Moderne hus: Hvad koster det? (Pris i 2022)

En stilretning som er blevet populær, er det vi kalder moderne hus. Denne type boliger har visse elementer som er inspireret af funkisstilen. Samtidig benytter man mere traditionelle materialer end på det rene funkishus. Dette kan for eksempel betyde at boligen har rene linjer, store vinduesflader, træbeklædning, og fladt tag med tagterrasse. Når man skal i gang med sådant et projekt vil et af de store spørgsmål hos mange husejere være prisen. I denne artikel gennemgår vi gennemsnitspriser for moderne boliger af forskellig standard og kompleksitet. Vi gennemgår også hvilke faktorer der styre prisen på projektet. Hvis du allerede er klar til at begynde udbudsprocessen, kan du registrere dit projekt hos Bygge.dk. Du vil blive matchet med flere kvalitetssikrede entreprenører som kan byde ind med priser på dit projekt.

Moderne hus

Hvad koster det at bygge et moderne hus?

I Bygge.dk har vi oparbejdet en prisdatabase baseret på gennemførte projekter på platformen. Når bygherrer bruger vores tjeneste til at komme kontakt med entreprenører, modtager vi en kopi af pristilbud og faktura. På den måde holder vi os opdateret på gennemsnitspriserne på en række forskellige byggeprojekter.

Ud fra tidligere gennemførte projekter, ser vi at gennemsnitsprisen for bygning af et moderne hus ligger på ca. 18.000 kroner per kvadratmeter. Dette gælder for projekter af gennemsnitlig størrelse og standard. For projekter med flere basisløsninger og en noget lavere standard, kan kvadratmeterprisen komme på ned omkring 14.000 kroner. På de mere eksklusive projekter, med flere specialtilpassede løsninger og højere standard, kan prisen komme på omkring 29.000 kroner per kvadratmeter, og nogen ganger mere. Disse priser inkluderer al arbejde og materialer, både materialerne man selv køber ind og de materialer entreprenørfirmaerne handler ind.

Som man ser, er det altså forskelle på de dyreste og de billigste projekter. Der er en række forskellige faktorer som afgør nøjagtig hvor i prisintervallet et projekt vil havne. Længere nede i artiklen gennemgår vi hvad som er de store faktorer af priser i denne type projekter. Bemærk at omkostningerne tilknyttet arbejdet med arkitekten ikke er inkluderet i denne statistik. Dette kan du også læse mere om længere nede.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad koster en arkitekt og ansøgning til kommunen?

Arkitektens arbejde er ikke inkluderet i priserne som der er opgivet ovenover. Det at få tegnet selve huset, udformet ansøgningsdokumenterne og udføre projekteringen bliver altså tillagt yderligere. Også her er der store variationer i pris. Nogen vælger at benytte sig af standardløsninger når det kommer til konstruktionsmåde og lignende. Andre har behov for specialløsninger i konstruktionen for at opnå det ønskede resultat. Dette kan give arkitekten ekstra arbejde, noget som vil medføre yderligere omkostninger.

I vores prisdatabase ser vi arkitektarbejdet ofte udgør mellem 97.000 og 260.000 af totalprisen ved bygning af et moderne hus. Ud af dette vil rundt halvdelen være omkostninger tilknyttet ansøgning til Byg og Miljø. Her kræves der flere forskellige tegninger, samt noget projektering og administrativt arbejde. Arkitekten skal blandt andet udforme tegninger som beskriver facaden, størrelsen, byggeprocessen og boligens placering i terrænet. Det vil også være arkitektens opgave at sende varsler til naboer og indhente eventuelle indvendinger til projektet. Når byggeansøgning er blevet godkendt, vil arkitekten normalt udføre yderligere projektering, såkaldt detaljeprojektering. Det vil sige en oversigt over hvad slags materialer som skal bruges hvor, og hvordan de forskellige dele af bygningen skal konstrueres. Dette udgør den resterende halvdel af omkostningerne til arkitekten.

Selve ansøgningsgebyret til kommunen udgør en lille udgiftspost i forhold til totalprisen. Bemærk imidlertid at gebyret vil variere afhængig af hvilken kommune projektet befinder sig i. I de billigste kommunerne er det gratis, mens det i de dyreste kommunerne koster over 29.000 kroner. Hvilken kommune byggeprojektet skal foregå i, vil også påvirke behandlingstiden. Ifølge reglerne er behandlingstiden på rundt 55 dage, men ikke alle kommuner har kapacitet til at overholde dette. Det kan tage alt fra 3 dage til 21 uger før ansøgningen bliver godkendt. Med så store variationer, betaler det sig at forhører sig med kommunen angående gebyr sats og behandlingstid på din byggeansøgning.


Hvad er faktorerne af prisen ved et moderne husbyggeri?

Størrelsen: Størrelsen på boligen vil i mange tilfælde afhænge af hvor mange som skal bo der. Samtidig har man mulighed for at få bygget smarte og pladseffektive løsninger når man arbejder med en arkitekt. Bemærk at et større hus som regel har en lavere pris per kvadratmeter, selv om totalprisen vil være højere. Årsagen til dette er at det findes visse skalafordele som gør at kvadratmeterprisen på større hus som regel bliver noget lavere end på mindre boliger af samme standard. 

Kompleksitet: Med dette mener vi vanskelighedsgraden i konstruktionen af dit moderne hus. Selv om det findes flere byggeforskrifter og standarder som omhandler de almindelige konstruktionsmetoder, er det mulig at benytte andre byggemetoder for at få et specifikt visuelt resultat. Projektet kan også blive dyrere hvis man for eksempel ønsker specielle konstruktionsmaterialer. 

Materialer: Alle materialevalg du tager, vil påvirke totalprisen på det moderne hus. Udvendig vil det være typer af beklædning, tag, vinduer og døre. Indvendig skal man blandt andet vælge mellem forskellige fliser, maling, gulv, loft osv. Alle disse materialerne findes i en række forskellige udførelser og prisklasser. Hvis man ønsker at holde priserne nede, kan det betale sig at tale med en arkitekt. Denne kan hjælpe med at finde rimeligere løsninger i projekteringen. Det er også klogt at holde sig opdateret på tilbud, kampagner og udsalg hos de forskellige leverandører og varehusene i lokalområdet. Hvis der er tilbud på materialer man ønsker at bruge, kan man spare penge på at købe disse, selv om der er længe til de skal bruges. Dette forudsætter imidlertid at man har mulighed for at opbevare disse trygt og tørt. Husk også at materialerne som opbevares, ikke må ligge i vejen for arbejderne på byggepladsen.

Bad og køkken: De dyreste rum at bygge er bad, køkken og andre vådrum. Derfor kan man spare mage penge på at begrænse antallet af disse rum. Husk dog at det vil være rimeligere at bygge disse rum med det samme, sammenlignet med at skulle udvide eller renovere boligen på et senere tidspunkt. Husk også at beregne eventuelle fremtidige familieforøgelser når man skal vurdere behovet for sådanne rum.

Specialløsninger: Når man skal bygge et moderne hus, kan det være både fristende og praktisk å vælge specialtilpassede løsninger og pladsbyggede elementer. Husk at sådanne løsninger næsten altid er dyrere end alternativerne som kan købes i butikker. Samtidig kan det være netop sådanne specialtilpassede løsninger som gør boligen optimal.

Gør-det-selv: Mange vælger at lave en vis grad af gør-det-selv for at holde prisen nede. Her er det vigtig ikke at overvurdere sin egen evne til at bidrage, både når det gælder tid og kompetensen. Husk at professionelle håndværkere altid vil kunne udføre arbejdet både bedre og mere effektivt. Hvis ikke det arbejde man udfører selv holder en høj nok kvalitet og er færdig til tiden, vil det føre til forsinkelser og et dårligere resultat. Derfor er det altid anbefalet at overlade arbejdet til de professionelle. Så sikrer man sig at boligen holder i lang tid, og værdivurderingen bliver så høj som mulig. 

Nogen opgaver kan man godt tage ansvar for selv, uden al for høj risiko. Dette gælder for eksempel maling, gulvlægning, afskaffelse af affald, og fragt av materialer. Uanset hvad man planlægger at gøre selv, er dette noget man bør afklare med entreprenør så hurtigt som mulig. På den måde undgår man forsinkelser.


Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Find de rette entreprenører til projektet

Hvis man har bestemt sig for at få bygget et moderne hus, kan næste trin være at finde den rette entreprenøren. For at dette bliver trygt og enkelt, kan man benytte sig af gratistjenesten Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste som forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og sætter dig i forbindelse med entreprenører som er vel kvalificeret til dit projekt. Registrer dit projekt hos oss, så vil en av vore medarbejdere hjælpe dig i gang med udbudsprocessen.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Moderne hus? Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.