Moderne hus: Hvad koster det? (Pris i

 

2023)

En stilretning, som er blevet populær, er det, vi kalder moderne hus. Denne type boliger har visse elementer, som er inspireret af funkisstilen. Samtidig benytter man mere traditionelle materialer end på det rene funkishus. Dette kan for eksempel betyde, at boligen har rene linjer, store vinduesflader, træbeklædning og fladt tag med tagterrasse. Når man skal i gang med sådant et projekt, vil et af de store spørgsmål hos mange husejere være prisen. I denne artikel gennemgår vi gennemsnitspriser for moderne boliger af forskellig standard og kompleksitet. Vi gennemgår også hvilke faktorer, der styrer prisen på projektet. Hvis du allerede er klar til at begynde udbudsprocessen, kan du registrere dit projekt hos Bygge.dk. Du vil blive matchet med flere kvalitetssikrede entreprenører, som kan byde ind med priser på dit projekt.

Moderne hus

Moderne hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Hvad koster det at bygge et moderne hus?

I Bygge.dk har vi oparbejdet en prisdatabase baseret på gennemførte projekter på platformen. Når bygherrer bruger vores tjeneste til at komme kontakt med entreprenører, modtager vi en kopi af pristilbud og faktura. På den måde holder vi os opdateret på gennemsnitspriserne på en række forskellige byggeprojekter.

Ud fra tidligere gennemførte projekter ser vi, at gennemsnitsprisen for bygning af et moderne hus ligger på ca. 18.000 kroner per kvadratmeter. Dette gælder for projekter af gennemsnitlig størrelse og standard. For projekter med flere basisløsninger og en noget lavere standard, kan kvadratmeterprisen komme på ned omkring 14.000 kroner. På de mere eksklusive projekter med flere specialtilpassede løsninger og højere standard kan prisen komme op på omkring 29.000 kroner per kvadratmeter og nogle gange mere. Disse priser inkluderer al arbejde og materialer; både materialerne man selv køber ind, og de materialer entreprenørfirmaerne handler ind.

Som man kan se, er der altså forskelle på de dyreste og de billigste projekter. Der er en række forskellige faktorer, som afgør nøjagtig, hvor i prisintervallet et projekt vil havne. Længere nede i artiklen gennemgår vi de store prisfaktorer i denne type projekter. Bemærk, at omkostninger tilknyttet arbejdet med arkitekten ikke er inkluderet i denne statistik. Dette kan du også læse mere om længere nede.

Ønsker du pristilbud på dit projekt? Få op til 3 tilbud på projektet her.

Hvad koster en arkitekt og ansøgning til kommunen?

Arkitektens arbejde er ikke inkluderet i priserne som der er opgivet ovenover. Det at få tegnet selve huset, udformet ansøgningsdokumenterne og udføre projekteringen bliver altså tillagt yderligere. Også her er der store variationer i pris. Nogle vælger at benytte sig af standardløsninger, når det kommer til konstruktionsmåde og lignende. Andre har behov for specialløsninger i konstruktionen for at opnå det ønskede resultat. Dette kan give arkitekten ekstra arbejde, som vil medføre yderligere omkostninger.

I vores prisdatabase ser vi, at arkitektarbejdet ofte udgør mellem 97.000 og 260.000 af totalprisen ved bygning af et moderne hus. Ud af dette vil rundt regnet halvdelen være omkostninger tilknyttet ansøgning til Byg og Miljø. Her kræves der flere forskellige tegninger samt noget projektering og administrativt arbejde. Arkitekten skal blandt andet udforme tegninger, som beskriver facaden, størrelsen, byggeprocessen og boligens placering i terrænet. Det vil også være arkitektens opgave at sende varsler til naboer og indhente eventuelle indvendinger til projektet. Når byggeansøgningen er blevet godkendt, vil arkitekten normalt udføre yderligere projektering, såkaldt detaljeprojektering. Det vil sige en oversigt over hvilken slags materialer, som skal bruges hvor, og hvordan de forskellige dele af bygningen skal konstrueres. Dette udgør den resterende halvdel af omkostningerne til arkitekten.

Selve ansøgningsgebyret til kommunen udgør en lille udgiftspost i forhold til totalprisen. Bemærk imidlertid, at gebyret vil variere afhængigt af, hvilken kommune projektet befinder sig i. I de billigste kommuner er det gratis, mens det i de dyreste kommuner koster over 29.000 kroner. Hvilken kommune, byggeprojektet skal foregå i, vil også påvirke behandlingstiden. Ifølge reglerne er behandlingstiden på ca. 55 dage, men ikke alle kommuner har kapacitet til at overholde dette. Det kan tage alt fra 3 dage til 21 uger, før ansøgningen bliver godkendt. Med så store variationer betaler det sig at forhøre sig ved kommunen angående gebyrsats og behandlingstid på din byggeansøgning.


Moderne hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Hvilke prisfaktorer er der ved et moderne husbyggeri?

Størrelsen: Størrelsen på boligen vil i mange tilfælde afhænge af hvor mange, som skal bo der. Samtidig har man mulighed for at få bygget smarte og pladseffektive løsninger, når man arbejder med en arkitekt. Bemærk, at et større hus som regel har en lavere pris per kvadratmeter, selvom totalprisen vil være højere. Årsagen til dette er, at det findes visse skalafordele, som gør, at kvadratmeterprisen på et større hus som regel bliver noget lavere end på mindre boliger af samme standard. 

Kompleksitet: Med dette mener vi vanskelighedsgraden i konstruktionen af dit moderne hus. Selvom der findes flere byggeforskrifter og standarder, som omhandler de almindelige konstruktionsmetoder, er det muligt at benytte andre byggemetoder for at få et specifikt visuelt resultat. Projektet kan også blive dyrere, hvis man for eksempel ønsker specielle konstruktionsmaterialer. 

Materialer: Alle materialevalg, du tager, vil påvirke totalprisen på det moderne hus. Udvendigt vil det være typer af beklædning, tag, vinduer og døre. Indvendigt skal man blandt andet vælge mellem forskellige fliser, maling, gulv, loft osv. Alle disse materialer findes i en række forskellige udførelser og prisklasser. Hvis man ønsker at holde priserne nede, kan det betale sig at tale med en arkitekt. Denne kan hjælpe med at finde rimeligere løsninger i projekteringen. Det er også klogt at holde sig opdateret på tilbud, kampagner og udsalg hos de forskellige leverandører og varehuse i lokalområdet. Hvis der er tilbud på materialer, man ønsker at bruge, kan man spare penge på at købe disse, selvom der er længe til, at de skal bruges. Dette forudsætter imidlertid, at man har mulighed for at opbevare disse trygt og tørt. Husk også, at materialerne, som opbevares, ikke må ligge i vejen for arbejderne på byggepladsen.

Bad og køkken: De dyreste rum at bygge er bad, køkken og andre vådrum. Derfor kan man spare mage penge på at begrænse antallet af disse rum. Husk dog, at det vil være bedre at bygge disse rum med det samme sammenlignet med at skulle udvide eller renovere boligen på et senere tidspunkt. Husk også at beregne eventuelle fremtidige familieforøgelser, når man skal vurdere behovet for sådanne rum.

Specialløsninger: Når man skal bygge et moderne hus, kan det være både fristende og praktisk at vælge specialtilpassede løsninger og pladsbyggede elementer. Husk, at sådanne løsninger næsten altid er dyrere end alternativerne, som kan købes i butikker. Samtidig kan det være netop sådanne skræddersyede løsninger, som gør boligen optimal.

Gør-det-selv: Mange vælger at lave en vis grad af gør-det-selv for at holde prisen nede. Her er det vigtigt ikke at overvurdere sin egen evne til at bidrage, både når det gælder tid og kompetencerne. Husk, at professionelle håndværkere altid vil kunne udføre arbejdet både bedre og mere effektivt. Hvis ikke det arbejde, man udfører selv, holder en høj nok kvalitet og er færdig til tiden, vil det føre til forsinkelser og et dårligere resultat. Derfor er det altid anbefalet at overlade arbejdet til de professionelle. Så sikrer man sig, at boligen holder i lang tid, og værdivurderingen bliver så høj som mulig. 

Nogle opgaver kan man godt tage ansvar for selv uden al for høj risiko. Dette gælder for eksempel maling, gulvlægning, afskaffelse af affald og fragt af materialer. Uanset hvad man planlægger at gøre selv, er dette noget, man bør afklare med entreprenøren så hurtigt som mulig. På den måde undgår man forsinkelser.


Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Find de rette entreprenører til projektet

Hvis man har bestemt sig for at få bygget et moderne hus, kan næste trin være at finde den rette entreprenør. For at dette bliver trygt og enkelt, kan man benytte sig af gratistjenesten Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, som forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt sætter dig i forbindelse med entreprenører, som er velkvalificeret til dit projekt. Registrer dit projekt hos oss, så vil en af vores medarbejdere hjælpe dig i gang med udbudsprocessen.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Moderne hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.