man bygger et arkitekttegnet hus?

Størrelse: Størrelsen på dit hjem vil selvfølgelig markant påvirke den samlede pris. Ikke desto mindre er det værd at bemærke, at et mindre hus ikke nødvendigvis giver en mindre pris pr. kvadratmeter. Der er visse stordriftsfordele ved større projekter, så du kan forvente en lidt lavere kvadratmeterpris, hvis du planlægger at bygge et større hjem.

Kompleksitet: Kompleksiteten i byggeriet og tømrerarbejdet vil betyde meget for den endelige pris. Her vil beton og murværk være dyrere byggematerialer, mens træ ofte er noget billigere. Her skal man også tage hensyn til omkostningerne ved vedligeholdelse, og på lang sigt kan det svare sig at vælge de dyrere byggemetoder.

Terræn: Nem adgang til byggepladsen kan påvirke den samlede pris for dit arkitekttegnede hjem. Det samme gælder for grunde, der kræver meget sprængning, hvilken type materiale din grund består af, og hvor meget det koster at køre masser væk. Disse udgifter afhænger af, hvor dit websted er placeret. Derfor er det vanskeligt at sige noget specifikt om omkostningerne, før entreprenøren er på inspektion.

Valg af materiale: En anden prisfaktor er, hvilke materialer du vælger at bruge, både indvendigt og udvendigt. Her er der store variationer i pris og finish. Du skal blandt andet vælge beklædning, gulve, maling, døre, vinduer og indretning. For at finde kvalitetsmaterialer til gode priser, rådes du til at holde dig ajour med tilbud og salgsfremstød i løbet af projektet. At købe materialer på forhånd kræver dog, at du har et sikkert og tørt opbevaringssted for materialerne. Husk, at materialer af høj kvalitet vil vare længere og derfor kan vise sig at være gode investeringer i det lange løb.

Tilpassede løsninger: Jo mere specialtilpassede og pladsbaserede løsninger, du vælger, jo mere er du nok nødt til at betale for det arkitekttegnede hus. Det kan for eksempel blive aktuelt at bruge rumbaserede løsninger til skabe, køkkenudstyr og badeværelsesindretning. Selvom sådanne løsninger oprindeligt er dyrere, kan det være med til at gøre hjemmet mere pladseffektivt. På denne måde kan du spare penge ved at bygge mindre.

Badeværelser og køkkener: Badeværelser, køkkener og andre vådrum er ofte de dyreste rum at bygge. Hvis du vil holde prisen så lav som muligt, kan det være værd at overveje, hvor mange af den slags rum du har brug for i dit hjem. Husk dog, at det vil lønne sig at bygge sådanne rum nu frem for senere.

Tekniske løsninger: Der er også muligheder for besparelser med hensyn til opvarmning, det elektriske system, ventilation og andre tekniske løsninger. Ønsker du smarthusløsninger eller mere traditionelle elektriske løsninger? Har du bestemt dig for typen af ​​opvarmning, såsom gulvvarme, forskellige typer varmepumper eller mere traditionelle opvarmningsmetoder? Alt dette kan påvirke de samlede omkostninger på dit projekt. Husk, at energieffektive løsninger ofte tjener sig ind over tid.

Entreprenørvalg: Ud over de valg, du foretager under designprocessen, kan valg af entreprenør også påvirke prisen væsentligt. Her er det vigtigt at finde entreprenører, der har opbygget gode rutiner fra flere lignende projekter. Denne type oplevelse gør det muligt for håndværkere at udføre arbejdet hurtigt og effektivt.

Nogle vælger også at spare penge ved selv at udføre dele af arbejdet. Husk dog, at en professionel entreprenør kan udføre opgaverne mere effektivt. Derfor er det klogt at overveje, hvor meget du faktisk sparer på din egen indsats.

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du ønsker at gå i gang med udformningen af dit nye arkitekttegnede hus, kan første trin være at engagere de rette fagfolk. Dette kan du gøre trygt og enkelt ved at registrere dit projekt hos Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Registrer dit projekt hos os, så vil en af vores medarbejdere hjælpe dig i gang med udbudsprocessen.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Arkitekttegnet hus: Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.