Tagsten: 8 ting du skal vide

 

Det kan være en god investering at lægge nyt tag på huset. Tagsten er et populært materiale at bruge til sådanne projekter. I denne artikel har vi hos Bygge.dk samlet 8 tips til husejere, som overvejer at lægge tagsten. Vi giver også tips til, hvordan man finder den rigtige entreprenør til opgaven.

Tagsten

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for tagsten? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Kontrollér, at taget egner sig til tagsten

Hvis man ikke allerede har tagsten på taget, skal man sikre sig, at taget er egnet til denne type tag. Her er der to faktorer, der spiller ind:

  • Vægten
  • Vinklen

Tagsten er et tungt materiale. Betonsten vejer cirka 45-50 kilo per kvadratmeter. Teglsten er noget lettere, men ikke betydeligt. Hvis det nuværende tag er meget let, er der en risiko for, at taget ikke vil have tilstrækkelig bæreevne til at kunne modstå en sådan belastning. Man skal i sådanne tilfælde forstærke husets bæreevne, før man går i gang. Dette medfører betydelige merudgifter, sammenlignet med en renovering af det eksisterende tag. Vi ser ofte, at en sådan investering foretages i sammenhæng med andre større renovationer eller ombygninger af huset.

For at kunne lægge tagsten kræver det, at taget er skråt. Betonsten kræver en hældningsgrad på 15 grader. Den tilsvarende vinkling for teglsten er 22 grader i vejrudsatte områder, og 18 grader i områder med mindre vind.

2. Vælg den rigtige type tagsten

Der findes flere forskellige typer tagsten. Alle er slidstærke og har lang holdbarhed. Derudover findes der en bred vifte af forskellige typer. Nogle af de vigtigste faktorer at tage hensyn til, når man skal vælge tagsten, er:

Beton eller teglsten: Tagsten, der oftest bruges i Danmark, er enten af beton eller teglsten. Mens teglsten er en af de mest traditionelle former for tagsten, er beton et mere moderne produkt. Den vigtigste årsag til at vælge teglsten er æstetik. Beton vinder derimod på pris.

Flad eller buet: Tagsten findes i mange forskellige former. Den vigtigste beslutning at træffe er, om man ønsker flade eller buede tagsten. Man anvender typisk buede tagsten på huse med en klassisk profil, mens flade tagsten bruges på mere moderne huse (for eksempel funkishuse).

Glaseret eller mat: Man kan vælge mellem tagsten, som er glaserede eller matte. Fordelen ved glaserede sten er, at de mindsker sandsynligheden for, at der danner sig mos. Matte sten egner sig bedre til områder med meget sne.

Farve: Der findes mange forskellige farver at vælge imellem. De mest populære farver er rød og sort. Her er det op til den enkelte at vælge, det man foretrækker.

Når man skal tage så mange hensyn, er det et valg, som mange husejere foretager i samarbejde med en entreprenør. Så du behøver altså ikke at have bestemt dig for, hvilken slags sten, du ønsker at bruge, før du hyrer potentielle entreprenører til opgaven.  

3. Husk undertag

Hvis man skal lægge nyt tag, vil man næsten altid skulle lægge nyt undertag samtidig. Formålet med undertaget, sammen med den primære tagdækning, er at sikre at huset forbliver tørt. Derfor vælger mange husejere at lægge et så stort undertag som muligt for dermed at opnå bedre isolation og beskyttelse mod lækage. Det er klogt at overveje denne mulighed, når man skal forberede sig på et projekt af denne type.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for tagsten? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Opstil et realistisk budget (med ekstra margin)

Prisen for at lægge nyt tag afhænger i høj grad af, hvilken type sten du vælger. Det skyldes, at der findes tagsten i mange forskellige prisklasser. Blandt de billigste tagsten er beton. Glaserede teglsten er derimod blandt de dyreste alternativer. Her kan man tilpasse produktvalget til ethvert budget.

Som bygherre er man også forpligtet til at betale for tagstige og tagtrin. Derudover skal der indkøbes tagrender og afløb. Mange mennesker har desuden brug for snefangere. At dette skal indgå i budgettet.

Til sidst kommer arbejdstimer, og her skal man benytte sig af tre typer fagfolk til denne slags projekter: Blikkenslager, tagdækker og tømrer. Det nødvendige antal arbejdstimer varierer fra projekt til projekt. Størrelsen på taget har selvsagt stor betydning.

Noget, man skal huske, når man opstiller et budget for at lægge tagsten, er faren for at der konstateres rådskader. Hvis dette sker, skal disse udbedres, før arbejdet kan fortsætte. Det er helt grundlæggende af afsætte tilstrækkelige midler til at få dækket en sådan omkostning.

5. Find det rigtige firma til opgaven

Valget af entreprenør er et af de vigtigste valg, man skal tage, når man får lagt tagsten. Skal projektet lykkes, er det helt afgørende, at man får hyret et firma, som er både pålideligt og kompetent. Hos Bygge.dk ser vi, at bygherrer oftest vælger at lave projektet som en totalentreprise. Det vil sige, at man kun skriver kontrakt med ét firma. Dette firma står så som ansvarlig for at indhente alle nødvendige kompetencer (tagdækker, blikkenslager og tømrer). En totalentreprenør vil også være ansvarlig for køb af alle de nødvendige materialer. Alternativet er at skrive kontrakt med tre individuelle firmaer.

Når man skal vælge en entreprenør, er der mange faktorer, man skal tage hensyn til. Nogle af de vigtigste er:

Gode referencer: Du skal sikre dig, at du hyrer et firma, som kan fremvise flere vellykkede projekter. Søg enten efter omtale på nettet, eller tag direkte kontakt til referencerne.

De rigtige kvalifikationer/godkendelser: Firmaer, der lægger tage, kræver ikke nogen godkendelser.

Solid økonomi: Det er vigtigt at sikre sig, at man hyrer et firma med god økonomisk soliditet. Det betyder, at det er i stand til at tåle eventuelle tab, og ikke er i fare for at gå konkurs mens opgaven står på. Dette kan tjekkes ved at gennemføre en kreditvurdering. Et tag skal holde i mange år, så du skal være sikker på, at det udførende firma vil være til stede i flere år efterfølgende.

Tilstrækkelig kapacitet: Et firma, der allerede har en fuld ordrebog, vil muligvis ikke være i stand til at give projektet den nødvendige prioritet. Dette kan komme til udtryk ved tidsoverskridelser og høje priser.

6. Lav en tidsplan

Når man har fundet en entreprenør til at tage sig af sit projekt, er det vigtigt at blive enige om en tidsplan. Ideelt set skal denne plan være så detaljeret som muligt. På den måde ved man, hvad man skal forvente. Man vil også være i stand til at registrere eventuelle forsinkelser.

Et nyt tag kan som regel lægges på mellem 2 og 6 uger (på et almindeligt parcelhus). Tidsforbruget vil afhænge af antallet af tagflader, taget størrelse, husets højde, og hvilken slags tagdækning der er anvendt.

Der kræves ingen særlig ekspertise eller specialudstyr for at lægge et tag. Betonsten betragtes af tagdækkere som et praktisk materiale at arbejde med. Derfor kan det tage kortere tid at lægge tagsten, sammenlignet med andre typer tagbeklædning.

7. Følg op på arbejdet undervejs

Det er normalt, at bygherren jævnligt besøger byggepladsen i løbet af et sådan projekt. På den måde holder man sig opdateret omkring processen og kan blive forsikret om, at arbejdet går i henhold til tidsplanen. Skulle der opstå uforudsete komplikationer, vil man også finde ud af dette på et tidligt stadie.

Man skal være varsom med at påtage sig opgaver, man ikke er kvalificeret til. At lægge tagsten, reparere et undertag og montere tagrender er arbejde, der kræver stor erfaring. Desuden er der en risiko ved at arbejde i højden. Det kan derfor godt betale sig at overlade arbejdet til professionelle.

8. Udfør slutkontrol

Når tagstenene er blevet lagt, anbefales det at indhente en uafhængig fagperson (for eksempel en taksator) til at gennemføre en slutkontrol. På den måde sikrer man sig, at arbejdet bliver udført i henhold til de gældende forskrifter. Entreprenøren skal også dokumentere alt det udførte arbejde samt hvilke materialer, der er blevet brugt. Det er vigtigt at få udleveret disse dokumenter, da det gør det enklere, når andre håndværkere senere hen skal vedligeholde taget. Desuden vil taksatoren gerne have adgang til den slags informationer ved en eventuel vurdering af ejendommen.

Kom i gang med en entreprenør

Når man har bestemt sig for at lægge nyt tag, skal man starte med at finde den rigtige entreprenør til opgaven. Det kan vi hos Bygge.dk bidrage med. Bygge.dk er en tjeneste, som kobler boligejere sammen med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderingen, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, som er kvalificeret til dit projekt. Kun firmaer, der opretholder en høj kvalitet og konkurrencedygtige priser over tid, kan fortsat være en del af platformen. Det er gratis at registrere sit projekt, og du bliver herefter matchet med velkvalificerede entreprenører til dit projekt. Disse kan herefter besigtige og give et uforpligtende tilbud.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for tagsten? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.