Her gennemgår vi de typiske priser for udbygning af kælder baseret på prisdatabasen til Bygge.dk. Vi giver dig også et konkret eksempel på, hvad en tidligere udbygning af kælder har kostet per sektion. Du får også tips til, hvordan du kan finde fagfolk til jobbet.
Ofte var kælderen ikke påtænkt som et opholdsrum til at begynde med, og arbejdet med at omlægge kælderetagen til boligareal kan derfor være omfattende. Der kan hurtigt dukke uforudsete problemer op undervejs. Der er adskillige historier om boligejere, der er stødt på problemer med selve huset under arbejdet i kælderen såsom svigtende grundmur, tilgroede afløb eller dårlige dræn. Dette er selvfølgelig problemer, som det er godt at opdage så tidligt som muligt for at forhindre skader på huset, men det er også en uforudset udgift af en betydelig størrelse og kan føre til, at kælderprojektet må udsættes.
Det siger sig selv, at der er stor forskel på, om kælderen bare trænger til et nyt gulv og pudsning af vægge, eller om du må i gang med det store gravearbejde med ophugning af gulv for at få tilstrækkeligt med lofthøjde, udgravning til nye dræn, afløb, isolering og nye elinstallationer. En overfladerenovering vil indbefatte arbejde som maling og gulvbehandling. En totalrenovering af kælderen kræver derimod meget mere arbejde. Ophugning af gulv, understøtning af grundmur samt installering af ny isolering er typiske elementer, der indgår i en totalrenovering. Dette betyder flere arbejdstimer, materialer og udstyr for et større beløb.
Det er normalt at dele renovering op i fire dele. Udvendigt grundarbejde, indvendigt grundarbejde, tekniske fag og indretning. Udvendigt og indvendigt grundarbejde indgår som regel i en totalrenovering og indebærer meget arbejde. Dræning, isolering og afløb betyder, at du skal grave op omkring huset, og ophugning og udgravning af gulv er også et tidskrævende arbejde. Tekniske fag indbefatter alt rørlægningsarbejdet, ventilation og det elektriske arbejde. Indretningen af kælderen gøres til sidst med indvendige vægge, gulvlægning og indretning af kælder/bad.
Hos Bygge.dk har vi udviklet en prisdatabase baseret på vores tidligere projekter, som kan give en indikation om, hvor man lander. En udbygning af kælderen vil typisk ligge på mellem 6.500 kr. og 13.000 kr. per kvadratmeter med en gennemsnitspris på ca. 9.750 kr. per kvadratmeter. Det er selvfølgelig gennemsnitspriser, og de egentlige priser kan variere fra projekt til projekt. Det kræver altid inspektion og projektbeskrivelse for at give en konkret pris til ethvert projekt. Hvis du registrerer dit projekt hos os, modtager du tilbud fra forskellige dygtige og kvalitetssikrede håndværkere med konkrete tilbud.
Herunder ses et konkret eksempel på etablering af bolig i kælderarealet i et parcelhus. Her blev der bygget opholdsstue i det, der tidligere var et kælderrum. Der blev ikke bygget køkken eller bad i kælderen, da den skulle anvendes til soveværelse og stuer. I alt var arealet, der blev ombygget på 60 kvadratmeter:
Projektet ender altså på ca. 9.100 kr. per kvadratmeter, som er i den lave ende af skalaen. Årsagen er, at der ikke blev bygget køkken eller bad, og at dræningen var relativt billig, da der var let adgang for gravemaskiner i haven.
Selvom priserne, vi nævnte tidligere, er per kvadratmeter, er der stadig stor variation mellem forskellige projekter. Vi kan se lidt på, hvad de vigtigste faktorer er for priserne:
Jo større kælderen er, jo lavere bliver kvadratmeterprisen. Dette er, fordi der er visse skaleringsfordele for entreprenøren. De kan for eksempel arbejde længere tid samme sted, og der kræves mindre planlægning per kvadratmeter, jo større kælderen er.
Der kræves også større mængder materialer, som entreprenøren så kan få til lavere priser.
Bad og køkken er de dyreste rum. Jo større bad og køkken du skal have, jo dyrere bliver det. Komplet opsætning af et lille badeværelse kommer op på ca. 130.000 kr. mens et større og mere eksklusivt badeværelse kommer op på 195.000 kr. eller mere i pris. Når det gælder køkken, er der store forskelle i pris afhængigt af leverandøren, men du kan forvente en pris på mindst 65.000 kr. inklusiv selve køkkenet samt montering (med VVS og el).
Ændringer på de bærende konstruktioner er langt mere omfattende end ændringer på lette vægge, så de er med til at gøre processen dyrere. Skal der indsættes ekstra bærende bjælker, koster det mere både for projektering, ansøgning hos kommunen og udførelse.
Her varierer det meget mellem forskellige projekter, men man har mulighed for selv at bestemme meget for eksempel på parket, fliser, armaturer, køkken og badeværelsesmøbler.
Der er også her store forskelle. Kvalitet koster penge, og dygtige entreprenører tager sig godt betalt for deres arbejde. Det er imidlertid vigtigt at finde en entreprenør med gode referencer, kurser og certificeringer samt en solid økonomi.
Når man modtager et tilbud fra en totalentreprenør, er alt arbejdet og de fleste materialer normalt inkluderet i prisen. Det er imidlertid normalt, at du som kunde sørger for de fleste materialer til overfladerne selv, skønt entreprenøren kan være behjælpelig med rådgivning og kontakter. Mange entreprenører har aftaler med leverandører, de samarbejder med, så undersøg, om din entreprenør kan hjælpe dig med at få en lidt bedre pris. Typiske materialer, som kunden selv køber ind, er:
At udbygge kælderen er et dyrt projekt, og omkostningerne kan hurtigt løbe løbsk. Der er imidlertid ting, du selv kan gøre, for at holde prisen nede.
Hermed har du en oversigt over, hvad det indebærer at bygge kælderen ud, og hvad du kan forvente i pris. Men husk, at det kan variere meget fra projekt til projekt, så du er nødt til at indhente et konkret tilbud fra en entreprenør. Hvis du registrerer dit projekt på www.bygge.dk, vil du modtage tilbud fra kvalitetssikrede entreprenører.