Fundament: Hvad koster det? (Pris i

 

2023)

Fundamentet er den del af byggeprojektet, der er sværest at planlægge i detaljer. Der er mange faktorer at tage hensyn til, og hvert projekt har forskellige forudsætninger. Det er således også vanskeligt at beregne, hvad fundamentet vil koste. Med denne artikel vil vi hjælpe med at vurdere, hvor meget det vil koste at bygge et fundament på ens ejendom. Du kan også læse om, hvad der styrer prisen, og hvordan du finder den rigtige entreprenør til dit projekt.

Fundament

Fundament? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

God planlægning

Når du skal bygge et fundament, vil processen i høj grad afhænge af forholdene i jorden. Hvis du måske ikke ved, hvad der er under overfladen, før du begynder at grave, kan det være svært at planlægge projektet i detaljer. Ikke desto mindre kan det betale sig at forberede projektet, så vidt det er muligt. Dette gør det nemmere at foretage justeringer undervejs. For eksempel kan du opleve, at forholdene i jorden var værre end antaget. Så er du nødt til at ændre planerne. Enten ved at grave dybere, skifte fundaments type eller flytte projektet til et andet sted på grunden. I dette tilfælde kan det føre til, at projektet bliver både dyrere og forsinket. Derfor kan det betale sig at forvente, at der kan opstå uforudsete hændelser.

Der er flere måder at bygge et fundament på. Her skal du tage hensyn til brugsområdet, belastning på fundamentet og grundforhold. Hvis du vil bygge et fundament, skal du sørge for at grave render, der er dybe og brede nok til alle væggene. Sørg også for, at muren er stabil. Hvis du vil bygge en kælder, skal du grave så dybt, at du opnår den nødvendige loftshøjde. En sokkel eller lav grundmur har brug for en flad overflade, og du skal sørge for, at betonen ikke tiltrækker fugt.

Så der er en række overvejelser, man skal tage i betragtning, når du bygger et fundament. Derfor er omhyggelig forberedelse vigtig. Hvis du gør en tilstrækkelig indsats for at overvåge projektet, vil dets gennemførelse være effektiv. På den måde sparer du på samme tid også penge.

Ønsker du pristilbud på dit projekt? Få op til 3 tilbud på projektet her.

Dygtige håndværkere er dyre, men de er det værd

Udgifter til håndværkere vil være en betydelig del af de omkostninger, der er forbundet med projektet. Fundamentet skal bære resten af konstruktionen, og det er derfor vigtigt, at arbejdet udføres korrekt. Selvom du kan spare penge ved ikke at hyre professionelle håndværkere, er det intet i forhold til de udgifter, der opstår, hvis der bliver udført et dårligt stykke arbejde. 

Det er ikke altid let at vide, hvordan du finder den rigtige entreprenør til sit projekt. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Kun de virksomheder, der opretholder høje kvalitets- og konkurrencedygtige priser over tid, kan fortsat være en del af platformen. Det er gratis at lægge opgaver op, og du bliver matchet med velkvalificerede entreprenører. Derefter modtager du flere sammenlignelige tilbud.

Fundament? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Indgå aftaler, som begge parter er tilfredse med

Når du har valgt en entreprenør, er det tid til at underskrive en kontrakt. Projektbeskrivelsen skal være så detaljeret og nøjagtig som muligt. På den måde får bygherre og entreprenøren en fælles forståelse af det arbejde, der skal udføres. Det gør det nemmere at undgå misforståelser og uoverensstemmelser undervejs i projektet. Hav det på skrift, hvem der er ansvarlig for, at materialerne er på byggepladsen. Det skal også være klart, hvordan I skal håndtere eventuelle forsinkelser, pristillæg eller problemer.

Det er også vigtigt, at du udarbejder et nøjagtigt budget. Det gør det nemmere at holde styr på økonomien undervejs i projektet. Derudover er du bedre forberedt på at foretage justeringer undervejs. Lav detaljerede poster for hver del af projektet, og sørg for at holde jer inden for de grænser, du har angivet. Det betaler sig også at afsætte penge til uforudsete hændelser, som ofte kan forekomme, når man bygger fundament.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Pris på fundament

I Bygge.dk har vi udviklet vores egen prisdatabase baseret på gennemførte projekter. Dette omfatter alle omkostninger, både materialer og arbejde (men ikke eventuelt udgravningsarbejde). Der er imidlertid store variationer, vi ser priser fra mellem 110.000 kr. og 260.000 kr.

Hvilken slags fundament har man brug for?

Der er flere måder at bygge et fundament. Den procedure, du skal vælge, afhænger af flere faktorer. Bygningens størrelse vil blandt andet sætte forskellige krav til fundamentet. Det samme gælder for, hvad bygningen skal benyttes til. Det er vigtigt at rådføre sig med en fagperson om, hvad der betaler sig i hvert tilfælde.

Når du arbejder med en professionel håndværker, er det også nemmere at finde løsninger, der er tilpasset forholdene. Nogen, der arbejder med fundamenter på daglig basis, vil være i stand til at se måder, hvor man kan bruge terrænet til ens fordel. Derudover vil en forskallingsmester kunne komme med særligt udformede løsninger til at løse forskellige udfordringer, som grunden præsenterer (f.eks. skrånende grund). Desuden er du sikker på, at slutresultatet vil være tilfredsstillende, og at fundamentet holder i mange år.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Sørg for, at du har lov til at bygge

Husk, at i langt de fleste tilfælde har du brug for tilladelse, når du skal bygge. At få en byggetilladelse er ikke nødvendigvis et problem, men det forudsætter, at du udfylder ansøgningen korrekt. Om det er fordelagtigt at ansøge på egen hånd, afhænger af omfanget af projektet. Dette vil gøre ansøgningsprocessen langt billigere. Men det forudsætter, at du sætter sig ind i de regler, der påvirker projektet. Du kan søge online på hjemmesiden til Byg og Miljø. Der vil du også finde de nødvendige formularer til at udfylde ansøgningen.

Selve ansøgningsgebyrets størrelse varierer fra kommune til kommune. Derudover skal du overholde zoneinddeling og andre kommunale foranstaltninger. Hvis du holder dig inden for reglerne og ikke overtræder de kommunale planer, vil du få projektet bevilget. Husk, at dette skal gøres, før du begynder at bygge. Kommunen kan også tilbagekalde byggetilladelsen, hvis de kommer på kontrolbesøg og finder byggeriet i strid med reglerne. I værste fald kan du blive nødt til at nedrive hele projektet. Overtrædelser af reglerne kan også straffes med bøder.

Fundament? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.