Når man skal bygge et hus, har man valget mellem at købe brugt, bygge et typehus eller få et hus tegnet, der er skræddersyet til en selv. Hvis man vælger at tegne hus med hjælp fra en arkitekt, er den store fordel, at man kan få det lige nøjagtigt, som man vil have det. Når man køber brugt eller vælger at bygge et typehus, vil der stort set altid være visse områder, hvor man er nødt til at gå på kompromis. En arkitekttegnet bolig gør det derimod muligt at bygge den bolig, man ønsker, på den grund, man gerne vil bo på. Hvad, mange husejere undrer sig over, når man skal tegne hus, er prisen. I denne artikel gennemgår vi, hvad det vil koste at tegne hus hos en arkitekt, og hvad der påvirker prisen for et sådant projekt. Vi får også svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål, man kan have, før man møder arkitekten. Til sidst kan du læse arkitekt Alexander H. Bergs (Various Architects) råd til en vellykket gennemførsel.
Hvis du allerede på nuværende tidspunkt ønsker at finde fagfolk til dit projekt med en tegnet bolig, kan du benytte gratistjenesten Bygge.dk. Vi har samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkerfirmaer på ét sted, så det vil være lettere for dig at finde fagfolk til dit projekt. Registrerer du dit projekt hos os, hjælper vi dig i gang med udbudsprocessen.
Hos Bygge.dk har vi opbygget en prisdatabase, der er baseret på tilbud og fakturaer fra projekter, der er gennemført med fagfolk fra vores netværk. Disse statistikker giver os muligheden for at beregne gennemsnitsprisen på en række forskellige byggeprojekter.
Når det kommer til at tegne hus, vil det normalt udgøre cirka 5-6% af de totale omkostninger. Hvis det totale budget for eksempel er på 4.500.000 kroner, vil tegning og andet arbejde med arkitekten udgøre cirka 230.000 kroner. Dog findes der altid projekter, der kan være både dyrere og billigere end denne gennemsnitspris. En lav pris for et arbejde udført af en arkitekt kan komme helt ned på 130.000 kroner. De mere komplicerede og større projekter kan komme helt op på 330.000 kroner.
Disse priser inkluderer alt arbejdet, som udføres af arkitekten. Foruden tegningen af bolig er det også arkitekten, som udfører arbejdet med ansøgningen til Byg og Miljø. Prisen omfatter ydermere en vis opfølgning undervejs i byggeriet. Det kan imidlertid godt betale sig at bruge lidt ekstra på denne post, da det er meget praktisk at have en arkitekt til stede undervejs.
Timeprisen for en arkitekt ligger normalt et sted mellem 500 og 1.000 kroner. Det er antallet af timer, som arkitektkontoret bruger på dit projekt, der afgør slutprisen. I det næste afsnit gennemgår vi, hvad man kan gøre for, at arkitekten bruger færre eller flere timer på tegningen af lige netop dit hus.
Størrelsen: En vigtig drivkraft for prisen, når man skal tegne hus, er størrelsen på bygningen. Jo større du ønsker at bygge, desto flere detaljer skal arkitekten tænke ind og udforme i projekteringen.
Kompleksitet: Meget avancerede eller unikke byggeprojekter kan gøre den endelige pris dyrere end gennemsnittet. Her vil der typisk være mange design- og konstruktionsløsninger, som skal udformes specielt til dit hus. Det gør, at prisen for arkitektarbejdet bliver højere. Desuden kan udformningen af arbejdstegninger og bæreevne være mere krævende, hvis man ikke benytter sig af standardløsninger.
Ansøgningsarbejdet: Hvis dit projekt kræver en ansøgning om dispensation af flere forskellige byggeregler og reguleringsplaner, kan det gøre ansøgningsarbejdet mere tidskrævende og dermed dyrere.
Pladsbyggede løsninger: Hvis du ønsker, at arkitekten også skal designe de indvendige løsninger, kan det presse prisen op. Når det kommer til garderobe, hylder og møbler, vil det generelt være billigere at gå efter løsninger, som du kan købe i en forretning. Samtidig kan specialtilpassede løsninger udnytte arealet mere effektivt og i flere tilfælde dermed blive billigere.
Det er en god idé at identificere hvilke krav og behov, du har, når du skal have tegnet dit nye hjem. På den måde er det nemmere at afgøre, hvor du skal forsøge at spare, og hvor du skal prioritere en lidt højere kvalitet. Hvis det er vigtigt for dig at holde prisen nede, er dette noget, som du skal nævne for arkitekten på et tidligt tidspunkt i stadiet. Arkitekten vil kunne være behjælpelig med at finde en løsning, som er billigere og samtidig kan imødekomme dine krav.
Udover en tom grund er der ikke nogen krav til, hvad du skal have klaret på forhånd. Det er dog en god idé at vide noget om budgetrammerne. Som tidligere nævnt udgør arbejdet med arkitekten cirka 5-6 % af totalprisen for projektet. Når man har klarlagt budgetrammerne, gør det det nemmere for arkitekten at finde ud af, hvilken prisklasse projektet vil lægge sig i, og hvor meget du har råd til at bruge på selve tegningen af boligen.
Det er også en stor fordel at vide noget om, hvad du ønsker at have i det nye hjem. Det gælder for eksempel størrelsen på boligen samt hvor mange værelser og af hvilken type. Antallet af soveværelser og badeværelser er et fint sted at starte. Man kan også vurdere, om man ønsker en åben løsning eller separat stue og køkken.
Du behøver heller ikke have en klar holdning til boligens udseende. Nogle tager til første møde med arkitekten uden nogen egentlige tanker om æstetik og ønsker derfor, at arkitekten skal starte brainstormingen. Andre har samlet inspiration og idéer og tager skitser med til arkitekten ved første møde. Uanset hvad er arkitekten ekspert i at få dine idéer ned på et stykke papir. Gennem det videre samarbejde med arkitekten vil I sammen finde ud af, hvordan boligen skal se ud, og hvad den skal indeholde.
Vi spurgte arkitekt Alexander H. Berg fra Various Architects om hans bedste råd til en vellykket gennemførsel.
Som tidligere nævnt kan det godt betale sig at afsætte en post i budgettet til opfølgning med arkitekten undervejs i byggeriet. Det er normalt, at arkitekt, entreprenør og beslutningstager (altså dig) deltager i regelmæssige byggemøder. Desuden kan det være en god idé at have arkitekten til stede på byggepladsen hyppigere, end disse møder finder sted. Ved at en fagperson følger med i projektet, sikrer man, at arbejdet bliver udført i henhold til tegningerne. Arkitekten kan også finde eventuelle fejl eller mangler, der måtte opstå undervejs. På den måde kan man nå at udbedre disse fejl løbende, hvilket er langt billigere end at skulle udbedre dem på et senere tidspunkt.
Berg mener, at det vigtigste i projektet med arkitekten er god kommunikation mellem beslutningstager og arkitektkontoret. Undervejs i hele processen vil beslutningstagers input være meget vigtige for de beslutninger, der skal tages. Berg påpeger også, at husejere som oftest bliver gladest for resultatet, når de selv har fået delagtighed i processen, hvilket mange arkitektkontorer opfordrer dem til at være. Vær derfor aldrig bange for at komme med forslag og input. Al information om ønsker og behov vil være nyttigt for arkitekten, når han arbejder med at tegne dit hus.
Uanset hvilket slags byggeprojekt, du skal i gang med, er det vigtigt at finde dygtige og pålidelige fagfolk. Hvis ikke entreprenøren har den rette erfaring og kompetencer, kan det føre til store ekstraomkostninger, og kan betyde mere vedligeholdelse i fremtiden. Det firma, du vælger, skal kunne vise, at de har udført flere lignende projekter. For eksempel betaler det sig at finde en entreprenør, der har erfaring med at bygge huse i samme materialer, som du selv planlægger at bruge.
Hos Bygge.dk arbejder vi løbende med kvalitetssikring af entreprenører og håndværkerfirmaer. Vi har tjekket referencer, kreditvurdering og godkendelser hos alle firmaer, som har adgang til platformen, og overvåger dem løbende. Finder du en entreprenør ved hjælp af vores tjeneste, kan du derfor være sikker på, at de har godkendelserne, økonomien og kompetencerne i orden. Hvis du lægger dit projekt op på Bygge.dk, vil du modtage pristilbud fra entreprenører, som har kompetencerne og erfaringen, der kræves, for at kunne bygge dit arkitekttegnede hus.