Vandbåren varme: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Vandbåren varme er blevet mere og mere populært over de senere år. Sammenligner man med elektriske ovne, er vandbåren varme meget bedre for indeklimaet. Det er også ofte en mere miljøvenlig og fleksibel måde at opvarme på end for eksempel ved at fyre med træ eller olie. Når du opvarmer med bandbåren varme, får du en lun og komfortabel varme, som øger komforten i hjemmet og giver mindre støv i luften. Vandbåren varme har fået navnet, fordi det bruger vand som energibærer, når man skal varme op. Dette gøres ved at lægge rør rundt omkring i huset, der distribuerer varmen fra en opvarmningskilde til en varmegenerator. Der findes forskellige typer af både opvarmningskilder og varmefordelere, man kan vælge imellem. For de, der skal konvertere opvarmningskilden fra olie i gamle bygninger, er fordelen ved vandbåren varme, at den ofte vil kunne bruge meget af denne samme infrastruktur til at distribuere varmen rundt i huset.

Vandbåren varme

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Vandbåren varme? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Opvarmningskilder til vandbåren varme

Når det gælder opvarmningskilden, har du mange muligheder. Du kan for eksempel bruge varmepumpe, solenergi, elektricitet, biobrændsel, brænde, piller eller fjernvarme. Du har også muligheden for at bruge en kombination af de forskellige varmekilder.

Vandbåren varme udnytter energikilden på effektiv og miljøvenlig vis. Den energikilde, der passer bedst til din bolig, afhænger af klima, indretning og varmebehov. Hvis du installerer vandbåren varme, kan det være en god idé at snakke med en VVS-installatør omkring dine behov. Så finder du ud af, hvilken løsning, der passer bedst til dig og din bolig.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Varmefordelere til vandbåren varme

Med vandbåren varme kan rørsystemet levere varmen via forskellige typer varmefordelere. Den mest populære løsning er gulvvarme. Men radiatorer og viftesystemer, kaldet ventilatorkonvektorer, er også meget brugte løsninger.

Når vandet strømmer gennem bygningens gulv, vil det give en jævn og lun varme i bygningen. Efter vandet er blevet afkølet på sin vej gennem huset, vender det tilbage til varmekilden for at blive opvarmet på ny.

Med gulvvarme behøver du ikke særlig høje temperaturer for at varme vandet op. Du kan for eksempel bruge varmen fra varmepumpen og fortsat have en god effekt. Gulvvarmen føles også "pænere", da det er installeret under gulvet. Du behøver derfor ikke at installere radiatorer eller andet udstyr, der oftest kan ende op med at stå i vejen og samle støv. Så har du muligheden for at udnytte pladsen bedre og give rummet en mere minimalistisk følelse. 

En stor fordel ved gulvvarme er, at man varmer gulvet op nedefra. Når gulvet er varmt, føles rummet faktisk ofte varmere end et rum, hvor gulvet er koldt - på trods af en højere rumtemperatur. Børn tilbringer ofte meget tid på gulvet, og opvarmede gulve er derfor meget mere behagelige for børn at lege på.

Radiatorer er en anden populær type varmeudleder til vandbåren varme. Radiatorer kræver ikke, at man brækker gulvet op, og det er derfor en populær løsning for mennesker, der vil installere vandbåren varme i et eksisterende byggeri, uden der er for meget renoveringsarbejde involveret.

Da radiatorer varmer luften op direkte i rummet, vil radiatoren varme rummet hurtigere op og med lidt lavere varmetab end ved gulvvarme. Men man får ikke nødvendigvis en lige jævn fordeling af varmen - og gulvet kan fortsat føles lidt koldt. Nogle mennesker vælger også en kombination af radiatorer og gulvvarme for at få fordelene fra begge varmekilder. 

Ventilatorkonvektorer er en slags kombination af en radiator og en vifte. Viften bruges til at sprede varmen jævnt i rummet, så man undgår en ujævn fordeling af varme i rummet. Denne type system kan være særligt velegnet, hvis du installerer vandbåren varme i en eksisterende bolig, da den varmer hurtigere, mere effektivt og mere jævnt. Derudover er den let at installere. Det er også nemt at koble en ventilatorkonvektor op på et intelligent system, der regulerer varmen i din bolig. 

Få 3 gratis tilbud >

Vandbåren varme? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvad koster det at installere vandbåren varme?

Når du installerer vandbåren varme i din eksisterende bolig, kan du regne med en gennemsnitspris på mellem 900 og 1.600 kroner per kvadratmeter. Prisen kan selvfølgelig variere en del afhængigt af det marked, hvor du bor, hvor stor boligen er, og hvilken løsning du vælger til din bolig. Prisen påvirkes også af, hvilke avancerede systemer du vil bruge til automatisering af systemet.

Hvis du overvejer at installere vandbåren varme med en miljøvenlig energikilde, vil du muligvis kunne få adskillige tusinde i tilskud - så dette er en god idé at have i baghovedet, når du skal beslutte dig for din endelige løsning. Det betaler sig også at få flere tilbud fra flere forskellige entreprenører, før du vælger, hvem der skal installere løsningen. Der kan nemlig være store forskelle mellem installatørerne. Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere på ét sted, så det er nemt og enkelt for dig at vælge den rigtige. Besøg os på www.Bygge.dk, hvis du gerne vil kontaktes. Det er gratis og uforpligtende.

Læs mere om prisen på vandbåren varme.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Kan vandbåren varme betale sig?

Vandbåren varme har mange fordele; blandt andet bedre varme og et meget sundere indeklima. Da man ikke ser den direkte værdi i denne varmekilde, kan det være vanskeligt at finde på gode grunde til at vælge dén løsning. Men rent økonomisk kan det sagtens betale sig at installere vandbåren varme - besparelsen kommer dog først over tid.

Installation af rørsystem koster mere eller mindre det samme som at installere elektrisk opvarmning. Men derudover har man også brug for en central varmekilde til vandbåren opvarmning. Det er denne ekstra omkostning, som bestemmer, i hvor høj grad det kan betale sig at investere i vandbåren varme. 

Her er der mange variabler, som skal indregnes i det store billede. For eksempel bliver besparelsen større, jo større areal varmekilden skal varme op. Derfor vil boligens størrelse have en påvirkning. Man skal også tage hensyn til renter ved for eksempel lånefinansiering af installationen. En anden faktor er prisen på strøm eller andre opvarmningskilder, som man skal medtage i beregningen.

Det betaler sig som oftest - over tid - at bruge vandbåren varme. Særligt hvis du har en relativt stor bolig, og du dermed har en anledning til at drage nytte af vedvarende ressourcer; som for eksempel solen til opvarmning. Husk dog på, at besparelserne fra vandbåren varme hurtigt kan blive spist op at renteomkostninger, hvis man låner penge til at finansiere projektet.

Ud fra et rent økonomisk synspunkt kan man konkludere, at vandbåren varme ikke vil give dig højere omkostninger. Men det er heller ikke sikkert, at du kommer til at spare penge på det. De fleste mennesker, der investerer i vandbåren varme, gør det, fordi det er sundere og giver et mere behageligt indeklima for familien - eller fordi de ønsker en mere miljøvenlig og fleksibel løsning til opvarmning af boligen.

Projektbeskrivelse - hvad behøver man?

Før du starter indhentningen af tilbud, er det vigtigt at få et godt overblik over det arbejde, som du ønsker udført. For at strukturere dine planer kan det ofte være en hjælp at benytte tekstdokumenter og regneark. Så kan man strukturere det på en måde, så der vises, hvilket arbejde der skal udføres i de forskellige rum.

En god projektbeskrivelse gør det nemmere for entreprenøren at give et pristilbud på dit projekt. Dette får også flere entreprenører til at blive interesseret i dit projekt. Derudover kan du være sikker på, at entreprenøren forstår detaljerne i det arbejde, som skal udføres, og at tilbuddene, du får, automatisk inkluderer det samme arbejde, at tilbuddene er sammenlignelige. Projektbeskrivelsen er også vigtig for dokumentationen, der vedlægges i kontrakten.

En af de vigtigste grunde til at få lavet en detaljeret projektbeskrivelse er for din egen selvforståelse. Når du har lavet en god projektbeskrivelse, betyder det nemlig, at du også får et godt overblik over dit byggeprojekt. Du kan forhindre mange problemer i projektet, når du overvejer dine valg og løsninger på forhånd. I stedet for risikerer du at skulle foretage dyre ændringer undervejs.

Godkendelse og organisering af projektet

Alle installationer af vandbåren varme kræver, at der indsendes en byggeanmeldelse til kommunen, og at installationen godkendes af en ansvarlig fagmand.

Når man skal installere vandbåren varme, er der som oftest behov for at involvere flere fagområder. Det betyder derfor, at man skal tage stilling til, hvordan man vil organisere projektet. Valget står mellem delt entreprise og totalentreprise. Hvis du beslutter dig for en delt entreprise, skal du selv indhente tilbud fra fagfolk inden for hvert felt. Det betyder også, at du selv står med ansvaret for koordineringen af projektet.

Hvis du ønsker at forenkle arbejdsprocessen, kan du vælge at organisere projektet som en totalentreprise. Dette foretrækker mange, da du som bygherre så kun har ét kontaktpunkt, du skal forholde dig til. Hovedentreprenøren vil derefter kunne organisere de andre fagområder. 

De fleste af de mennesker, der benytter Bygge.dk, vælger af strukturere projektet som en totalentreprise. Det mindsker risikoen for problemer undervejs og forenkler processen meget, når du blot skal indgå kontrakt med ét firma. Da du har en hovedentreprenør, der påtager sig ansvaret for alt, vil det også være meget lettere i forhold til ansvarsforhold og garantier, hvis der skulle opstå problemet efter arbejdets udførsel.

Hvordan finder man den rigtige entreprenør?

Det er vigtigt, at du vælger en entreprenør, som har solid erfaring med installation af vandbåren varme. Det sikrer dig, at arbejdet bliver gjort hurtigere og uden fejl. Hvis der laves fejl i installationen, kan det hurtigt koste dig dyrt, hvis du har valgt en for billig installatør. Men med en stabil entreprenør i spidsen, der har erfaring med installation af vandbåren varme, har en god økonomi, har alle de nødvendige godkendelser på plads og har en god dialog, vil projektet forløbe uden problemer.

Hos os kommer du nemt i kontakt med kvalitetssikrede og erfarne entreprenører. Vi tjekker referencer, kreditvurderinger, kommunikation og godkendelser, før vi sætter dig i forbindelse med en entreprenør. 

Kontrakt og anden projektdokumentation

Når du skal gennemføre dit projekt, er det vigtigt, at det bliver gjort under ordnede forhold. Det betyder blandt andet, at du altid har en formel kontrakt med en håndværker før projektets start. Heldigvis behøver det ikke at være særlig kompliceret. Hos Dansk Byggeri finder du standardkontraktskabeloner, som du kan bruge.

Efter arbejdet er afsluttet, er det vigtigt, at du får en fuldkommen dokumentation på det udførte arbejde. Dokumentationen er vigtig at have ved hånden i tilfælde af, at dit system behøver vedligeholdelse senere hen. Den er også vigtig i tilfælde af en eventuel forsikringssag, eller hvis du skal sælge boligen. Dokumentationen for arbejdet er også nødvendig, når du skal søge om tilskud til installationen i din bolig.

Du skal desuden modtage hele fakturadokumentationen samt alle tekniske tegninger af dit system. Derudover skal der fremsendes vejledning til reparation og vedligeholdelse af de forskellige dele i systemet.

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

Det kan være en udfordring at finde det ideelle byggefirma til den rette pris, men med vores partner 3byggetilbud, kan du nemt og hurtigt sammenligne tilbud fra diverse byggefirmaer i dit nærområde, og udvælge det allerbedste til den mest fordelagtige pris.

3byggetilbud er en online service, som gør det enkelt for dig at modtage tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit nærområde. Det eneste du skal gøre, er at udfylde nogle basale oplysninger om dig selv og det bygge- eller renoveringsprojekt du overvejer, og herefter vil de videresende din anmodning til forskellige byggefirmaer tæt på dig.

En af de betydeligste fordele er, at du har mulighed for at modtage tilbud fra adskillige byggefirmaer, hvilket giver dig chancen for at sammenligne priser og projektalternativer, inden du træffer din endelige beslutning. Dette giver dig en større følelse af sikkerhed og garanterer, at du vælger det byggefirma, der passer optimalt til dine behov og din finansielle situation.

I tillæg til at assistere dig med at opspore det ideelle byggefirma, kan de også bistå dig i at finde byggefirmaer, der er eksperter inden for specifikke projekter, som for eksempel nybyggeri eller renovering. Dette gør det nemmere for dig at finde det korrekte byggefirma til dine specifikke krav.

Så hvis du ønsker at spare både tid og penge, samtidig med at du får den mest kompetente byggehjælp, så kan du starte ved at klikke på linket herunder. Afprøv servicen i dag, og erfar hvor enkelt det er at finde det optimale byggefirma til den mest attraktive pris. Klik dig videre herunder for at starte, og modtag tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor skal du anvende 3byggetilbud?

  • De assisterer hver måned tusindvis i at finde et byggefirma
  • De har samlet de mest kompetente og prisvenlige byggefirmaer ét sted
  • Du undgår at træffe valget af et kostbart og ringe byggefirma
  • De gør det enkelt at finde et byggefirma med attraktive priser
  • Servicen er 100% gratis og uforpligtende

Tilmeld dig 3byggetilbud nu og modtag tilbud fra byggefirmaer i dit nærområde – du vil blive forbavset over, hvor meget du faktisk kan spare. Klik dig videre herunder for at modtage tre gratis pristilbud på dit projekt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Vandbåren varme? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.