Fundament: Hvad koster det? (Pris i 2022)

Fundamentet er den del af byggeprojektet, der er sværest at planlægge i detaljer. Der er mange faktorer at tage hensyn til, og hvert projekt har forskellige forudsætninger. Det er således også vanskeligt at beregne, hvad fundamentet vil koste. Med denne artikel, vil vi hjælpe med at vurdere, hvor meget det vil koste at bygge et fundament på ens ejendom. Man kan også læse om, hvad der styre prisen, og hvordan man finder den rigtige entreprenør til dit projekt.

Fundament

God planlægning

Når man skal bygge et fundament, vil processen i høj grad afhænge af forholdene i jorden. Da man ikke ved, hvad der er under overfladen, før man begynder at grave, kan det være svært at planlægge projektet i detaljer. Ikke desto mindre kan det betale sig at forberede projektet så vidt det er muligt. Dette gør det nemmere at foretage justeringer undervejs. For eksempel kan man opleve, at forholdene i jorden var værre end antaget. Så er man nødt til at ændre planerne. Enten ved at grave dybere, skifte fundaments type eller flytte projektet til et andet sted på grunden. I dette tilfælde kan det føre til, at projektet bliver både dyrere og forsinket. Derfor kan det betale sig at forvente, at der kan opstå uforudsete hændelser.

Der er flere måder at bygge et fundament på. Her skal man tage hensyn til brugsområdet, belastning på fundamentet og grundforhold. Hvis man vil bygge et fundament, skal man sørge for at grave render, der er dybe og brede nok til alle væggene. Sørg også for, at muren er stabil. Hvis man vil bygge en kælder, skal man grave så dybt, at man opnår den nødvendige loftshøjde. En sokkel eller ringmur har brug for en flad overflade, og man skal sørge for, at betonen ikke tiltrækker fugt.

Så der er en række overvejelser, man skal tage i betragtning, når man bygger et fundament. Derfor er omhyggelig forberedelse vigtig. Hvis man gør en tilstrækkelig indsats for at overvåge projektet, vil dets gennemførelse være effektiv. På den måde sparer man penge på samme tid.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Dygtige håndværkere er dyre, men de er det værd

Udgifter til håndværkere vil være en betydelig del af de omkostninger, der er forbundet med projektet. Fundamentet skal bære resten af konstruktionen, og det er derfor vigtigt, at arbejdet udføres korrekt. Selv om man kan spare penge ved ikke at engagere professionelle håndværkere, er det intet i forhold til de udgifter, der opstår, hvis man udføre et dårligt stykke arbejde. 

Det er ikke altid let at vide, hvordan man finder den rigtige entreprenør til sit projekt. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt Kun de virksomheder, der opretholder høje kvalitets- og konkurrencedygtige priser over tid, kan fortsat være en del af platformen. Det er gratis at lægge opgaver op, og man bliver matchet med velkvalificerede entreprenører. Efter inspektion, modtager man flere sammenlignelige tilbud.

Indgå aftaler, som begge parter er tilfredse med

Når man har valgt entreprenøren, er det tid til at underskrive en kontrakt. Projektbeskrivelsen skal være så detaljeret og nøjagtig som muligt. På den måde får bygherre og entreprenøren en fælles forståelse af det arbejde, der skal udføres. Det gør det nemmere at undgå misforståelser og uoverensstemmelser undervejs i projektet. Hav det på skrift, hvem der er ansvarlig for at materialerne er på byggepladsen. Det skal også være klart, hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser, pristillæg eller problemer.

Det er også vigtigt, at man udarbejder et nøjagtigt budget. Det gør det nemmere at holde styr på økonomien undervejs i projektet. Derudover er man bedre forberedt på at foretage justeringer undervejs. Lav detaljerede poster for hver del af projektet, og sørg for at holde sig inden for de grænser, man har angivet. Det betaler sig også at afsætte penge til uforudsete hændelser, som ofte kan forekomme, når man bygger fundament.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Pris på fundament

I Bygge.dk har vi udviklet vores egen prisdatabase baseret på gennemførte projekter. Dette omfatter alle omkostninger, både materialer og arbejde (men ikke eventuelt udgravningsarbejde). Der er imidlertid store variationer, vi ser priser fra mellem 110.000 kr. og 260.000 kr.

Hvilken slags fundament har man brug for?

Der er flere måder at bygge et fundament. Den procedure, man skal vælge, afhænger af flere faktorer. Bygningens størrelse vil blandt andet sætte forskellige krav til fundamentet. Det samme gælder for hvad bygningen skal benyttes til. Det er vigtigt at rådføre sig med en fagperson om, hvad der betaler sig i hvert tilfælde.

Når man arbejder med en professionel håndværker, er det også nemmere at finde løsninger, der er tilpasset forholdene. Nogen, der arbejder med fundamenter på daglig basis, vil være i stand til at se måder, hvor man kan bruge terrænet til ens fordel. Derudover vil en forskallingsmester kunne komme med særligt udformede løsninger til at løse forskellige udfordringer, som grunden præsenterer (f.eks. skrånende grund). Desuden er man sikker på, at slutresultatet vil være tilfredsstillende, og at fundamentet holder i mange år.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Sørg for, at du har lov til at bygge

Husk, at i langt de fleste tilfælde, har man brug for tilladelse, når man skal bygge. At få en byggetilladelse er ikke nødvendigvis et problem, men det forudsætter, at man udfylder ansøgningen korrekt. Om det er greit at ansøge på egen hånd, afhænger af omfanget af projektet. Dette vil gøre ansøgningsprocessen langt billigere. Men det forudsætter, at man sætter sig ind i de regler, der påvirker projektet. Man kan søge online på nettsiden til Byg og Miljø. Der vil man også finde de nødvendige formularer til at ledsage ansøgningen.

Selve ansøgningsgebyrets størrelse varierer fra kommune til kommune. Derudover skal man overholde zoneinddeling og andre kommunale foranstaltninger. Hvis man holder sig inden for reglerne og ikke overtræder de kommunale planer, vil man få projektet bevilget. Husk, at dette skal gøres, før man begynder at bygge. Kommunen kan også tilbagekalde byggetilladelsen, hvis de kommer på kontrolbesøg og finder byggeriet i strid med reglerne. I værste fald kan man blive nødt til at nedrive hele projektet. Overtrædelser af reglerne kan også straffes med bøder.

Fundament? Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.