Udgravning: 10 ting du bør vide

 

En veludført udgravning er grundlaget for et vellykket byggeprojekt. I denne artikel finder du alt det, du behøver at vide, før du sætter gang i dit projekt.
Mange byggeprojekter kræver udgravninger. Dette er nødvendigt, uanset om man vil bygge nyt hus, lave swimmingpool eller en ny vej. Mange tror, at dét at grave, er en forholdsvis nem proces - men sådan er det sjældent. Udgravning er mere kompliceret, end folk tror. Når man har at gøre med uforudsigelige faktorer som vand, jordtype og andre komplicerede grundforhold, kan udgravningen vise sig at blive en dyr affære.

Udgravning

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til udgravning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvordan foregår processen?

Alle udgravningsprojekter er forskellige, både når det gælder størrelse og kompleksitet. De fleste udgangsprojekter gennemgår dog de følgende faser:

1. Besigtigelse af grunden

Man skal lave en besigtigelse af grunden for at kunne vurdere ting som; grundens hældning, jordtypen, afstanden til anden bebyggelse, vegetation, underliggende strukturer og andre forhold. Disse oplysninger kan herefter bruges til at lave en plan for, hvordan arbejdet skal udføres. Det omfatter blandt andet at vælge, hvilke maskiner der egner bedst samt estimere antallet af arbejdstimer, der er nødvendige for at udføre arbejdet inden for den fastsatte tidsramme. 

2. Papirarbejde og forberedelser

Før man begynder at grave, er der en del ting, som skal være på plads. Man skal for eksempel indhente lokalplaner, analysere eventuelle jordprøver, undersøge om der findes kabler og rør under jorden samt skaffe de nødvendige tilladelser. Omfanget af disse forberedelser varierer alt efter projektets forudsætninger og de kommunale krav. Det kan derfor være en fordel af få lavet en oversigt over, hvilke ting der skal gøres. Oversigten vil således gøre gravearbejdet både nemmere og hurtigere.

3. Udgravning

Selve udgravningen foregår som regel med dyrt og tung udstyr; såsom gravemaskiner, hejsekraner og lastbiler. Alt dette styres af en eller flere professionelle. Udgravningen begynder ofte med at få flyttet maskinerne hen til byggegrunden. Udgravningsfirmaet bruger derefter sine kompetencer til at få udført selve udgravningen.

En af de største fordele ved at bruge et professionelt udgravningsfirma er, at de har stort og indgående kendskab til at grave. Med tunge og komplicerede maskiner øges risikoen for at lave skader på personer og ejendomme betydeligt. Det er derfor vigtigt at vælge et seriøst udgravningsfirma.

Hvad er det typiske udgravningsarbejde?

Udgravningsfirmaerne laver meget mere end blot at flytte jord. Deres ansvar omfatter også udgravning til fundamentet for bygningen, klassificering af området, bortkørsel af jord, erosionskontrol og andre relaterede opgaver. Her er de mest almindelige opgaver, som udføres for privatpersoner:

  • Udgravning til hus og sommerhus: Udgravningen er en af de første skridt til at få bygget et hus eller sommerhus. Det er helt afgørende for projektets videre proces at få en god start. Ved husbygning er målet med udgravningen først og fremmest, at man får ryddet og jævnet det område, der skal bygges på. Men det inkluderer også at udgrave et fundament og lægge dræn. Selv hvis du bygger et hus på en helt flad grund, kan du alligevel have behov for at foretage en udgravning. 
  • Vand og afløb: Når nye vand- og kloakledninger skal lægges eller repareres, er det normalt at tilkalde et udgravningsfirma til at få klaret opgaven. Kommunen har ansvaret for de kommunale ledninger, mens den sidste del ind til huset er husejerens ansvar.
  • Dræn og isolering af grundvæg: Noget af de vigtigste, du kan gøre for din bolig er at søge for et godt dræn. Drænet rundt om huset forhindrer fugt- og kondensskader. Hvis du kun isolerer på indersiden, er faren større for at der opstår fugt. Særligt ældre huse har behov for nyt dræn.
  • Andre graveopgaver: Andre opgaver inkluderer at grave til en støttemur, lave veje, lave swimmingpool, landskabsudvikling, snerydning, bortkørsel af jord og dræn.

Hvad kan der gå galt ved en udgravning?

Der er mange komplicerede faktorer, som kan påvirke prisen, hvis man ikke har gode håndværkere. Det er derfor vigtigt at bruge et kvalitetssikret udgravningsfirma. Et professionelt gravefirma, med solid erfaring, vil kunne håndtere selv de vanskeligste grundforhold.

Forhold, der kan være komplicerede for gravearbejdet, er for eksempel: 

  • Jordtypen: Før gravearbejdet kan begynde, skal udgravningsfirmaet lave et kvalificeret gæt på, hvilken type jord, der ligger under jorden. Her kan der være stor variation: Hvis det er sand eller ler, skal man fortsætte med at grave, indtil man finder bygbar jord. Derefter graver man videre indtil jorden er stabil. Bemærk, at dette fører til ekstra omkostninger i kraft af flere arbejdstimer, bortkørsel af jord, indkøb af ren jord samt deponeringsomkostninger.
  • Vand: Hvis der er store mængder vand i området, kan det forsinke udgravningen betydeligt. Da kan det være nødvendigt at grave grøfter for at føre vandet andre steder hen.
Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til udgravning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Bør du få foretaget en geoteknisk undersøgelse?

En udgravning er en kompliceret opgave, når man vil bygge nyt. Det kan hurtigt blive dyrt, og uden en geoteknisk undersøgelse er det svært at vide, hvilken slags jord, der venter under overfladen. Det er ikke sjældent, at der opstår konflikter mellem bygherre og entreprenør, fordi man ikke har taget højde for risikoen for de svære grundforhold før byggestart. I værste tilfælde kan tidsfrister bliver rykket, budgetter blive overskredet og kontrakter blive ophævet. Man kan således undgå mange problemer ved at gennemføre en geoteknisk undersøgelse på forhånd.

Hvordan vælger man det rette gravefirma?

Det er vigtigt at vælge en pålidelig og professionel aktør. På den måde reducerer man risikoen for, at noget går galt under udgravningen. En mindre erfaren udgraver kan for eksempel komme til at grave et kabel over i jorden. Noget, som vil forsinke projektet en hel del. Det udgravningsfirma, du vælger, bør derfor være at høj kvalitet, så du aldrig behøver at få gravet senere hen eller skulle foretage nogen former for udbedringer i fremtiden.

Du bør desuden vælge et firma, som har stor og god erfaring med tilsvarende projekter samt har det nødvendige udstyr. Vi anbefaler, at du indhenter tilbud fra tre forskellige aktører. Disse tilbud bør være skriftlige, hvor hvert firma skal fremlægge deres løsning og priser. Inviter gerne firmaerne til at komme og besigtige området, hvor der skal graves - særligt, hvis det er en større opgave.

Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkerfirmaer på ét sted, så det er nemt og enkelt for dig at vælge det rette firma. Hvis du registrerer dit projekt hos, bliver du matchet med velegnede entreprenører. Det er omkostningsfrit og uforpligtende for dig som bygherre. Du vil desuden modtage tilbud fra flere kandidater.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til udgravning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.