Vandbåren varme: Hvad koster det? (Pris i

 

2023)

Hvor meget koster det at installere vandbåren varme? Hvad påvirker prisen? Og hvad er inkluderet i det tilbud, som du får fra håndværkeren? Du finder svarene i denne artikel. Gennemsnitspriserne, som er oplyst her, er blot ment som en indikation. Men det kan forhåbentlig hjælpe dig med at få en bedre forståelse af, hvor meget dit projekt kommer til at koste.

Vandbåren varme

Vandbåren varme? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Gulvvarme, radiatorer eller ventilatorkonvektor

Vandbåren varme findes hovedsageligt som tre forskellige typer varmefordelere: gulvvarme, radiator og ventilatorkonvektor. Disse forskellige systemer har forskellige egenskaber, der gør, at de egner til forskellige formål.

Gulvvarme er ofte den mest populære løsning. Det giver en meget jævn, behagelig og lun varme i huset. Ofte er det gulvvarmen, som folk først og fremmest tænker på, når de taler om vandbåren varme. Ulempen ved gulvvarme er, at man skal brække gulvet op for at kunne installere rørene under. Dette betyder, at gulvvarme ofte er populært i projekter, hvor man alligevel skal i gang med at renovere eller bygge nyt og dermed skal skifte gulv.

Radiatorer er en anden måde at opvarme huset ved hjælp af vandbåren varme. En fordel ved radiatorer er, at de ikke kræver, at du brækker gulvet op. I stedet for at skulle skifte gulvet vælger mange mennesker ofte radiatorer, når de vil installere vandbåren varme i den eksisterende bolig. Radiatorer gør rummet hurtigere varmt end gulvvarme, men varmen er dog mindre jævn, og gulvene kan fortsat være kolde, selvom rummet føles varmt.

Hvis du på nuværende tidspunkt opvarmer ved hjælp af et oliefyr, betyder det som oftest, at du allerede har vandbåren varme installeret. Hvis du gerne vil ændre til en anden form for opvarmning, vil du som regel skulle bruge meget fra det eksisterende system, der findes i boligen.

En ventilatorkonvektor kombinerer fordelene ved en radiator og ventilator i ét system. Den spreder varmen jævnt rundt i rummet, så man får en jævn fordeling af varmen. Ventilatorkonvektorer varmer rummet hurtigere og mere effektivt op end radiatorer. De er også lettere at installere i eksisterende boliger, da de kræver mindre renovering af boligen. En anden grund til, at ventilatorkonvektor-systemet er populære, er, fordi de er nemme at koble til intelligente reguleringssystemer, der automatisk regulerer varmen i din bolig.


Ønsker du pristilbud på dit projekt? Få op til 3 tilbud på projektet her.

Varmekilden påvirker prisen på installationen

Hvis du installerer gulvvarme, vil rørsystemet i gulvet koste cirka det samme som installering af varmekabler. Men hvor varmekabler kun har behov for strøm til opvarmning, skal vandbåren varme fortsat have en central varmekilde. Til gengæld har du senere stor fleksibilitet, når det kommer til, hvilken varmekilde du vil bruge sammen med den vandbårne varme. Herunder gennemgår vi nogle af de mest almindelige varmekilder, og hvor meget de koster.

En luft-til-vand-varmepumpe er en maskine, der tager varmen ud af luften og opvarmer vandet til vandbåren opvarmning eller varmt vand. Med den bruger du mindre energi til opvarmning end elektricitet. Luft-til-vand-varmepumper koster fra 40.000 kroner til 85.000 kroner afhængigt af, hvor høj varmeeffekt den har. 

En væske/vand-varmepumpe kan bruge energi fra for eksempel havet eller jorden til at producere varme til din bolig. Væske/vand-varmepumper koster fra 78.000 kroner og opefter. Husk, at du skal påregne ekstra udgifter, hvis der skal foretages boring.

En bioovn med en vandkappe fordeler varmen i hele boligen ved hjælp af et vandbåren system. "Brændstoffet" er brænde eller piller. I modsætning til traditionelle brændeovne bliver størstedelen af varmen fra ovnen brugt til at opvarme vand, der deles op i huset, i stedet for bare at varme op lokalt, hvor den står. En ovn plus tank vil koste dig mellem 45-65.000 kroner. En anden lignende varmekilde, som også bruger piller og flis, er en biokedel. Den fungerer på samme måde som bioovnen og koster mellem 30.000 og 100.000 kroner.

Solfangere monteres på tage eller vægge, hvor de kan udnytte energien fra solstrålerne til at opvarme med. Vandet cirkulerer derefter gennem det vandbårne system. Et anlæg med kapacitet til både opvarmning af rum og bolig vil koste fra 40.000 kroner og op.

Hvis du ikke har planer om at udskifte dit gulv men alligevel beslutter dig for at brække det op for at installere gulvvarme, vil dette selvfølgelig påvirke prisen. Hvis du installerer et opvarmningssystem i en eksisterende bolig, kan det derfor være en god idé at overveje en ventilatorkonvektor. Hvis du på den anden side overvejer at renovere dit gulv, vil det koste relativt lidt at få lagt nogle rør under gulvet til opvarmning. 

Vandbåren varme? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Hvad vil installationen koste?

Hos Bygge.dk har vi prisdatabaser, der er baseret på gennemførte projekter. Baseret på informationerne fra prisdatabasen kan vi se, at installation af rørsystemer til vandbåren varme koster mellem 900 og 1.600 kroner per kvadratmeter, når man laver gulvvarme.

Prisen inkluderer alle materialer og omkostninger for installationen af rørsystem til gulvvarme. Køb og installation af varmepumpe og materialer, som du selv indkøber, er også medregnet. Den endelige pris kan variere meget, afhængigt af den varmekilde du vælger. Kvadratmeterprisen afhænger også meget af, hvor stor din bolig er. Større boliger vil naturligvis have en lavere kvadratmeterpris, da prisen på varmekilden kan fordeles over flere kvadratmeter. Uanset, om du vælger at bruge parket, fliser eller gulvbelægning, vil dette også have stor indflydelse på prisen, da der er store prisforskelle på disse typer produkter.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad er indregnet i prisen fra entreprenøren, og hvad skal man selv købe?

En totalentreprenør vil som regel give dig et tilbud, der omfatter alt arbejde, der skal udføres i projektet. Dette inkluderer alle de forskellige fagområder; såsom snedker, murer, elektriker og VVS-arbejde. Det er normal praksis, at man selv indkøber overfladematerialerne. Dette gælder for eksempel parket eller fliser, hvis du vælger at installere gulvvarme. Arbejdet med at lægge parket eller fliser er altid inkluderet i den samlede pris.

Prisen på fliser og parket koster fra 70 til 130 kroner per kvadratmeter og op til flere tusinde kroner per kvadratmeter. De findes også i mange forskellige stile, så det er næsten umuligt for entreprenøren at medtage dette i tilbuddet. Selvom det ikke er inkluderet i prisen, kan det være en god idé at snakke med entreprenøren, før du går på indkøb. Det er nemlig ofte tilfældet, at entreprenøren har adgang til gode rabatter hos sine leverandører af denne type produkter. Hvis du bestiller materialer gennem din entreprenør, kan du dermed drage fordel af disse rabatter.

Hvordan kan man reducere prisen?

Vandbåren varme er ikke et billigt projekt. Så hvis du kan finde nogle simple ting, der kan reducere prisen, kan det have en positiv indvirkning på din økonomi. De følgende tips kan være med at begrænse projektets omkostninger, når du vil installere vandbåren varme.

Forskellige entreprenører kan have forskellige priser. Det er derfor en god idé at indhente pristilbud fra flere entreprenører, før du bestemmer dig. En god tommelfingerregel er altid at indhente mindst tre sammenlignelige tilbud, inden du træffer din endelige beslutning. Jo flere alternativer du har at vælge mellem, desto sikrere er du på, at du ikke betaler for meget. Udover dette er der ofte ikke meget, du selv kan bidrage med, da arbejdet skal udføres af fagfolk.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvordan finder jeg de rette fagfolk til opgaven?

Gode håndværkere er en vigtig faktor for, at dit projekt kan glide nemt og uden problemer. Det kan dog være fristende at vælge den håndværker, der har den laveste pris. Men det billigste er ikke altid det bedste, og det kan i visse tilfælde vise sig at blive dyrt på sigt, hvis du hyrer en useriøs entreprenør. Finder du derimod et seriøst firma, som leverer høj kvalitet og har en god dialog, bliver hele projektgennemførslen enklere, og med det kan du spare dyrebare arbejdstimer.

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrerede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurdering, godkendelser og referencer samt sætter dig i kontakt med entreprenører, som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt. Det koster intet at registrere dit projekt hos Bygge.dk og indebærer ingen forpligtelser. 

De fleste mennesker, der renoverer, vælger for tiden at organisere renoveringen og lignende opgaver som en totalentreprise. Dermed er det nemmere at holde styr på den ansvarlige. Desuden undgår du ekstra arbejde med at skulle finde de rigtige folk til de forskellige opgaver. En anden fordel ved en totalentreprise er, at arbejdet glider lettere, da håndværkerne, som skal samarbejde om projektet, allerede har gode samarbejdsrelationer fra tidligere projekter.

Totalentrepriser behøver heller ikke nødvendigvis at ende op med at være særligt meget dyrere. Hovedentreprenøren har typisk allerede forhandlet sig til konkurrencedygtige vilkår hos sine sædvanlige samarbejdspartnere.

Hvis du finder tre kvalificerede entreprenører, som du synes godt om, har du et godt udgangspunkt for dit projekt. Du kan nemt komme i gang med at finde disse på Bygge.dk. Her har vi samlet kvalitetssikrede fagfolk baseret på referencer, godkendelser, priser og økonomi.

Vandbåren varme? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.