En udskiftning af taget er noget, en husejer må forvente at skulle gøre hvert 20. til 50. år. Prisen for et sådant projekt varierer og afhænger således af flere faktorer. I denne artikel ser vi på, hvad du kan forvente, at et sådant projekt vil koste, og hvad der påvirker prisen. Vi ser også på materialeomkostninger, hvad der indgår i prisen til entreprenøren, og hvordan man kan reducere omkostningerne. Til slut får du også tips til, hvordan du finder de rette fagfolk.
Det er svært at sige, hvad en udskiftning af taget vil koste, uden at vide de præcise detaljer, der er knyttet til projektet. Der findes mange typer tage og tagdækning, der medfører forskellige omkostninger.
Omfanget af projektet er også noget, som styrer prisen. Et stort tag vil naturligvis koste mere end et mindre tag. Et større tag vil imidlertid have en lavere kvadratmeterpris, da der ved disse typer projekter kan opnås skalafordele. For at kunne estimere, hvad et sådant projekt vil koste, har vi hos Bygge.dk udarbejdet en prisdatabase. Denne er baseret på projekter, hvor bygherrer har hyret entreprenører og håndværkere ved hjælp af vores gratistjeneste.
Vi oplever, at gennemsnitsprisen per kvadratmeter ligger på cirka 1.300 kroner. Prisen omfatter alle omkostninger, der er knyttet til projektet: både arbejde og materialer. Vi ser desuden projekter, der lander helt nede på 1.000 kroner per kvadratmeter men også projekter på op mod 2.600 kroner per kvadratmeter.
I det følgende afsnit ser vi nærmere på, hvilke faktorer der påvirker prisen ved udskiftning af tag. Baseret på disse oplysninger vil det være muligt at danne sit et klart billede af, hvilke slags priser man kan forvente af et sådant projekt.
Der er store variationer i prisen, når man vil skifte tag. Størrelsen på taget er selvsagt vigtig. Det samme er højden på huset. Jo højere bygningen er, desto højere bliver omkostningerne for en udskiftning af taget. Dette skyldes projektledelses- og driftsomkostningerne.
Desuden spiller det en vigtig rolle, hvilken type tag der skal udskiftes. Dette gælder særligt, når man ønsker at skifte tagtypen. Blandt de mest almindelige tagtyper i Danmark finder man saddeltag, fladt tag og valmtag. Omkostningerne ved at skifte de forskellige tagtyper varierer: Skal man skifte et fladt tag, vil man som regel skulle hyre en tagdækkerspecialist, der kan lægge et kompakt tag. Et saddeltag kan derimod kun skiftes af et tømrerfirma med de rigtige kompetencer. Ved mindre udbredte tagtyper (for eksempel skiffertag) skal man forvente at skulle betale mere.
Det er vigtigt at tage hensyn til, hvilken tagdækning der skal lægges, når man vil beregne udskiftningen af taget. Der findes mange typer tagdækning, som byder på forskellige ulemper og fordele. Her er en oversigt over de mest udbredte varianter for danske boliger:
Den type, der egner sig bedst, varierer fra tag til tag. Der er desuden en betydelig variation, når det kommer til prisen. Tagskifer er for eksempel et relativt dyrt byggemateriale. Det kan være en fordel at forhøre sig med entreprenøren, når det gælder valg af tagdækning.
Også eventuelle reparationer, der skal laves på bygningen, kan have stor indvirkning på prisen. Konstateres der skader på tagspærene eller andre dele af rammen, kan det føre til betydelige meromkostninger. Det gælder særligt ved råd.
Når en entreprenør giver et tilbud udskiftning af tag, vil alt normalvis være inkluderet. Dette inkluderer alt arbejde og materialer. Bygherren behøver således ikke beregne nogen ekstra udgifter. Altså vil entreprenørens tilbud dække følgende:
Dette betyder, at man som bygherre vil få et realistisk billede af, hvor meget det vil koste at skifte taget, når du modtager tilbuddet fra entreprenøren.
Det, der derimod kan gøre projektet langt mere krævende, er rådskader. Skulle det vise sig, at der er opstået råd, vil det at udbedre problemet komme i forlængelse af entreprenørens overslag. Her gælder det om at være forberedt. Råd kan nemlig føre til betydelige meromkostninger. En anden udfordring er desuden, at det er vanskeligt at påvise, hvorvidt der findes råd, før man begynder at fjerne taget og undertaget. Derfor bør man altid være forberedt på eksisterende rådskader.
Der findes store prisforskellige for de forskellige tagtyper. Der er også store variationer i prisen på de øvrige materialer, der er nødvendige, når man vil skifte tag. Det gælder både tagrender, beslag, lægter og pap/membran til undertaget.
Der findes både billige og dyre løsninger. Det vigtigste valg, man skal tage, når man vil skifte tag, er, hvilken tagdækning man vil bruge. Majoriteten af materialeudgifterne vil nemlig skulle bruges på tagdækningen. Derfor kan det godt betale sig at drøfte dette med en professionel på forhånd.
Et tag skal gerne holde i mindst 30 år. Derfor skal man være forsigtig med at hoppe over, hvor gærdet er lavest i sådanne projekter. At spare penge her og nu kan blive dyrt på sigt, da det medfører, at arbejdet eller materialerne er af dårlig kvalitet.
De vigtigste omkostningsfaktorer er materialerne og valg af entreprenør. For materialet gælder det særligt tagdækning og beslag/afløbsrender. Her kan man vælge mellem eksklusive varianter i dyre materialer eller billigere løsninger. Der er store prisforskelle, og en erfaren tagentreprenør kender som regel til forskellene i kvaliteten og priserne.
Det vigtigste, du kan gøre for at reducere priserne ved udskiftning af taget, er at lave et grundigt arbejde, når du indhenter tilbud fra de forskellige entreprenører. Man bør desuden altid sørge for at indsamle tilbud fra tre forskellige firmaer. På den måde får man et realistisk billede af, hvilke budgettyper der findes. Ved at sammenligne arbejds- og materialeomkostningerne kan man spare betydelige summer.
Bygge.dk er en tjeneste, der sætter boligejere i forbindelse med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt sætter dig i kontakt med entreprenører, som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt. Du kan altså sammenligne tilbud fra en række konkurrerende firmaer og dermed foretage et valg, der passer ind i din budgetramme. Tjenesten til Bygge.dk er både gratis og uforpligtende.