Fundament: 10 ting du bør vide

 

I denne artikel har vi samlet 10 tips i Bygge.dk, som kan være praktiske, når man bygger et fundament. Du kan blandt andet læse, hvordan man forbereder arbejdet, får projektet godkendt og finder den rette entreprenør.

Fundament

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Fundament? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Effektiv planlægning

Planlægning er afgørende for ethvert byggeprojekt. Men med fundamentet kan det være svært at planlægge i detaljer. Det skyldes, at projektet i høj grad afhænger af forholdene i jorden, som man ikke kender ret meget til, før man begynder at grave. Hvor stabil jorden viser sig at være vil have en stor indflydelse på, hvilken slags arbejde der kræves yderligere i projektet. Der er dog visse beslutninger, man kan træffe på forhånd. For eksempel vil valget af fundament afhænger af, hvad der skal bygges, og hvilken belastning byggeriet udgør for fundamentet. Selv om det kan være vanskeligt at planlægge fundamentet i detaljer, vil det stadig betale sig at lave de forberedelser, som er mulige. Det giver dig mulighed for at fuldføre projektet hurtigere, samtidig med at det bliver nemmere at foretage justeringer undervejs.

2. Afsæt tid og vær opmærksomme på forarbejdet

For at man kan få et solidt fundament, skal man først tilrettelægge forarbejdet. Det er vigtigt, at man udgraver og tilrettelægger området for det fundament, man vil bygge. Et fundament har brug for en jævn overflade, og grundmuren skal stå dybt og stabilt. Man er nødt til at isolere og dræne for at forhindre indsivning af vand og modvirke frostsprængning. 

Hvis du vil støbe sokkel og har brug for en masse beton, er det lettest at bestille en betonbil. Husk derfor, at man skal have plads til maskiner, materialer og værktøj i byggeperioden. Tung transport og store maskiner kræver også, at byggepladsen er tilgængelig.

3. Brug gode håndværkere

Mange ønsker at udføre den her type projekt på egen hånd for at spare penge. Og for nogle vil fundamentarbejde være et overkommeligt projekt. Men det forudsætter, at man har den nødvendige erfaring, viden og ekspertise.

Husk, at fundamentet skal modstå vægten fra resten af konstruktionen. Hvis arbejdet ikke udføres korrekt, kan det forårsage skade på resten af bygningen og potentielt ødelægge hele projekter. Derfor er det vigtigt, at dem, der bygger fundamentet, har et godt overblik over, hvordan det gøres. Det samme gælder ved bestemmelse af fundamenttypen baseret på betingelserne i jorden og trykbelastning. Vi i Bygge.dk vil generelt anbefale at bruge professionelle fagfolk til at lægge fundamentet, så man har et godt fundament for resten af projektet.

For at gøre det nemmere at vælge den rette entreprenør kan man med fordel bruge Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.

4. Brug tid på aftalen

Når man har valgt en entreprenør, er det tid til at underskrive en kontrakt. Vær meget opmærksom på projektbeskrivelsen, så man er sikker på, at entreprenøren ved, hvad der skal gøres. En god aftale er nødvendig for at sikre en effektiv proces. En detaljeret kontrakt vil være til begges fordel. Derved undgås uoverensstemmelser og misforståelser under projektet. Det bør også være klart, hvordan man løser eventuelle forsinkelser, pristilføjelser og problemer. Gør det klart, hvem der er ansvarlig for, at materialer og udstyr er til rådighed til tiden. Hvis man vil gøre noget af arbejdet selv, bør det også afklares med entreprenøren i god tid. Du kan benytte standard kontraktskabeloner, som findes til gratis download på Dansk Byggeris hjemmeside.  

Få 3 gratis tilbud >

Fundament? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

5. Lav et klart og tydeligt budget

Der er en række forskellige omkostninger, der er inkluderet i et byggeprojekt. For at holde styr på disse undervejs er det vigtigt, at man udarbejder et præcist og detaljeret budget. Hav separate posteringer for forskellige dele af arbejdet, materialer og eventuelt leje af udstyr. Hvis man har udarbejdet et godt budget, vil man kunne holde øje med, om projektet holder sig inden for de grænser, som man har angivet. Det gør det også nemmere at foretage justeringer undervejs. Det kan også betale sig at afsætte midler til uforudsete udgifter. Dette kan ofte opstå i forbindelse med bygning af fundamentet.

6. Sikre en god pris

For at være sikker på at man får en konkurrencedygtig pris, bør man indsamle tilbud fra flere udbydere. Kontrollér også, at tilbuddene indeholder de samme materialer og arbejde. På den måde har man et grundlag for at sammenligne tilbud; ikke kun den samlede pris, men hver enkelt udgift. I nogle tilfælde kan det betale sig at købe materialerne selv. Men nogle entreprenører har gode aftaler med leverandører, som de bruger ofte, og kan således tilbyde billigere materialer.

7. Lav en tidsplan med flere delmål

Hvis man vil holde styr på tidsforbruget i løbet af projektet, skal man have en plan, der skal følges. Du bør udarbejde sådan en plan sammen med håndværkeren, så man har de samme forventninger. Det er en god idé at oprette flere delmål i planen, såsom hvornår udgravningen skal være afsluttet. Så har man altid et overblik over projektets forløb og fremgang. Det bliver også nemmere at håndtere forsinkelser og foretage justeringer undervejs.

8. Husk ansøgningspligt

Det er vigtigt, at man sætter sig ind i, hvilke regler der gælder for projektet. Det gælder både dem, der gælder for hele landet, og dem, der varierer, afhængigt af hvilken kommune byggeprojektet skal foregå i. Reglerne er der for at sikre byggekvalitet og brugervenlighed, og det er noget, man bør lægge vægt på alligevel. Der er visse konstruktioner, man selv kan bygge uden at ansøge. Hvis man kan se, at ens projekt ligger inden for de regler, der angiver, at det ikke er underlagt ansøgning, skal man stadig undersøge de lovgivningsmæssige rammer og andre kommunale regler. For at være helt sikker på, at man har ret til at opføre en bygning, skal man kontakte kommunen på forhånd, uanset om man mener, at projektet er underlagt ansøgning eller ej.  Kommunen vil hjælpe med at vurdere, om det er inden for reglerne. Hvis man derimod bygger uden at ansøge, og det viser sig, at projektet kræver tilladelse, kan man få store bøder og i værste fald blive tvunget til at nedrive.

9. Vær ude i god tid

Beregning af tid er nøglen, når man planlægger projektet. På den måde kan man sikre, at man har et godt overblik over både arbejde, tid og økonomi, når byggeriet starter. Jo mere omhyggeligt man forbereder projektet, jo bedre rustet er man til at håndtere eventuelle uforudsete udfordringer, der måtte opstå undervejs.

Det er også vigtigt at være ude i god tid, når man skal engagere en entreprenør. Gode entreprenører har ofte travlt i flere måneder frem. Derfor er det vigtigt at starte udbudsprocessen tidligt, så man kan vælge den entreprenør, der passer bedst til projektet.

10. Følg processen nøje

Selv hvis man vælger at overlade hele arbejdet til fagfolk, vil det betale sig at besøge byggepladsen ofte. På den måde holder man sig opdateret om projektets forløb. Selve fundamentet er ikke nødvendigvis specielt tidkrævende, men der er meget andet, der også skal bygges. Derfor skal man sørge for, at alt er på plads for det videre arbejde. Når man har et godt kendskab til forholdene, er det også lettere at tilpasse sig eventuelle ændringer undervejs. Med omhyggelig planlægning, gode håndværkere og opfølgning undervejs er alt på plads, så dette bliver et vellykket projekt.

Få 3 gratis tilbud >

Fundament? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.