Udgravning: Hvad koster det? (Pris i

 

2024)

Der findes mange typer projekter, som indebærer en udgravning. Hvor meget, man kan forvente at skulle betale, afhænger af en række forskellige faktorer. Prisen påvirkes blandt andet af omfanget af gravearbejdet, hvilke maskiner der skal bruges, samt hvor tilgængeligt området er. I denne artikel finder du en oversigt over gennemsnitspriserne for udgravningsarbejde. Du kan også læse mere om, hvad der påvirker prisen på de forskellige projekter, og hvordan du finder det rette firma til opgaven. Til sidst i artiklen finder du 5 tips til, hvordan du kan reducere omkostningerne til en udgravning.

Udgravning

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Udgravning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvad koster det at grave?

Hos Bygge.dk har vi oparbejdet en prisdatabase baseret på projekter, der er gennemført ved hjælp af platformen. Her kan vi se, at udgravningsarbejde har en gennemsnitspris på cirka 1.200 kroner per time. Denne pris kan imidlertid variere. Vi ser også gravearbejde, der bliver udført for ned mod 900 kroner per time. I de tilfælde, hvor man har behov for større maskiner, kommer man typisk op på 2.000 kroner per time.

Gravearbejdet kan være vanskeligt at beregne på forhånd. Man ved nemlig ikke helt præcist, hvad man vil finde under overfladen, når man begynder at grave. Mange udgravningsfirmaer sætter således prisen på baggrund af en normal grund. Viser det sig, at forholdene er vanskelige, kommer disse omkostninger oveni.

For at få et mere nøjagtigt estimat af, hvad dit udgravningsarbejde vil koste, betaler det sig altid at indhente et pristilbud fra udgravningsfirmaer baseret på beskrivelsen af projektet og grunden. For at modtage et endnu mere nøjagtigt tilbud, kan man hyre en fagmand til at lave en besigtigelse eller lave en geoteknisk undersøgelse.

Det er svært at estimere nøjagtigt, hvad dit projekt vil koste uden detaljerede oplysninger om grunden og det arbejde, som skal udføres. Der er nemlig en række faktorer, som påvirker prisen for udgravningsprojektet. I denne artikel finder du således en oversigt over, hvad der påvirker prisen ved en udgravning.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Graveprojektets type

Herunder finder du en liste over de mest almindelige projekter, som indebærer udgravning. Hver type projekt stiller forskellige krav til gravearbejdet og har derfor forskellige priser:

 • Udgravning til nyt hus og sommerhus: Fra 1.300 til 7.000 kr./kvm
 • Dræn: Fra 2.200 til 4.500 kr. per meter
 • Grøftegravning: Fra 300 kr. per meter.
Få 3 gratis tilbud >

Udgravning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Typen af udstyr, som bruges til gravearbejdet

Der findes mange typer maskiner og udstyr, der kan bruges til gravearbejdet. Hvilken af disse, som er nødvendige for arbejdet på din grund, vil have indflydelse på prisen. Jo dyrere udstyret er at anskaffe og bruge, desto større bliver omkostningerne. Det er imidlertid ikke sådan, at de billigste maskiner nødvendigvis gør projektet billigere. Ved hjælp af større maskiner vil man nemlig kunne udføre arbejdet hurtigere - noget, der kan reducere antallet af arbejdstimer, som du skal betale.

Afhængigt af projektets omfang har de større udgravningsfirmaer ofte et bredt udvalg af udstyr, du kan vælge imellem. Dette kan blandt andet være gravemaskiner, bulldozere og lastbiler.

Gravemaskiner og lignende er store og tunge. Selskaberne bruger mange penge på at betjene og vedligeholde disse maskiner. Derudover kommer der udgifter til brændstof. Derfor udgør maskinernes omkostninger en stor del af beløbet, når man betaler for udgravning.

Det kan ofte være en god idé at tjekke, om udgravningsfirmaet har maskinerne tilgængelige. Hvis de skal lejes ind fra eksterne leverandører, kan omkostningerne hurtigt blive høje. Det kan også føre til forsinkelser.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Gravedybden og mængden af jord, der skal flyttes

Prisen afhænger også af størrelsen og dybden på det, du graver ud til. For eksempel skal man grave langt dybere til en swimmingpool end ved dræn. Graver man dybt, vil arbejdstimerne, der skal bruges på at fjerne jord og affald, således øges.

Udgravningsfirmaet vil også tage ekstra betaling for bortskaffelse af jord. Dette bliver som regel opgjort i pris per kubikmeter jord. For bortskaffelse af sten udregnes prisen per ton.

Når du skriver kontrakt med udgravningsfirmaet, skal du undersøge, om fjernelse af jord er indregnet i opgaven. Hvis det ikke er inkluderet, skal du betale for maskiner og bortskaffelse separat.

Find ud af, hvor dit nærmeste affaldsanlæg ligger. Hvis det ligger langt væk, kan det føre til ekstra håndteringsomkostninger.

Beliggenhed og adgang

Prisen kan også variere efter, hvor arbejdet skal udføres. Prisen vil således være højere i udkantsområderne end i de store byer. Det skyldes mangel på konkurrence. Det har desuden noget at sige, hvor langt væk udgravningsfirmaet har adresse. Jo længere afstand, jo mere skal du betale for, at firmaet skal flytte maskinerne hen til din grund.

Hvis det er vanskeligt at komme til grunden, vil det også påvirke omkostningerne ved udgravningen. Det skyldes, at man skal bruge en minigraver eller andet udstyr, som ikke er lige så effektivt som de store maskiner.

Typen af jord, der skal graves i

Hvis jorden på din grund har særlige egenskaber, der komplicerer graveprocessen, kan det påvirke prisen. Der findes nemlig mange typer jord. På grunde i Danmark kan man således finde grus, ler, sandjord, trærødder og andre typer underlag.

Eftersom de geologiske forudsætninger varierer fra grund til grund, vil prisen på samme stykke arbejde være forskellig. Det er for eksempel nemmere at grave, jo blødere underlaget er.

Derfor kan en geoteknisk undersøgelse være nyttig: Den fortæller noget om, hvilken jord der findes under overfladen. For eksempel om jorden er forurenet. For at få udarbejdet en sådan rapport skal man bore et hul i jorden og analysere den prøve, der bliver taget op.

En sådan geoteknisk rapport kan imidlertid have en høj omkostning. Og i mange tilfælde kan denne omkostning være højere eller lige så høj som udbedringen af de eventuelle problemer, man afdækker.

Det betaler sig derfor at undersøge, om der har været gennemført geotekniske undersøgelser på din grund eller på nabogrundene tidligere. Hvis der ikke er sket større ændringer på din grund, behøver du ikke at få foretaget en ny undersøgelse.

Få 3 gratis tilbud >

Valg af udgravningsfirma

Når du skal indhente arbejdskraft, kan du vælge mellem firmaer med udgravning som deres ekspertise eller totalentreprenører, som tilbyder udgravning som en af flere tjenester. Hvis der er tale om et stort projekt, kan det være en god investering at vælge en totalentreprenør, som kan tage sig af hele projektet. Så behøver du kun at forholde dig til ét firma i stedet for at skulle skrive særskilte kontrakter med firmaer inden for alle de relevante fagområder.

Der findes ingen standard prisskabelon. Nogle firmaer tager en fast pris for hele projektet, mens andre tager sig betalt på timebasis. Sidstnævnte er imidlertid det mest almindelige ved mindre projekter. Det er som oftest en kombination af fast pris og variable faktorer. 

Før du skriver under på en kontrakt med et gravefirma, bør du sikre dig, at tilbuddet indeholder alle specifikke detaljer for hver opgave. Kontrollér også, om leje af maskiner og bortkørsel af jord er inkluderet i prisen.

Vær ikke bange for at spørge, hvis der er noget, du er i tvivl om. Hvis du har betalt mange penge for en udgravning, skal du hele tiden vide, hvad selskabet planlægger at gøre, hvor lang tid det kommer til at tage, og hvad det kommer til at koste dig.

Sådan gør du gravearbejdet billigere

Vi har her samlet 5 tips til, hvordan du kan gøre graveprojektet endnu billigere:

 • Lav en grundig projektbeskrivelse: Lav en grundig beskrivelse af opgaven, før du indhenter tilbud. Hvis udgravningsfirmaet er usikker på, hvad du ønsker at få gjort, vil firmaet muligvis sætte en højere pris for at kompensere for denne usikkerhed.
 • Indhent flere tilbud: Indhent tilbud fra minimum 3 forskellige udgravningsfirmaer. På denne måde sikrer du dig, at du takker ja til en konkurrencedygtig pris. Vær samtidig opmærksom på, om tilbuddet virker for billigt. Det kan skyldes, at ikke alle omkostninger medregnet.
 • Sammenlign tilbuddene: Sammenlign priserne og tilbuddet, og vælg det gravefirma, som tilbyder den bedste kvalitet til den laveste pris. Læg særligt mærke til, hvilke ting der tages forbehold for. Det billigste firma er ikke nødvendigvis det bedste valg, hvis det har de dyreste ekstraomkostninger.
 • Lav dræn om vinteren: Om foråret har firmaerne typisk meget travlt og lange ventelister. Men vinterens frosne jord har imidlertid flere positive indvirkninger på arbejdet; for eksempel bliver haven mindre skadet af maskinerne, når der er frost.

Få pristilbud fra byggefirmaer nær dig

At finde det rette byggefirma til den rigtige pris kan være en udfordring, men med vores samarbejdspartner 3byggetilbud kan du let og hurtigt sammenligne tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område og vælge den bedste til den bedste pris.

3byggetilbud er en internetbaseret tjeneste, der gør det let for dig at få tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område. Alt du skal gøre er at udfylde nogle få oplysninger om dig selv og hvilken slags bygge- eller renoveringsprojekt du har brug for, og derefter vil de sende din forespørgsel til forskellige byggefirmaer nær dig.

En af de største fordele er, at du kan få tilbud fra flere byggefirmaer, hvilket giver dig mulighed for at sammenligne priser og projektalternativer, før du tager en endelig beslutning. Dette giver dig en større grad af tryghed og sikrer, at du vælger det byggefirma, der passer bedst til dine behov og din økonomi.

Udover at hjælpe dig med at finde det bedste byggefirma for dig, kan de også hjælpe dig med at finde byggefirmaer, der specialiserer sig i specifikke projekter, som nybyggeri eller renovering. Dette gør det lettere for dig at finde det rette byggefirma for specifikke behov.

Så hvis du vil spare tid og penge, samtidig med at du får den bedste byggehjælp, så kan du komme i gang ved at klikke på linket lige nedenfor. Prøv tjenesten i dag og oplev, hvor let det kan være at finde det bedste byggefirma til den bedste pris. Klik dig videre lige nedenfor for at komme i gang, og hent tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor bør du bruge 3byggetilbud?

 • Hver måned hjælper de tusinder med at finde byggefirma
 • De har samlet de bedste og billigste byggefirmaer på ét sted
 • Du undgår at vælge et dyrt og dårligt byggefirma
 • De gør det let at finde et byggefirma med gode priser
 • Tjenesten er 100% gratis og uforpligtende

Registrer dig på 3byggetilbud nu og få tilbud fra byggefirmaer i dit område - du vil blive overrasket over, hvor meget du kan spare. Klik dig videre lige nedenfor for at hente tre gratis pristilbud på dit projekt.

Udgravning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.