Der er en række forskellige muligheder, når man skal bygge et fundament. Derfor er der også en række forskellige kriterier og overvejelser, som man skal overveje, når man skal vælge. Blandt disse er prisen noget, der ofte vil spille en vigtig rolle. I denne artikel vil vi se på, hvad det koster at oprette et stribefundament. Vi ser også på, hvad man skal tænke på undervejs, og hvad der er med til at påvirke prisen.
Det er ofte svært at planlægge i detaljer, når man bygger et fundament. Fremgangsmåden afhænger i høj grad af forholdene i jorden, man skal bygge på, og disse forhold ved man kun lidt om, før man begynder at grave. I jorden kan der skjule sig både store sten, hård jord og andre besværlige forhold, hvilket kan gøre processen betydeligt vanskeligere.
Desuden afhænger meget af arbejdet af, hvilken konstruktionen fundamentet skal bære. Hvordan bliver belastningen på gulvet? Har man planer om at have en kælder, eller vil man støbe en sokkel? Sådanne faktorer, sammen med de uforudsigelige forhold i jorden, betyder, at priserne på fundament kan være meget varierende.
Hos Bygge.dk har vi udviklet en prisdatabase baseret på projekter udført af firmaer på vores platform. På denne måde kan vi beregne den gennemsnitlige pris for en række forskellige byggeprojekter. Priserne inkluderer alle omkostninger i forbindelse med arbejde, materialer og leje af udstyr. Når det kommer til prisen på et stribefundament, kan vi se, at gennemsnitsprisen er omkring 500 kr. pr. løbende meter. De fleste ender med at betale et sted mellem 300 kr. og 800 kr. pr. løbende meter. Bemærk venligst, at dette kun inkluderer prisen for materialer og opførelsen af selve stribefundamentet, ikke noget forberedende grundarbejde.
Selvom det er vanskeligt at vurdere omkostningerne ved denne type arbejde, er det stadig vigtigt at oprette et budget, før projektet påbegyndes. Udarbejd en detaljeret oversigt over, hvad de forskellige dele af projektet kommer til at koste. Beregningerne vil ikke nødvendigvis være helt præcise, og uventede udgifter kan altid forekomme. Uanset hvad vil et budget give et bedre overblik over økonomien og gøre eventuelle justeringer undervejs lettere. Lav også en tidsplan for hele projektet. Medtag delmål og milepæle. Det gør det nemmere at holde styr på fremskridtene, mens arbejdet er i gang.
Det kan være en fordel at undersøge jorden, før man går i gang. Det er ganske vist svært at vide præcis, hvad der gemmer sig under jorden, men det er stadig muligt at få et vist overblik. Ved at søge på websiden til GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland), kan man se, om der tidligere er lavet geotekniske undersøgelser i området. På den måde kan man lettere beslutte, hvilken slags fundament man skal bygge, og hvad der er behov for af gravearbejde.
Hvis der er risiko for frostsprængninger i jorden, er det vigtigt, at man frostsikrer fundamentet ordentligt. Ved frostsprængninger, kan jorden udvide sig betydeligt, hvilket skaber problemer og sætningsskader. Man kan nemt jordisolere 1 m uden for stribefundamentet. Hvor dybt og tykt, man er nødt til at isolere, afhænger af de betingelser, hvor man bor. Når man først har gravet ud for at jordisolere, vil det være praktisk at lægge dræn samtidig. Dette giver mulighed for at spare en masse penge i det lange løb. God dræning holder væggen tør i lang tid og forhindrer fugtskader i at opstå.
Man skal altid være tidligt ude med at kontrollere, om det projekt, man planlægger, er underlagt ansøgningspligt. Afhængigt af bygningens kompleksitet, anvendelse og størrelse gælder der forskellige regler. Udover de generelle regler er der også kommunale restriktioner som zoneinddeling og udnyttelsesgraden. Disse regler omfatter næppe selve stribefundamentet. Men opførelsen af den fortsatte konstruktion vil ofte kræve en ansøgning til kommunen.
Som hovedregel kan vi sige, at alle bygninger, der er beregnet til beboelse, er underlagt ansøgningspligt. Hvis man skal bygge et sommerhus eller anneks, hvor man skal bo og sove, skal man altid ansøge. Det samme gælder, hvis man vil have et køkken, stue, vådrum eller soveværelse i bygningen. Bygninger som garage og opbevaringsrum vil i nogle tilfælde kunne etableres uden at ansøge. Dette forudsætter dog, at bygningen opfylder visse krav.
For at få et overblik over de regler, der gælder for ens projekt, kan man tage kontakt til kommunen. Samtidig kan man også finde ud af, om projektet er underlagt ansøgningspligt, og om man kan ansøge selv, eller om man bør have et ansvarligt firma. Husk, at ansøgningsprocessen også medfører omkostninger, selvom disse sjældent vil tegne sig for en stor del af de samlede udgifter.
I forbindelse med denne type projekt ønsker nogle at gøre en del af arbejdet selv. Selvom dette er en måde at reducere behovet for at hyre arbejdskraft og dermed reducere udgifter, anbefales det ikke. Fejl på fundamentet kan forårsage skader på hele strukturen. I tilfælde af utilstrækkelig beskyttelse af jorden og dårlig støbningsarbejde, kan man få forskydninger i stribefundamentet, og sætningsskader vil først vise sig flere år ud i fremtiden. Det vil ofte være dyrt at udbedre sådanne fejl. Derfor bør man overlade dette arbejde til professionelle håndværkere.
Da der er mange faktorer at tage hensyn til, når det kommer til at opbygge et solidt fundament, er det især vigtigt at hyre kompetente fagfolk. Disse vil være i stand til at kortlægge, hvilke løsninger er bedst egnet til projektet: valget af isolering, dræning og frostbeskyttelse, hvor høj et stribefundament man har brug for baseret på belastningen af det færdige fundament, og om man skal støbe sokkel eller lægge et bjælkelag. Derudover er der flere typer af beton at vælge imellem. Disse har alle forskellige egenskaber og applikationer, og det er vigtigt at vælge den, der passer bedst til det arbejde, der skal udføres. Derfor betaler det sig at hyre fagfolk, der kan hjælpe med disse beslutninger.
For at komme i kontakt med entreprenører og håndværkervirksomheder, kan man registrere projektet på Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt forbinder dig med entreprenører, der er kvalificerede til at håndtere dit projekt. Hvis man registrerer projektet hos os, modtager man pristilbud fra flere pålidelige firmaer, som kan udføre arbejde på både fundamentet og resten af den konstruktion, man ønsker at bygge.