Renovering: 10 ting du bør vide

 

Baseret på vores erfaring på markedet har vi her samlet 10 tips, der kan være nyttige for dig, der skal ombygge eller renovere dit hjem. Projekter for boligrenovering indebærer en betydelig risiko for at mislykkes, og mange har hørt rædselshistorier fra andre projekter. Der er dog nogle ting, du kan gøre for at øge sandsynligheden for, at dit projekt bliver en succes. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder privatpersoner med kvalitetssikrede entreprenører for bygge- og renoveringsprojekter.

Vil du modtage pristilbud på jobbet? Få op til tre ikke-bindende tilbud her.

Renovering

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Renovering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Start udbudsprocessen i god tid

Når det kommer til renoveringsprojekter, er god planlægning afgørende for et godt slutresultat. Hvis du vil starte et større projekt (f.eks. en totalrenovering af en lejlighed), skal du begynde planlægningen mindst tre måneder i forvejen. Husk, at det normalt tager mindst en måned, fra man kontakter håndværkere, indtil man har en kontrakt på plads, og at det sjældent er muligt for entreprenøren at starte, lige efter kontrakten er færdig. En typisk proces med en entreprenør kan se sådan ud:

  1. Du tager kontakt til en entreprenør, som kan komme på besøg inden for 1-2 uger.
  2. Entreprenør leverer tilbud 1-3 uger efter inspektion (husk, at tilbuddet normalt også inkluderer underleverandører til VVS, elektriker osv. Så det tager altid nogen tid at få et komplet tilbud).
  3. Afklaringer om endelige vilkår, pris og kontrakt tager normalt 1-2 uger.
  4. Opstart 1-12 uger efter kontraktens udfærdigelse (afhængigt af hvornår entreprenøren har ledig kapacitet og hvor meget projektet haster).

2. Vær ude i god tid med at bestille materialer

Du skal udarbejde en detaljeret projektplan og bestille materialer i god tid inden opstart. Der kan ofte være lang bestillingstid, især hvis det drejer sig om speciel parket eller fliser, der ikke er på lager hos leverandørerne, og som skal bestilles særligt til dig. Ventetider på køkken kan også være flere uger og af og til måneder, så husk også at bestille i god tid.

3. Udarbejd en tydelig projektbeskrivelse

En god projektbeskrivelse er vigtig af flere årsager:

  • Du får en bedre forståelse af omfanget af det arbejde, der skal udføres, og kan bedre se detaljerne.
  • Det vil være lettere for entreprenørerne at prissætte projektet, da der er mindre usikkerhed om, hvad der skal foretages.
  • Du kan være mere sikker på, at de tilbud, du modtager, er komplette og sammenlignelige på tværs af entreprenører, da alle priser er baseret på den samme forståelse af projektet.
  • Der er mange valg at overveje i en renoveringsproces, så det kan være godt at have tænkt ting igennem på forhånd i stedet for at finde ud af det hele undervejs. Dette reducerer også risikoen for forsinkelser eller misforståelser under projektet.

Hvis det projekt, du skal påbegynde, har et begrænset omfang, kan du eventuelt udarbejde en projektbeskrivelse selv. Hvis du dog ønsker inspiration eller er usikker på valg og løsninger, kan det være fornuftigt at tage kontakt til en interiørarkitekt. For en totalrenovering koster det typisk mellem 10.000 og 35.000 kroner, afhængigt af boligens størrelse og omfang på renoveringen.

4. Find den rette entreprenør

At vælge den rigtige entreprenør er afgørende for et vellykket projekt. Hos Bygge.dk arbejder vi hver eneste dag med kvalitetssikring af entreprenører og har et godt overblik over, hvem der er gode og konkurrencedygtige på forskellige typer projekter i forskellige områder af Danmark.

Registrer gerne dit projekt hos Bygge.dk for gratis og uforpligtende inspektioner. Nedenfor har du en tjekliste, der skal gennemgås, før du vælger en entreprenør:

  • Referencer: Det er ikke nok, at entreprenøren har gode referencer. De skal også have specifikke referencer, som svarer til det arbejde, som du skal have udført. Det er også en fordel, hvis du kan kontakte henvisningerne og høre deres feedback direkte i stedet for kun at stole på online anmeldelser.
  • Pris: Pris er naturligvis et vigtigt kriterie ved valg af en entreprenør. Her er det dog vigtigt at sammenligne æbler og æbler, når man stiller de forskellige tilbud op imod hinanden. Der vil ofte være forskellige varer inkluderet i tilbuddene, hvilket betyder, at du ikke bare kan se på det endelige beløb. Her kan det være værd at opsætte et detaljeret regneark til sammenligning. Husk også, at kvalitet koster, og at det ikke altid er det billigste tilbud, der viser sig at være det billigste i sidste ende, hvis der er risiko for fejl, mangler og tillæg undervejs.
  • Implementeringskapacitet: Hvornår kan entreprenøren begynde? Og hvor lang tid skal de bruge på projektet? Dette er vigtigt at få afklaret, inden du beslutter dig, da du ofte er nødt til flytte ud af boligen i renoveringsperioden, og du ønsker en effektiv implementering.
  • Økonomisk soliditet: God økonomi er vigtig af to årsager: 1) for at sikre, at entreprenøren ikke går konkurs under udførelsen af ​​projektet, og 2) for at entreprenøren ikke går konkurs i garantiperioden efter projektet, der normalt er 5 år. Her kan du tjekke regnskabstal, der er offentligt tilgængelige, og som kan give en indikation, men for at få en bedre forståelse af virksomhedens sundhed, skal du foretage et kredittjek, som også giver information om, at virksomheden har modtaget betalingsanmærkninger for nyligt (noget som ikke står opført i regnskabstallene).
  • Kemi og kommunikation: God kommunikation er afgørende for et vellykket renoveringsprojekt, og den udbudsproces, der fører til valg af virksomhed, er en fantastisk måde at teste entreprenørernes evne til at håndtere en klar og god kommunikation.
  • Licenser og godkendelser: Der er flere godkendelsesordninger for håndværkere i Danmark. De fleste er frivillige ordninger, der ikke er lovpligtige, så de fungerer primært som kvalitetsstempler for håndværksvirksomheder. Nedenfor er en gennemgang af de mest almindelige godkendelser, som du selv kan tjekke:
  • Korrekt ekspertise og erfaring fra området
  • Kvalitetssikringsprocedurer
  • Betalte skatter og afgifter
  • Håndværkergaranti: Skulle der opstå fejl og mangler ved udførelsen af arbejde for dig som privatperson, er du sikret for op til 150.000 kr. pr. byggesag inklusiv moms under håndværkergarantien.
  • Godkendelse af vådrum: Dette viser, at ledelsen i virksomheden har afsluttet et vådrumskursus. Bemærk, at det ikke er lovpligtigt at være vådrumsgodkendt til at udføre arbejde i vådrum (f.eks. badeværelser), men det er et kvalitetsstempel.
  • Faglig ansvarlig: Dette er et lovkrav for alle virksomheder, der udfører elektrisk og VVS-arbejde.
Få 3 gratis tilbud >

Renovering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

5. Indgå en skriftlig kontrakt

Når du først har fundet en entreprenør, du vil bruge, er det vigtigt at indgå en skriftlig aftale. Dette inkluderer kontraktsum, hvordan eventuelle tilføjelser håndteres, frister, håndtering af eventuelt overskridelser, og hvilket arbejde der er inkluderet i aftalen. Ofte vil en projektbeskrivelse fungere som et bilag til aftalen som et referencedokument, der beskriver, hvad der skal leveres. Ved renoveringsprojekter anbefales det at bruge standard kontraktskabeloner. De findes til gratis download på Dansk Byggeris hjemmeside.

6. Overvej, hvor meget arbejde du selv vil lave

Selvstændig indsats i projektet kan reducere omkostningerne og være en god måde at lære noget nyt på. Men hvis du påtager dig mere, end du har tid og ekspertise til, kan det snarere være en frustration for dig selv og entreprenøren. Vær derfor realistisk omkring din egen indsats i projektet, og vær opmærksom på, at dine bidrag ikke forsinker entreprenørens proces. Typiske områder, hvor nogle ønsker at udføre noget eller alt selv, er nedrivning, affaldshåndtering, gulve og maling.

7. Lav en fremdriftsplan med entreprenøren

Før arbejdet påbegyndes, anbefales det at lave en fremskridtsplan sammen med entreprenøren. En kontrakt definerer normalt den endelige slutdato for projektet, men det kan være en fordel at oprette en lidt mere detaljeret plan for fremskridt, som du som kunde kan følge. Her kan du oprette milepæle i projektet med datoer, og det kan være lettere for dig, der ikke er erfaren, at sikre, at entreprenøren går frem som planlagt.

8. Bevar en tæt og god dialog med entreprenøren

Hyppig og klar kommunikation er vigtigt for både kunden og entreprenøren under et projekt for at undgå misforståelser og usikkerhed. Det er smart at besøge byggepladsen ofte under arbejdet for at se til, at fremskridt foregår som planlagt. Arrangér også nogle faste mødepunkter med projektlederen om projektet. Disse kan være knyttet til milepælene i projektplanen. Mange uenigheder og tvister kunne have været undgået, hvis klienten og entreprenøren havde haft en tættere dialog gennem hele projektet.

9. Gå den sidste inspektion i gennem

Når entreprenøren har afsluttet sit arbejde, bør der foretages en endelig inspektion. Ved lidt større renoveringsprojekter kan det være fornuftigt at hente en ekstern professionel, der kan evaluere det udførte arbejde. Det kan ofte være udfordrende for dig som privatperson at vurdere de tekniske dele af arbejdet, så her kan det være smart at få en professionel vurdering. Eventuelle fejl eller mangler vil blive påpeget ved den endelige inspektion. Det er normalt at tilbageholde 10 % af kontraktbeløbet, indtil eventuelle fejl eller mangler er rettet.

10. Modtag dokumentation efter projektets afslutning

Det er vigtigt, at du modtager dokumentation for det arbejde, som entreprenøren har udført. Dette kan være vigtigt i tilfælde af salg af boligen for at kunne vise, at arbejdet er udført på en forskriftsmæssig måde, og det er godt at vide, hvilke materialer der er brugt og hvordan rummene skal vedligeholdes. Eksempler på dokumentation kan være en erklæring fra elektriker, information om arbejde på badeværelset eller en kopi af tilbud og faktura fra entreprenøren, der viser, hvad der er udført.

Vil du modtage pristilbud på jobbet? Få op til 3 ikke-bindende tilbud her.

Hvor kommer jeg i gang?

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Hvis du lægger dit projekt på Bygge.dk, vil du blive matchet med virksomheder, der er velegnet til dit særlige projekt.

Vores erfaring efter flere år på markedet er, at der er mange seriøse og gode fagfolk, men desværre også nogle, som ikke er talentfulde. Dette kan være virksomheder, der ikke har den nødvendige ekspertise eller godkendelser, eller virksomheder, der er ved at gå konkurs, men som stadig påtager sig store projekter. Hvis du bruger Bygge.dk til at komme i kontakt med virksomheder, kan du være sikker på, at du vil møde seriøse og solide fagfolk. Tjenesten er gratis og uden forpligtelse for dig som boligejer eller andelsejer.

Få 3 gratis tilbud >

Renovering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.