Der findes mange grunde til at gøre noget ved loftet. Med tiden ændres vores behov, og det er ikke ualmindeligt at føle, at man er "vokset fra" sin bolig. Måske er familieantallet blevet øget, og boligen er derfor blevet for lille. Man ser derfor et behov for at få et ekstra badeværelse, soveværelse eller plads til gæster. Samtidig kan det være en dyr affære at skulle flytte, og ofte vil man hellere blive boende i både boligen og området. I disse tilfælde kan det være en god idé at se på muligheden for at indrette loftsrummet. Med en ekstra etage kan man indrette et gæsteværelse, lave en ekstra stue til børnene eller få sit eget private fitnessrum.
Først og fremmest skal du undersøge, hvilke muligheder du har. Der er mange regler og forskrifter, du skal forholde dig til, når du vil lave en udvidelse af boligen. Derudover kommer de byggetekniske begrænsninger som vand, elektricitet og konstruktionen. Medmindre boligen er dimensioneret til den ekstra vægt, skal du have forstærket bæreevnen for hele bygningen. Bor I flere familier i boligen, skal det fastlægges, hvem der har ejerskabet over loftslejligheden. Ofte bruges loftet som bosted for beboere i boligen, og du vil dermed i mange tilfælde skulle købe naboerne ud og sørge for alternativ opbevaringspalads til dine ting. Der er derfor meget, du skal forholde dig til, når du vil udnytte loftsrummet. Og det starter med planlægningen.
En god planlægningsproces er alfa og omega, når det kommer til at bygge loft. Og det er her, du laver grundlaget for hele projektet. Det er altid en fordel at være ude i god tid, så du kan tilpasse dig de udfordringer, som måtte dukke op undervejs. Sådanne udfordringer kan være at få dispensation fra byggeregler, eller det kan være, at du skal vente på, at entreprenøren bliver ledig til at kunne tage opgaven. Hvis du er ude i god tid, er det desuden lettere at gøre brug af kampagner og tilbud på materialer, som kan hjælpe dig med at spare penge.
Det er en god idé at finde en arkitekt, som kan tegne dit loft så tidligt som muligt i processen. Arkitekten kan vejlede dig undervejs og komme med gode råd og tips, når det kommer til indretning og planlægning. Selvom det for nogen kan virke som "overkill" at afsætte plads i budgettet til en arkitekt, vil det oftest kunne betale sig, når det kommer til det færdige resultat. Prisen for arkitekten er desuden en rimelig lille andel af de samlede omkostninger, og en professionel partner vil også kunne finde løsninger og muligheder, som du ikke selv har tænkt på. Der er mange ting, der gør et loftsprojekt unikt såsom skråtag og god tilgang til dagslys. Dette er noget, du bør udnytte, og med en arkitekt med inde over, er det lettere at få udnyttet det fulde potentiale af loftet. Derudover kan arkitekten hjælpe dig, når du skal ansøge hos kommunen.
Ansøgningsdelen kan være en kompliceret proces. Når det gælder om at udvide loftet, indebærer det som regel, at du søger om at være ansvarlig for projektet. Noget, som betyder, at du skal bruge en ansvarlig til at udfylde ansøgningen for dig. For det første er der en del forskrifter, du skal følge, for at få rummet godkendt til boligareal. Disse regler har en arkitekt oversigt over. Reglerne kan være komplicerede at sætte sig ind i, og der findes både undtagelser og tillæg til reglerne.
Mimimumslofthøjden på 2,3 meter er for enfamiliehuse (ufravigeligt også ved godkendelse af ældre byggeri), hvor der er krav til 2,5 m i etagebyggeri. Bemærk, at badeværelser ikke er en del af krav. Der skal være flugtveje fra hvert vindue, og i etagebyggeri skal trappen være brandsikret og bygget i stål, beton eller lignende, og ellers skal der være 2 flugtveje. Den lodrette højde fra overkant af gulv eller fra murværk skal ikke overstige 1,4 m til underkant af tagvindue, da det ellers ikke er redningsåbning.
Dette er altså nogle af de krav, du skal opfylde, for at få loftet godkendt til permanent ophold. Der er desuden flere dokumenter og godkendelser, som skal følge med i ansøgningen. Dette ved en, som er godkendt som ansvarlig ansøger, dog alt om. At udfylde ansøgningen samt alle de nødvendige papirer er imidlertid en større opgave. Samtidig skal kommunen også have et gebyr for at behandle ansøgningen.
Loftsindretning fra almindeligt loftsrum til beboelsesområde kræver særlige kompetencer, da der er en del områder, der ikke er som andre projekter. Der kan særligt være udfordringer knyttet til konstruktionsarbejde, tag og udluftning, isolering, ventilation og VVS-arbejde. Disse kan være meget anderledes ved loftsprojekter.
For at hjælpe dig med at foretage det bedste valg har vi hos Bygge.dk samlet dygtige og erfarne entreprenører på ét sted, som vi kan sætte dig i kontakt med. Hvis du registrerer dit projekt på vores hjemmeside, vil du blive sat i direkte forbindelse med entreprenører, som har stor erfaring og gode referencer med andre loftsprojekter.
Der er hovedsageligt to former for entreprise, som du kan vælge mellem: totalentreprise og fagentreprise. Hvilken, der passer bedst til dig, skal du selv vælge. Men det typiske valg er en totalentreprise. Her hyrer du én entreprenør - typisk et snedker eller tømrerfirma - som står for alle aftalerne med underleverandørerne. Du skal derfor kun forholde dig til ét firma i forhold til planlægningen. Totalentreprenøren har således ansvaret for, at alt arbejdet bliver udført til aftalt tid og til aftalt pris. Når du vælger denne entrepriseform, mister du lidt af fleksibiliteten ved, at du ikke selv kan vælge underleverandører. Men da totalentreprenøren står for organiseringen og koordineringen af de forskellige fagområder, slipper du også for at skulle løse problemerne, hvis en af fagfolkene ikke leverer. Totalentreprenøren sidder også med alt ansvaret, der er knyttet til projektet. For dette er der ofte et tillæg til prisen. Denne entrepriseform kan således blive dyrere men betyder også mindre arbejde for dig.
Ved en fagentrepriseform er det dig, som skal koordinere mellem de forskellige fagområder. Du skal selv kontakte snedker, VVS'er, elektriker og så videre. Det giver dig flere valgmuligheder, men samtidig ved du ikke, om de forskellige fagfolk kan arbejde sammen. Det er desuden dit ansvar, hvis nogle af fagfunktionerne ikke bliver færdige med arbejdet til tiden, sådan at næste fagfunktion kan gå i gang med sine opgaver. Og de tager sig betalt, selvom de skal vente. Så selvom du kan spare lidt penge i første omgang ved ikke at vælge totalentreprise, er det et krævende arbejde at organisere projektet. For en uden ledererfaring kan projektet derfor hurtigt blive uoverkommeligt.
Hos Bygge.dk har vi samlet prisdata fra gennemførte projekter i én prisdatabase. Baseret på disse tal, laver vi statistikker, der viser gennemsnitspriserne på tværs af mange typer projekter og giver dermed en oversigt over, hvad der kan betegnes som en lav eller høj pris.
Når det kommer til udnyttelse af loftsrummet til boligareal, kan vi se, at gennemsnitsprisen ligger på cirka 10.000 kroner per kvadratmeter. Dette omfatter alle omkostninger, der er knyttet til projektet; både materialer og arbejde. Vi kan imidlertid også se, at en del projekter bliver betydeligt dyrere - op mod 25.000 kroner per kvadratmeter. Andre bliver noget billigere (da man typisk skal lave færre ting) helt ned mod 7.000 kroner per kvadratmeter.
Der er imidlertid flere ting, du selv kan gøre, for at gøre projektet lidt billigere. Det billigste er naturligvis at lave dele af arbejdet selv: Alt afhængig af dine kompetencer og erfaring kan du hjælpe til med opgaver som maling, lægge gulve eller måske bygge trappen selv.
Se også på, hvad der egentlig er nødvendigt. Hvis du ansætter en arkitekt, får du helt sikkert et godt indspark tidligt i processen - f.eks. spørgsmålet om, hvad der faktisk er nødvendigt. En arkitekt kan desuden hjælpe dig med at finde løsninger, som er mere effektive, og dermed spare penge. Skal du have et nyt vådrum på loftet, kan du for eksempel spare nogle penge ved at placere det direkte henover et andet vådrum, der er placeret i etagen under. VVS-arbejde koster penge, og hvis du begrænser, hvor meget rør der skal trækkes, bliver prisen også derefter. Placerer du derfor det nye rum over et eksisterende vådrum, skal rørene blot kobles på. Det er desuden afgørende, hvor tilgængelig dit loft er. Er det vanskeligt for håndværkeren at komme til med udstyr og materialer, vil det øge omkostningerne for arbejdet.
Læs mere om prisen på att indrette loftsrummet.
Der er mange ting, man skal få klarhed over. Og for en, som ikke er vant til at lede større projekter, kan det hurtigt løbe løbsk. Vi har allerede talt om, hvor vigtig planlægningen er, og det kommer vi tilbage til. En stor del af planlægningen er desuden budgettet. For at du bevarer overblikket hele vejen igennem, er det vigtigt, at du har lavet et detaljeret budget. Del gerne budgettet op i flere poster, så du ved, hvor det eventuelt kan gå galt. Medtag også en post til uforudsete udgifter. Der kan nemlig ske meget i løbet af arbejdsprocessen, som er uden for både din og entreprenørens kontrol. I de tilfælde er det godt, hvis du allerede har taget dette med i budgettet, så du undgår at gå rabundus midt i det hele. Og hvis der skulle ske noget, ender projektet jo blot op med at gå under budget.
Det er en fordel for både dig og entreprenøren, at I er enige om, hvad der skal faktisk skal laves på loftet. Det er derfor en god idé at være så detaljeret som muligt, når I laver kontrakten. Det er ikke godt for nogen, hvis der skulle opstå uenigheder undervejs - og hvis I ikke har noget på skrift, kan det være svært at løse en konflikt. Hvis du selv skal foretage dig noget af arbejdet, skal dette også beskrives i kontrakten, så der ikke opstår misforståelser.
Sørg for at lave en god arbejdsplan. Det er frustrerende, når renoveringsprojekter går over tid - så prøv at følge planen så tæt som muligt. Lav gerne delmål, så du ved, hvordan arbejdet skrider frem. Hvis du har planlagt godt nok, og alt holder sig inden for budget og til færdig tid, vil det være noget, du kan have glæde af i lang tid fremover.
Hvis du ønsker at komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører til dit projekt, kan du registrere dig på Bygge.dk. Så tager vi kontakt til dig for en uforpligtende gennemgang af dit projekt.