Udbygning hus: Hvad koster det? (Pris i

 

2023)

Udbygning af huset kan for mange være løsningen, hvis man har brug for mere plads og ikke vil flytte til en ny bolig. Værdien af at være i stand til at beholde et kært hjem i et velkendt kvarter vil for mange være meget høj, men med valget mellem at bygge eller købe ny bolig vil prisen stadig være en faktor. I denne artikel undersøger vi, hvad det koster at bygge videre på huset, hvilke faktorer der bestemmer prisen, og hvordan man kommer videre til at oprette et budget og forberede selve byggeprojektet. Artiklen dækker i store træk både tilbygning (udvidelse af boligens grundflade), påbygning (udvidelse i højden) og kælderkonstruktion (bygning af ny underetage).

Udbygning hus

Udbygning hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Bygge ud eller flytte?

I mange tilfælde vil det være muligt, både økonomisk, byggeteknisk og regulatorisk, at bygge ud. Fordelene ved at blive boende er mange, da processen med at finde et nyt hjem og flytte er både tidskrævende, dyrt og kan opfattes som en byrde for familien. Mange vil derfor betragte et byggeprojekt som en bedre løsning end nye runder af fremvisning, bud, flytning og indretning. Når man bygger ud selv, kan man også forme det nye areal efter egne behov og præferencer. Uanset om man ønsker et nyt soveværelse, højere til loftet eller mere opbevaringsplads, kan udbygning af huset være en betydeligt billigere løsning end at flytte.

I andre tilfælde vil flytning være den rigtige løsning. Ofte skyldes det, at projektet bliver for dyrt enten vurderet i forhold til budgettet, eller at værdistigningen som følge af udvidelsen ikke kan betale sig i forhold til omkostningerne. En anden almindelig årsag til, at det ikke kan lade sig gøre, er, at grunden allerede udnyttes fuldt ud, og at mulighederne for at udvide boligen er begrænsede. Hvis man er i tvivl om, hvad der er det rigtige valg, kan løsningen være at undersøge mulighederne for at udbygge, hvilket gør det lettere at veje de to muligheder op mod hinanden.

Ønsker du pristilbud på dit projekt? Få op til 3 tilbud på projektet her.

Hvad koster det at udbygge?

Udbygning af hus kan involvere meget forskelligt, og omkostningerne er naturligvis bestemt af, hvilken type byggearbejde og omfanget af det arbejde der skal gøres. Et opbevaringsrum uden isolering og elektricitet er betydeligt billigere end et fuldt udstyret badeværelse. Desuden afhænger det af, hvad man skal bruge af materialer, eventuelt arbejde man selv kan udføre, og hvilke håndværkere man vælger at overlade arbejdet til.

Hos Bygge.dk kan vi give en indikation af, hvad det kan koste at udbygge huset. Baseret på lignende projekter udført af entreprenører og håndværkere på vores platform, har vi udviklet en separat prisdatabase. Ifølge vores database ligger gennemsnitsprisen for at bygge på huset rundt 18.000 kroner per kvadratmeter. Dette omfatter alle omkostninger; både materialer og arbejde. På grund af de store forskelle i kompleksitet og omfanget af tilbygning, påbygning eller kælderkonstruktion er forskellen mellem de mest overkommelige og de dyreste projekter stor. I vores prisdatabase varierer priserne fra ca. 15.000 op til 30.000 kr. pr. kvadratmeter. Nogle projekter kan også være uden for denne prisklasse, men i denne artikel har vi valgt at fjerne nogle projekter, da det ofte vil være vildledende at beregne kvadratmeterpriser på for eksempel u-isolerede konservatorier eller udvidelser, der betragtes som ombygning af eksisterende areal.

Udbygning hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Et konkret eksempel

Ofte kan det være nyttigt at se på et bestemt eksempel for at få en bedre forståelse af omkostningerne. Eksemplet nedenfor er taget fra et projekt, hvor en udvidelse på cirka 55 kvadratmeter blev bygget over to etager, hvor det nye område bestod af en stue, to soveværelser og et nyt badeværelse. Bemærk, at hvert projekt er forskelligt, og at disse tal kun er tænkt som et illustrativt eksempel.

Materialer og arbejde pr. fagområde var som følger:

  • Gravearbejde: 40.500 kr.
  • Betonarbejde: 54.000 kr.
  • Tømrer, herunder forstærkninger af nuværende ydermur: 800.000 kr.
  • Malearbejde: 115.000 kr.
  • Elektriker: 128.000 kr.
  • Blikkenslager (VVS til et nyt badeværelse): 54.000 kr.
  • Fliser (bad): 20.000 kr.
  • Tag (gavl): 60.000 kr.
  • Totalsum: ca. 1.300.000 kr.

Dette projekt endte altså på ca. 24.000 kr. pr. kvadratmeter, hvilket er lidt over gennemsnittet for tilbygning, påbygning eller kælderkonstruktion i vores prisdatabase. Hvad, der trak prisen op i dette projekt, var omfattende tømrerarbejde som følge af en bærende væg, der blev fjernet helt, samt et stort, nyt badeværelse. Generelt er vådrum dyrere end tørre rum såsom soveværelse og stue. Indsættelse af en dør i en bærende væg vil også være langt mere overkommelig end at fjerne hele væggen.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad kan man gøre for at styre prisen, når man bygger ud?

Der er flere tiltag, man kan tage, for at gøre udbygningen rimelig i pris. Af disse er en god planlægning det vigtigste. Hvis man begynder at planlægge tidligt, har man mulighed for at tage højde for og designe projektet baseret på de forskellige faktorer, der styrer prisen. Desuden vil en gennemtænkt tidsplan gøre processen mere overskuelig for alle involverede. Måske har den arkitekt eller entreprenør, man ønsker at hyre, ikke mulighed for at tage jobbet før efter et par måneder. Hvis man planlægger projektet i god tid, vil dette være mindre sandsynligt. Med god planlægning vil det også være lettere at drage fordel af de forskellige tilbud og kampagner på materialer.

At hyre en arkitekt vil i mange tilfælde være en god investering. Hvis det er en vigtig forudsætning for projektet at holde omkostningerne nede, kan det være en del af bestillingen hos arkitekten. En god arkitekt er i stand til at tilpasse løsninger og muligheder til et givet budget samt sikre. at tekniske detaljer er beskrevet, så opgaven er lettere at forstå for de entreprenører, der skal prissætte projektet.

Hvis man får tilbud fra flere entreprenører, er det nemmere at se, hvad der er den rigtige pris for projektet, og hvilke entreprenører der virkelig har forstået opgaven. Tilbud fra forskellige entreprenører kan variere meget, og en sund konkurrencesituation sikrer, at man som bygherre ikke betaler mere end nødvendigt.

Når man har fundet den rette entreprenør, er det vigtigt at være meget nøje med kontrakten. Både bygherren og entreprenøren drager nytte af, at forståelsen af projektet er den samme, og at der er færrest mulige kilder til konflikter. Sørg for at det er klart på forhånd, hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser, tilføjelser og ændringer. På denne måde er risikoen for misforståelser og uoverensstemmelser begrænset i løbet af projektet.

Overvej at udføre noget af arbejdet selv

I de fleste tilfælde vil arbejdstiden tegne sig for størstedelen af udgifterne, når man udbygger et hus. En vigtig kilde til besparelser er derfor at udføre dele af arbejdet selv. For at det kan betale sig, er det vigtigt at planlægge godt. Det gør det nemmere, hvis man koordinerer arbejdet med entreprenøren og sørger for, at den tid, man bruger, ikke skaber ekstra arbejde for håndværkerne. Men før man påtager sig en del af arbejdet, er det vigtigt ikke at overvurdere ens egen kompetence eller kapacitet. Hvis du ikke kan afslutte dine opgaver inden for tidsrammerne, stopper projektet og forårsager forsinkelser, hvilket kan være både dyrt og ubehageligt.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Tænk på stigningen i værdi af huset

En vigtig faktor i vurderingen af omkostningerne ved at udbygge er at se på, hvilken stigning i husets værdi projektet vil bringe. I nogle tilfælde vil det betale sig at bygge ud - det kan endda skabe en gevinst.  Dette gælder især, hvis man bor i et eftertragtet område med høje kvadratmeterpriser, eller hvis boligen efter udbygningen bliver relevant for en større købergruppe. Stigningen i værdi afhænger også af, hvad man bygger. Et ekstra soveværelse vil have en større indvirkning på prisen end et opbevaringsrum af samme størrelse. Stigningen i værdi er dog ikke realiseret, før man sælger ejendommen. Det er derfor ikke et beløb, man kan overveje på samme måde som de andre poster i budgettet, medmindre man planlægger at sælge i den nærmeste fremtid.

Hold budgettet

For at holde styr på projektet er det vigtigt at oprette et detaljeret og præcist budget – og derefter prøve at holde sig til budgettet. Det er nemt at lade sig rive med, og det kan derfor give mening at indsætte en buffer, før projektet startes. På denne måde er man også bedre rustet i tilfælde af uforudsete udgifter eller prisstigninger.

På vores hjemmeside Bygge.dk kan man registrere sit projekt og komme i kontakt med velkvalificerede entreprenører, der har gennemført lignende projekter. Hvis man ikke er klar til at gå i dialog med entreprenører men enten har brug for hjælp til at definere projektet eller ønsker at få budgettet verificeret, så kan man kontakte os, og vi vil gøre vores bedste for at hjælpe dig videre. Det er gratis, og man kan afmelde sig til hver en tid.

Udbygning hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.