Byg arkitekttegnet sommerhus: Hvad koster det? (Pris i

 

2023)

Der kan være særlige ting, der gør sig gældende på en sommerhusgrund, som ikke er tilfældet på en grund i byen. I denne artikel får du lidt at tænke over, inden du kaster dig ud i et byggeprojekt, og du kan også læse lidt om, hvad det vil koste at få bygget et arkitekttegnet sommerhus. Sidst men ikke mindst, kan du også læse om, hvordan du finder en egnet entreprenør.

Byg arkitekttegnet sommerhus

Byg arkitekttegnet sommerhus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Hvad skal du være opmærksom på, før du starter på projektet?

Inden du overhovedet beslutter dig for at ville have bygget et arkitekttegnet sommerhus, skal du overveje, hvilken beliggenhed, der er bedst til netop dit drømmesommerhus, og du bør også tænke over, hvordan forholdene er for den specifikke grund, du har udset dig eller måske allerede har købt.

Når du har sørget for at være velinformeret omkring forholdene på grunden – som f.eks. om der er indlagt kloakering i vejen, der grænser op til din sommerhusgrund, eller om du skal have en septiktank – så kan du gå videre med at få udarbejdet en projektplan.

Det at tegne sommerhuset vil den valgte arkitekt sørge for, men fordelen ved at vælge et arkitekttegnet sommerhus er, at du eksempelvis har meget større indflydelse på, hvordan sommerhuset skal være indrettet, hvilke materialer, det skal bygges i etc. Arkitekten vil ofte være den ansvarlige ansøger, og han eller hun vil derfor sørge for at indsende ansøgning sammen med de relevante papirer til kommunen, som du gerne vil opføre dit sommerhus i.

Ønsker du pristilbud på dit projekt? Få op til 3 tilbud på projektet her.

Hvad skal du kigge på, når du vil finde ud af, hvad projektet vil koste?

At svare på hvad det vil koste at få bygget et arkitekttegnet sommerhus er kompliceret, da der er mange forskellige faktorer, der påvirker prisen.

Følgende ting har indflydelse på den samlede pris:

·       Omkostninger til materialer.

·       Købssum for byggegrunden.

·       Udgifter til eventuelt leje af maskiner og andetudstyr.

·       Arbejdsløn til entreprenøren og andrehåndværkere.

·       Arbejdsløn til arkitekten.

·       Udgifter til kommunen i form af ansøgningsgebyr.

·       Valg af materialer.

·       Besværligheder og udfordringer, der opstår i løbet af byggeprojektet.

·       Ændret mening angående valg af materialer og udførelse.

En entreprenør vil typisk komme med et prisoverslag, og det omfatter entreprenørens og de ansattes arbejdsløn, udgifter til materialer, udstyr og maskiner. Købssummen for grunden vil ofte være separat fra prisen på byggeprojektet, og herudover kommer der også udgifter til arkitekten.

Byg arkitekttegnet sommerhus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Hvor meget vil det koste at få bygget et arkitekttegnet sommerhus?

Hvis man ser bort fra betaling til arkitekten og køb af byggegrunden, så kan du regne med en kvadratmeterpris, der spænder fra 18.000til 45.000 kroner. De billigste projekter for de mindste sommerhuse vil ligge i den lave ende af skalaen, mens de større sommerhuse i kvalitetsmaterialer vil ligge i den høje ende af skalaen. Du har dermed stor mulighed for selv at påvirke prisen.

De ting, du kan gøre for at holde prisen nede, er f.eks. at have en tidsplan på plads, inden projektet går i gang. Det er også en god idé at have en udførlig kontrakt med både arkitekten og entreprenøren/entreprenørerne, så du/I ved, hvordan eventuelle stridigheder skal løses.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Priseksempel

Lad os sige, at du har købt en grund til 800.000 kroner. Så har du formentlig en god, stor grund med en god beliggenhed. Derudover skal dubetale entreprenøren, arkitekten og mindst ét gebyr til kommunen.

Vi kan opstille regnestykket således:

·       Betaling for grund: 800.000 kroner

·       Betaling til arkitekt: 110.000 kroner

·       Betaling for selve byggeprojektet: 30.000 kroner per kvadratmeter (sommerhus på 150 kvm x 30.000 kroner er 4.500.000)

·       Udgifter til kommunen i forbindelse medansøgning: 2.500 kroner

·       I alt: 5.412.500 kroner

Et byggeprojekt som dette vil formentlig resultere i et rigtig lækkert sommerhus, der er tegnet af en kompetent arkitekt, der tager betaling derefter. I eksemplet har vi taget udgangspunkt i en ret højkvadratmeterpris, så her er der mange penge at spare, hvis du vælger billigere løsninger angående materialer indvendigt og udvendigt.

Få hjælp af professionelle folk

Hvis du ikke selv bygger sommerhuset, så er det helt oplagt at lade en entreprenør klare hele projektet fra start til slut. Et arkitekttegnet sommerhus kan dog godt være et selvbygger-projekt, men det kræver, at du har de rette færdigheder og den rette viden.

For at komme ud over eventuelle problemer med ikke selv at kunne bygge sommerhuset, kan du ansætte en eller flere entreprenører til at bygge dit sommerhus. Arkitekten kan hjælpe dig med at ansøge om – og forhåbentlig få – byggetilladelse, og entreprenøren kan hjælpe dig med at vælgematerialer og stå for selve udgravningen og opførelsen af sommerhuset.

Ved du ikke, hvordan du kan komme i gang med projektet? Så er der ingen grund til bekymring. Her på bygge.dk kan du lægge dit projekt op, og så sørger vi for at kontakte dig, når vi har fundet to-tre matches med entreprenører, som er oplagte til at bygge dit arkitekttegnede sommerhus.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Er fagentreprise eller totalentreprise bedst?

Om du selv skal koordinere de forskellige firmaer, som du hyrer til at bygge dit sommerhus, eller om du skal lade ét af firmaerne være den primære aktør, er helt op til dig.

Hvis du foretrækker ikke at skulle have ekstraordinært meget kontakt med entreprenørerne for at koordinere, hvem der gør hvad hvornår, så er totalentreprise det bedste valg for dig.

Hvis du derimod gerne ikke blot vil være involveret i byggeprojektet men også være den, der koordinerer alle de forskellige fagområder, så vil fagentreprisen sikkert være et rigtig godt valg. Vi anbefaler dog i så fald, at du kun gør det, hvis du tidligere har arbejdet som koordinator på byggeprojekter og ved, at du kan klare det.

Sørg for, at der er styr på økonomien

Da et byggeprojekt er omfattende, og mange ting kan gå galt undervejs, er det ikke blot vigtigt, at du har en aftale med entreprenøren om, hvordan I håndterer eventuelle uenigheder og problemer, men at du også sørger for at have luft i budgettet til uforudsete udgifter.

Det vil være ærgerligt at stå i en situation, hvor du er nødt til at spare på noget, som du ikke havde et ønske om at spare på frastarten af, fordi du har valgt dyrere løsninger til andre ting, som ikke kan laves om. Ofte vil tvungen sparsommelighed gå ud over det indre af sommerhuset, og det vil ofte være ting, som du ser i det daglige.

Da det er kritisk vigtigt, at resten af sommerhuset selvfølgelig også er lavet ordentligt, er det ikke så oplagt at spare på selve konstruktionen, men noget du kan spare på er udformning af taget og tagbeklædningen. Du kan også vælge et lidt mindre sommerhus end et større. Et større sommerhusvil alt andet lige være dyrere end et mindre, men hvis der er luft i budgettet, kan det betale sig at have plads nok, da prisen per kvadratmeter vil falde, jo større sommerhuset er.

Følg løbende op på projektet

Uanset om du har valgt totalentreprise eller fagentreprise, er det tilrådeligt, at du besøger byggepladsen jævnligt, så du kan kommeeventuelle problemer i forkøbet. Og når byggeriet står færdigt, bør du sørge for at få tilsendt alle papirer og desuden gennemgå det færdige resultat både med den primære entreprenør og en uvildig byggesagkyndig.

Byg arkitekttegnet sommerhus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.