Indretning af kælder: Hvad koster det? (Pris i

 

2023)

Her gennemgår vi gennemsnitspriser og vigtigste prisfaktorer for kælderprojekter. Du får også et konkret priseksempel på indretning af råkælder i et parcelhus.

Indretning af kælder

Indretning af kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Istandsættelse af overflade vs. udgravningsarbejde

Det giver måske sig selv, men der er stor forskel på prisen afhængig af, om du skal have udgravet kælderen og drænere samt isolere fra grunden af, eller om du bare er nødt til at bruge malerpenslen og flytte direkte ind. Hvis kælderen har tilstrækkelig lofthøjde, er godt isoleret og har tilstrækkeligt med vinduer, vil projektet minde om et normalt istandsættelsesprojekt med fornyelse af overflader (vægge, loft og gulv). Hvis kælderen ikke er beboelig, vil man som regel være nødt til at begynde med fundamentet (dræn, udgravning, støbning af nyt gulv, udskæringer til nye vinduer m.m.), og det gør projektet en del dyrere.

Ønsker du pristilbud på dit projekt? Få op til 3 tilbud på projektet her.

Prisdatabase baseret på tidligere projekter

I Bygge.dk har vi oparbejdet vores egen database baseret på en statistik over, hvad lignende projekter har kostet tidligere. Vi modtager en kopi af fakturaer fra alle projekter, hvor kunderne har benyttet os til at finde håndværkere og entreprenører, og vi har derfor en god oversigt over, hvad et projekt bør koste.

Ser vi på priser på fuld indretning af kælder, herunder gulv og indvendigt arbejde, ligger prisen på ca. 9.750 kr. per m2. Dette inkluderer alle materialer og arbejdstimer. Priserne varierer en del: fra ca. 6.500 kr. per m2 op mod 13.000 kr. per m2. Hvis der kun er tale om indvendigt overfladearbejde, bliver prisen betydeligt lavere – man kan regne med cirka halvdelen af omkostningerne sammenlignet med en fuld indretning af kælderen.

Hvor man havner på skalaen, afhænger af en række faktorer, og hvert projekt er forskelligt. En del variabler kan man påvirke selv for eksempel valg af fliser, parket, badeværelsesmøbler og eventuelt køkken. Andre omkostninger bestemmes ofte af grundstykket eller husets grundforhold, der afgør, hvor meget man eventuelt skal grave, eller hvor svær tilgængeligheden er.

Indretning af kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Et konkret eksempel

Nedenfor ses et detaljeret priseksempel på et kælderprojekt, der blev udført af en entreprenør fra Bygge.dk. Det er ment som et eksempel, der giver indsigt i typiske prisfaktorer, og det vil ikke være det samme for alle typer projekter:

I projektet blev der bygget en udlejeenhed i kælderen i et parcelhus, hvor der tidligere kun var en råkælder. Arealet på udlejeenheden var ca. 50 m2. Priserne er inklusive materialer og arbejdstimer:

  • Arkitekt, herunder tegninger og ansøgning: 32.500 kr.

  • Dræn: 35 lm x 3.565 kr. = 124.800 kr.

  • Betonskæring til nye vinduer: 4 stk. x 6.500 kr. = 26.000 kr.

  • Gravearbejde: 40 kubikmeter x 3.575 kr. = 143.000 kr.

  • Støbning af gulv: 50 m2 x 420 = 21.000 kr.

  • Bad: 175.500 kr.

  • Køkken (inkl. selve køkkenet): 71.500 kr.

  • Gulv, lofter, indervægge: 40 m2 x 2.275 kr. = 91.000 kr.

  • Total: 685.300 kr.


For dette projekt havnede prisen pr. m2 på ca. 20.000 kr., hvilket ikke er usædvanligt, når en råkælder ombygges til bolig.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Planlæg godt

Alle istandsættelsesprojekter starter med en planlægningsfase, og jo bedre du planlægger, jo lettere er det at finde de rigtige løsninger for dig. Det er trist at måtte stoppe arbejdet halvvejs, fordi der er opstået problemer, som kunne være undgået. Det er godt med fremsynethed, når du foretager så store ændringer i hjemmet, så brug tid på at få planlagt ordentligt. Det kan hjælpe dig på mange måder at komme i kontakt med en entreprenør tidligt i processen. For det første er det et spørgsmål om kapaciteten. Dygtige håndværkere er eftertragtede, og de har ofte meget at lave. Sandsynligvis må du vente lidt, før de er tilgængelige for dig, men hvis du har kontaktet dem tidligt i processen, udgør det ikke et problem.

Du bør have en ganske klar idé om, hvordan kælderen skal se ud, når den er færdig. Her kan entreprenøren også være behjælpelig med indspark, så sørg for at involvere dem allerede under planlægningen. Det vil også gøre det nemmere at planlægge budgettet, når du præcis ved, hvad du er ude efter. Hvis du har god tid, er det nemmere at udnytte forskellige tilbud og rabatter. På den måde kan du jo også få prisen lidt ned.

Hvis man skal lave kælderen om fra tillægsareal til hovedareal, som det ofte er tilfældet, hvis man har en råkælder, skal man ansøge om brugsændring. Her skal der som regel en arkitekt ind i billedet, som kan tegne den nye løsning og stå som ansvarshavende ansøger.

Med god planlægning vil du også få bedre oversigt over ellers uforudsete udgifter. Hvis det er svært at sikre tilstrækkelig god ventilation, er du måske nødt til at investere i en ventilator. Har du planer om at bygge et bad, går det måske op for dig, at du behøver en pumpe til afløbet. Pludselig opdager du også, at dine planer for kælderen betyder, at du skal opgradere elinstallationerne. Med god planlægning er du allerede forberedt på dette og ved, hvad der skal til.

Vi hjælper dig gerne med at finde den rigtige entreprenør. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Det er helt gratis, og der er heller ingen forpligtelser med hensyn til registrering.

Gør istandsættelsen billigere

Der findes imidlertid ting, du kan gøre, for at få prisen ned. Det mest åbenlyse er at gøre dele af arbejdet selv. Hvis du føler, du har de kompetencer og den erfaring, der skal til for at få et godt resultat, er der intet i vejen for at gå i gang på egen hånd. Det meste af det nødvendige udstyr kan du leje, og det kan være tilfredsstillende at vide, at man har lavet dele af kælderen selv.

Men selvom der er mange penge at spare på at gøre arbejdet selv, er det vigtigt at huske på, at du også skal være tilfreds med resultatet. En skæv liste eller et mellemrum i gulvet kan være ganske irriterende i længden, og pengene, du sparede på ikke hyre en håndværker, er pludseligt ikke længere det værd. Under alle omstændigheder bør du få en fagmand til at udføre det vigtigste grundlæggende arbejde som at opsætte skelettet til væggene og foretage ruminddelingen af kælderen. Og husk, at du ikke selv må ændre de elektriske installationer, for det skal der en certificeret elektriker til.

Der kan også være en del at spare på materialer. Nu er det jo ikke nødvendigvis sådan, at det vil betale sig at tage det billigste tilbud. Kvalitet koster penge, og både holdbarhed, brugervenlighed og æstetik bliver jo normalt bedre, jo dyrere materialerne er. Du er selv nødt til at vurdere, hvad der kan betale sig. For nogen er det ikke så vigtigt, om gulvet er parket eller laminat, mens andre foretrækker at lægge lidt ekstra til prisen for at få ægte trægulv. Specielt med hensyn til til møbler og interiør er der store udsving i prisen. Her er der mange alternativer at vælge imellem, og det er op til hver enkelt, hvor mange penge de har lyst til at bruge på indretningen.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad skal der laves?

Som sagt er prisen meget afhængig af, hvad der faktisk skal laves. Hvis der er for lavt til loftet, skal du udbedre det, og det vil koste en del. Der er også stor forskel på, om du er nødt til at bygge en ny trappe for at komme ned i kælderen, eller om det rækker med et par penselstrøg. Alt jordarbejde gør betydelige indhug i budgettet og har stor betydning for den endelige pris. Hvis du er heldig, er loftshøjden tilstrækkelig, isoleringen er i orden, og alle krav til dagslys og flugtveje er opfyldt. Så kan du jo bare gå i gang.

Kælderen kan være en god investering

Selvom omkostningerne kan løbe op, og hele projektet bliver dyrere end det, du forestillede dig, skal du huske på, at du jo faktisk får pengene tilbage igen ved videresalg. Boligen får flere kvadratmeter, og en ekstra etage kan have stor indflydelse på salgsprisen. Med mere plads og ekstra rum vil du også kunne nå et andet segment end dem, som oprindeligt kunne være interesseret i at købe dit hus. Særligt det at bygge bolig i kælderen giver store udslag i prisen på boligen. Og så får du jo en fin ekstraindtægt undervejs også.

Se også på mulighederne for at bygge et ekstra badeværelse i kælderen. Det øger både boligens værdi og er praktisk for hele familien. Et ekstra toilet forøger brugervenligheden betragteligt næsten uafhængigt af, hvad du planlægger at bruge kælderen til. Det kan betyde meget at slippe for at gå op og ned ad trapperne hver gang, man skal på toilettet. Hvis planen er at leje ud, er det en stor fordel, at udlejeenheden har både eget bad og køkken. Det er ensbetydende med lidt ekstra byggeomkostninger, men vil være det hele værd.

Kom i gang

Nu har du en ide om, hvad du kan forvente af omkostninger. For at få en mere nøjagtig pris bør du få en håndværker på besøg, som kan se på mulighederne og registrere mulige forhindringer. Så kan du se, om budgettet tillader, at du går i gang. Registrér gerne dit projekt på Bygge.dk, så bliver du forbundet med kvalitetssikrede entreprenører. Det kan være både sjovt og spændende at lave en indretning af kælderen, og vi kan med ganske stor sikkerhed sige, at du bliver glad for beslutningen.

Indretning af kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.