At bygge et flerfamiliehus er et omfattende projekt. Der er mange faktorer at tage hensyn til, og man må være forberedt på at sætte meget tid af til planlægning, projektering og opsætning. Disse faktorer vil også påvirke, hvor meget projektet koster. I denne artikel har vi samlet information om priserne for bygning af et flerfamiliehus. Du kan blandt andet læse om, hvad sådanne projekter koster i gennemsnit, hvad der afgør prisen, og hvor det betaler sig at bygge et flerfamiliehus frem for et parcelhus. Du får også oversigt over udgifterne forbundet med ansøgningsprocessen og tips til, hvordan du finder den rette entreprenør.
Et flerfamiliehus kan defineres som en ejendom med mindst to boliger, der falder ind under kategorien ”familielejlighed”. En familielejlighed er en bolig med plads til to voksne og mindst et barn. Et flerfamiliehus kan være alt fra en ejendom med to boliger til større ejendomme med langt flere enheder.
Et typisk flerfamiliehus vil være et hus, som er delt enten vertikalt eller horisontalt. Sådanne boliger er meget udbredte landet over. Også sammenhængende rækkehuse regnes som flerfamiliehuse. Det samme gælder enkelte typer lejlighedsbyggerier.
Baseret på gennemførte byggeprojekter udført af entreprenører i Bygge.dk, har vi udarbejdet en prisdatabase, der inkluderer forskellige typer byggeprojekter.
Ved opsætning af et flerfamiliehus ser vi, at den gennemsnitlige pris ligger på niveau med opsætning af et parcelhus, nemlig en pris på ca. 18.000 kr. pr. kvadratmeter. Dette inkluderer alle udgifter, både arbejdstimer for håndværkere og materialerne, der anvendes. Vi ser også projekter, hvor det at bygge flerfamiliehus kommer ned mod 14.000 kr. pr. kvadratmeter, mens de dyreste projekter havner på over 29.000 kr. pr. kvadratmeter. Der forekommer altså store variationer mellem forskellige projekter.
Når man skal bygge et flerfamiliehus, er der mange faktorer, der spiller ind på, hvor meget det vil koste at gennemføre projektet:
Mange, som overvejer at bygge flerfamiliehus, vil også overveje parcelhus som en mulighed. Hvorvidt det betaler sig at vælge det ene i stedet for det andet, afhænger af en række faktorer. Noget, der er værd at tage i betragtning i de fleste tilfælde, er:
Skal man bygge flerfamiliehus, skal man ansøge kommunen om tilladelse. Det gælder uanset kommune. Noget, der derimod varierer mellem de forskellige kommuner, er, hvor meget det koster at ansøge.
Det er imidlertid ikke selve gebyret, der udgør størstedelen af omkostningerne i ansøgningsprocessen. Den største udgift er den, man betaler til fagpersonen, som skal stå som ansvarlig ansøger og forberede ansøgningen på dine vegne. Dette udføres som regel af arkitekten, der er projekterende ansvarlig for byggeriet.
Den bedste måde at sikre sig en vellykket projektgennemførelse er at investere langsigtet. Det betaler sig sjældent at vælge de allerbilligste løsninger. Lave priser kan være et tegn på, at entreprenøren sparer penge på dårlige materialer eller ukvalificeret arbejdskraft. Derfor kan de billigste løsninger få dyre og tidskrævende konsekvenser.
Der findes imidlertid fornuftige tiltag, man kan gøre for at holde omkostningerne nede:
For at være sikker på, at du modtager tilbud fra pålidelige og kompetente entreprenører, kan du benytte dig af gratistjenesten Bygge.dk. Vi arbejder kontinuerligt med at kvalitetssikre aktørerne på Bygge.dk, sådan at det skal være lettere og tryggere for dig at hyre fagfolk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.