Udbygning af kælder: Hvad koster det? (Pris i 2021)

Her gennemgår vi de typiske priser for udbygning af kælder, baseret på prisdatabasen til Bygge.dk. Vi giver dig også et konkret eksempel på, hvad en tidligere udbygning af kælder har kostet per sektion. Du får også tips til, hvordan du kan finde fagfolk til jobbet. Ofte var kælderen ikke påtænkt som et opholdsrum til at begynde med, og arbejdet med at omlægge kælderetagen til boligareal kan derfor være omfattende. Der kan hurtigt dukke uforudsete problemer op undervejs. Der er adskillige historier om boligejere, der er stødt på problemer med selve huset under arbejdet i kælderen, såsom svigtende grundmur, tilgroede afløb eller dårlige dræn. Dette er selvfølgelig problemer, som det er godt at opdage så tidligt som muligt for at forhindre skader på huset, men det er også en uforudset udgift af en betydelig størrelse og kan føre til, at kælderprojektet må udsættes.

Udbygning af kælder

Totalrenovering eller overfladebehandling

Det siger sig selv, at der er stor forskel på, om kælderen bare trænger til et nyt gulv og pudsning af vægge eller om du må i gang med det store gravearbejde med ophugning af gulv for at få tilstrækkeligt med lofthøjde, udgravning til nye dræn, afløb og isolation og nye el-installationer. En overfladerenovering vil indbefatte arbejde som maling og gulvbehandling. En totalrenovering af kælderen kræver derimod meget mere arbejde. Ophugning af gulv, understøtning af grundmur samt installering af ny isolering er typiske elementer, der indgår i en totalrenovering. Dette betyder flere arbejdstimer og materialer og udstyr for et større beløb.

Det er normalt at dele renovering op i fire dele. Udvendigt grundarbejde, indvendigt grundarbejde, tekniske fag og indretning. Udvendigt og indvendigt grundarbejde indgår som regel i en totalrenovering og indebærer meget arbejde. Drænering, isolation og afløb betyder, at du skal grave op omkring huset, og ophugning og udgravning af gulv er også et tidskrævende arbejde. Tekniske fag indbefatter alt rørlægningsarbejdet, ventilation og det elektrisk arbejde. Indretningen af kælderen gøres til sidst med indvendige vægge, gulvlægning og indretning af kælder/bad.  

Hos Bygge.dk har vi udviklet en prisdatabase baseret på vores tidligere projekter, som kan give en indikation om, hvor man lander. En udbygning af kælderen vil typisk ligge på mellem 6.500 kr. og 13.000 kr. per kvadratmeter med en gennemsnitspris på ca. 9.750 kr per kvadrameter. Det er selvfølgelig gennemsnitspriser og de egentlige priser kan variere fra projekt til projekt. Det kræver altid inspektion og projektbeskrivelse for at give en konkret pris til ethvert projekt. Hvis du registrerer dit projekt hos os, modtager du bud fra forskellige dygtige og kvalitetssikrede håndværkere med konkrete tilbud.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Et konkret eksempel

Herunder ses et konkret eksempel på etablering af bolig i kælderarealet i et parcelhus. Her blev der bygget opholdsstue i det, der tidligere var et kælderrum. Der blev ikke bygget køkken eller bad i kælderen, da den skulle anvendes til soveværelse og stuer. I alt var arealet der blev ombygget på 60 kvadratmeter:

 • Arkitekt til ansøgning hos kommunen: 39.000 kr.
 • Udvendige dræn: 91.000 kr.
 • Udgravning: 182.000 kr.
 • Betonarbejde (nyt gulv): 26.000 kr.
 • Varme i gulvet 22.750 kr.
 • Andet elektrisk: 26.000 kr.
 • Gulv, inklusiv selve gulvet: 58.500 kr.
 • Indvendige vægge og loft: 91.000 kr.
 • Total 536.250 kr.

Projektet ender altså på ca 9.100 kr. per kvadratmeter, som er i den lave ende af skalaen. Årsagen er, at der ikke blev bygget køkken eller bad, og at drænagen var relativt billig, da der var let adgang for gravemaskiner i haven.

Hvad afgør prisen?

Selv om priserne, vi nævnte tidligere, er per kvadratmeter, er der stadig stor variation mellem forskellige projekter. Vi kan se lidt på, hvad de vigtigste faktorer er for priserne:

Størrelsen på kælderen

Jo større kælderen er, jo lavere bliver kvadratmeterprisen. Dette er fordi, at der er visse skaleringsfordele for entreprenøren. De kan for eksempel arbejde længere samme sted, og der kræves mindre planlægning per kvadratmeter, jo større det er. 

Der kræves også større mængder materialer, som entreprenøren så kan få til lavere priser.  

Bad og køkken

Bad og køkken er de dyreste rum. Jo større bad og køkken du skal have, jo dyrere bliver det. Komplet opsætning af et lille badeværelse kommer op på ca 130.000 kr. mens et større og mere eksklusivt badeværelse kommer op på 195.000 kr. eller mere i pris. Når det gælder køkken, er der store forskelle i pris afhængigt af leverandøren, men du kan forvente en pris på mindst 65.000 kr. inklusiv selve køkkenet samt montering (med VVS og el).

Strukturelle ændringer

Ændringer på de bærende konstruktioner er langt mere omfattende end ændringer på lette vægge, så de er med til at gøre processen dyrere. Skal der indsættes ekstra bærende bjælker, koster det mere, både for projektering, ansøgning hos kommunen og udførelse. 

Materialer og standard

Her varierer det meget mellem forskellige projekter, men man har mulighed for selv at bestemme meget, for eksempel på parket, fliser, armaturer, køkken og badeværelsesmøbler.

Entreprenøren

Der er også her store forskelle. Kvalitet koster penge, og dygtige entreprenører tager sig godt betalt for deres arbejde. Det er imidlertid vigtigt at finde en entreprenør med gode referencer, kurser og certificeringer samt en solid økonomi.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad er indeholdt i prisen?

Når man modtager et tilbud fra en totalentreprenør, er alt arbejdet og de fleste materialer normalt inkluderet i prisen. Det er imidlertid normalt, at du som kunde sørger for de fleste materialer til overfladerne selv, skønt entreprenøren kan være behjælpelig med rådgivning og kontakter. Mange entreprenører har aftaler med leverandører, de samarbejder med, så undersøg om din entreprenør kan hjælpe dig med at få en lidt bedre pris. Typiske materialer som kunden selv køber ind er:  

 • Selve køkkenet. Skal du have køkken, er det normalt at kunden selv køber det. Da der er mange valgmuligheder indenfor pris og design, foretrækker de fleste at bestemme dette selv.
 • Fliser og parket. Endnu en gang er der meget at vælge imellem her, så det er normalt for entreprenøren at have det in ment,e når de giver et tilbud. Selve arbejdet med at lægge fliser og parket er ofte medregnet, så det drejer sig i stedet om materialerne. Her er det en god ide at spørge entreprenøren, om det er muligt at få rabat hos nogle at deres leverandører. 
 • Badrumsmøbler, toilet og armaturer. Her er der store forskelle, og hvad du foretrækker og hvilke behov du har er vanskeligt for entreprenøren at tage stilling til. Igen er selve arbejdet med installationer inkluderet i prisen, men det er ofte en fordel for både entreprenør og kunde, at kunden selv anskaffer materialerne. Igen er det en god ide at spørge entreprenøren, om de har en fast samarbejdspartner, der kan give en god pris.

Muligheder for at reducere prisen

At udbygge kælderen er et dyrt projekt og omkostningerne kan hurtigt løbe løbsk. Der er imidlertid ting, du selv kan gøre for at holde prisen nede.

 • Indhent flere tilbud. Det er altid en god ide at indhente flere tilbud, når du går i gang med et projekt. Der kan være store prisforskelle fra de forskellige aktører, Så se hvilke alternativer der er, før du tager en endelig beslutning. Det anbefales at indhente tilbud fra tre kvalificerede entreprenører, før en beslutning tages.
 • Få en god pris på materialer. Undersøg om der er mulighed for rabatter, når du køber materialer ind. Hør med entreprenøren om de har en samarbejdspartner, eller måske er tilbud at finde hos en forhandler i nærheden. Hvis du planlægger det i god tid, er det lettere at finde de gode tilbud, der måtte dukke op. 
 • Udfør dele af arbejdet selv. Meget af budgettet kommer til at gå til arbejdskraft, og hvis du er handy er det muligt at udfører dele af arbejdet selv. Tænk lidt over hvilken slags arbejde, du selv kan udføre, og hvor meget tid du behøver. Husk at professionelle håndværkere ofte udfører arbejdet både hurtigere og bedre end hvad du selv formår, så dette må tages med i overvejelsen.
Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvordan kommer jeg i gang

Hermed har du en oversigt over, hvad det indebærer at bygge kælderen ud, og hvad du kan forvente i pris. Men husk at det kan variere meget fra projekt til projekt, så du er nødt til at indhente et konkret tilbud fra en entreprenør. Hvis du registrerer dit projekt på www.bygge.dk vil du modtage tilbud fra kvalitetssikrede entreprenører. 

Udbygning af kælder? Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.