Grundarbejde: 10 ting du skal vide

 

I denne artikel finder du alt, du har brug for at vide, når du skal i gang med at lave grundarbejde. Du kan desuden læse mere om, hvad der påvirker priserne, om man er forpligtet til at indsende en ansøgning til kommunen, og hvordan man reducerer omkostningerne. Derudover får du gode tips til, hvordan du hyrer dygtige fagfolk til dit projekt.

Grundarbejde

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til grundarbejde? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvor meget koster det at lave grundarbejde?

Ifølge prisdatabasen til Bygge.dk ligger gennemsnitsprisen på udførelse af grundarbejde på cirka 4.000 kroner per kvadratmeter. Denne pris er baseret på et højt antal gennemførte projekter.

Man kan se, at prisen på et sådant projektet varierer efter grundforholdene og projektets kompleksitet. De fleste bygherrer betaler mellem 1.300 og 7.000 kroner per kvadratmeter. Det inkluderer alle fagfolk, transport og de maskiner, som er nødvendige for at lave grundarbejdet. 

Hvad påvirker prisen?

Der er mange ting, som er medbestemmende for projektets omkostninger. Det kan således være svært at få en fornemmelse af den endelige pris, før man begynder at grave, da der kan gemme sig komplikationer ved grundforholdene. Herunder finder du eksempler på faktorer, som er med til at påvirke prisen:

  • Grundforholdene: Er der meget sand i jorden, vil det være med til at øge prisen.
  • Placering: Hvis man bor i et bynært område, skal man som regel betale mere for adgangen og deponeringen af jord.
  • Fjernelse af affald: Jo mere, man skal grave, desto mere overskydende jord vil man automatisk producere. At fjerne dette kan være dyrt.
  • Hindringer på grunden: Er der mange træer eller genstande på grunden, som er vanskelige at fjerne, vil dette have en negativ påvirkning af prisen.
  • Ansøgning: Kommunen kræver et gebyr, når man skal ansøge om tilladelse. Dette gebyr er forskelligt fra kommune til kommune.
  • Arkitekt: Er man afhængig af en arkitekt, som skal tegne og projektere projektet, vil arkitektens pris også medvirke til at øge prisen.

Er man afhængig af en tilladelse fra kommunen?

I de fleste tilfælde, hvor man skal udføre grundarbejde, vil man skulle indsende en ansøgning til kommunen. Det afhænger blandt andet af, om man skal bygge i et tætbebygget område eller ej, og hvor komplekst terrænet er.

Hvis du er usikker på, om du har ansøgningspligt, skal du kontakte din kommune. De vil som regel kunne svare på alle typer spørgsmål vedrørende ansøgningsprocessen.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til grundarbejde? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Skal man stå for ansøgningsprocessen selv? 

Hvis man planlægger at lave væsentlige ændringer i terrænet eller opføre et byggeri, har man som regel brug for en ansvarlig ansøger, som står for ansøgningsprocessen. Dette vil være en fagekspert og kan være en entreprenør, arkitekt eller ingeniør.

Det nemmeste er at drøfte projektet med fagfolk for at få råd og tips til, hvad man skal gøre, før man sætter gang i projektet. Hvis man hyrer erfarne fagfolk, vil de have tilstrækkeligt med kompetencer til at kunne bedømme, om projektet kræver en ansvarlig ansøger eller ej. En anden mulighed er at tage direkte kontakt til kommunen. De vil kunne svare på alle henvendelser angående ansøgningsprocesser, der relaterer sig til byggeprojekter. Det er imidlertid kun ved mindre byggeprojekter, at man bruger at stå for ansøgningen selv. Det vil blandt andet gælde, hvis man skal etablere en støttemur.

Der er en del regler, som skal følges, når man vil indsende en ansøgning. Mange bygherrer vælger at lade den ansvarlige ansøger stå for ansøgningsprocessen, uanset om det er et krav eller ej. Så vil man kunne spare sig selv for meget tid og arbejde med projektet.

Så lang tid tager ansøgningsprocessen

Hvor lang tid det tager at ansøge afhænger af projektets komplikationer og tekniske krav. Kommunerne har også forskellige regler. Men en normal ansøgningsproces tager rundt 55 dage fra indsendelse, til du får godkendelsen eller et eventuelt afslag. I nogle tilfælde kan kommunen vælge at udvide ansøgningsperioden, hvis der opstår spørgsmål, eller ansøgningen har mangler.

Dette er inkluderet i tilbuddet fra firmaet

Når man skal hyre fagfolk til sit projekt, anbefales det, at man indhenter tilbud fra tre uafhængige firmaer. På den måde kan man bedst sammenligne de forskellige tilbud med hinanden. I det fremsendte tilbud bør der være beskrevet:

  • Fast pris: En del af arbejdet kan normalt prissættes med en fast pris. Entreprenøren vil dog normalt indregne et risikotillæg, sammenlignet med en reel timepris.
  • Enhedspriser: Der vil ofte være et afsnit i tilbuddet fra udgravningsfirmaet, som viser, hvad prisen er for eventuel boring og bortkørsel af jord er. Dette er ofte vanskeligt at beregne på forhånd, men det er vigtigt at blive enige om enhedspriser.

Er man afhængig af arkitekttegninger og organisering af projektet, vil disse omkostninger komme oveni. Er du klar til at modtage tilbud, kan du lægge dit projekt ud på Bygge.dk.

Tips til at sænke prisen

Der findes flere ting, man kan gøre for at sænke omkostningerne ved et byggeprojekt. Én mulighed er at købe en grund, som allerede er byggeklar. Bygger man i øvrigt i et etableret boligområde, vil man ofte se, at der allerede er gjort klar til byggeri.

Hvis man ikke har en grund, som er byggeklar, kan det være en god idé at undersøgelse grundforholdene. Dette gør man ved at få udført en geoteknisk undersøgelse. Ved at tjekke om der er meget sten eller lignende i undergrunden, vil man kunne klarlægge, om jorden er god at bygge på, samtidig med at man vil se sammensætningen af jorden. 

Det anbefales altid at snakke med fagfolk for at få råd og tips til projektet. Rådgivning vil være en omkostning i sig selv - men det kan være med til at bringe antallet af fejl ned og sikre, at arbejdet bliver udført på en god måde, som vil resultere i, at man - ud over byggeprojektet - kan spare mange penge.

Her er nogle andre tips til, hvordan du kan reducere prisen:

  • Indhent tilbud fra 3 forskellige aktører og sammenlign dem. Vælg derefter det firma, som tilbyder den mest konkurrencedygtige pris.
  • Planlæg gennemførslen af projektet uden for højsæsonen. Om efteråret og vinteren er der flere håndværkere ledige. Det gør det nemmere at hyre dygtige fagfolk, samtidig med at der er større konkurrence om arbejdet og prisen.
  • Kontakt entreprenører, som er villige til at tage imod den overskydende jord.
  • Bortskaf i øvrigt ikke anvendelig jord. Fyld hellere op med denne jord senere, hvis der er mulighed for det. Så slipper man for at skulle indkøbe ny jord.  

Find dygtige fagfolk til dit projekt

For at opnå det bedste resultat for byggeprojektet er det helt centralt, at man laver grundarbejdet korrekt. For at sikre sig det er det vigtigt, at man hyrer dygtige fagfolk til projektet. Det er desuden vigtigt at lede efter håndværkere, der har erfaring med lignende projekter, som har involveret beton og grundarbejde. Derudover skal du tjekke, at firmaet har godkendelserne i orden og en stabil økonomi.

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt sætter dig i kontakt med entreprenører, som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt. Hvis du ønsker at lægge dit projekt ud på vores side, kan du trykke her.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til grundarbejde? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.