Udbygning af hus: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Det kan være et omfattende projekt at bygge videre på huset. Men hvis man foretager de nødvendige forberedelser, er der intet i vejen for, at projektet går, som man ønsker. I denne artikel kan man læse om, hvad man skal tænke på, når man bygger til på huset. Man vil blandt andet kunne læse, hvad sådanne projekter koster, hvordan man forbereder sig, og hvad man har lov til at bygge. På den måde kan man få et overblik over processen, før man starter projektet.

Udbygning af hus

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Udbygning af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Hvad skal der bygges?

Den første ting, man skal gøre, er at finde ud af, hvad der skal bygges. Det er vigtigt at skelne mellem tilbygning og påbygning. Det er begreber, der ofte anvendes i flæng på trods af, at det er to forskellige byggeprojekter. En tilbygning er en forlængelse af bygningens grundflade. En påbygning er derimod en udvidelse af boligen i højden. Med andre ord bygges der en ny sal oven på det eksisterende byggeri. En ny førstesal, en kvist og et tagløft er også defineret som påbygning, når man skal ansøge hos kommunen. Den tredje mulighed er udbygning af kælder. Dette indebærer udgravning og indretning af kældre under den eksisterende bolig.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Brug tid på at planlægge

Start tidligt med udarbejdelsen af projektet. På den måde kan man stille og roligt forberede sig på alle dele af processen, hvilket gør arbejdet hurtigere. Afsæt tid til at udarbejde et detaljeret og præcist budget. Undersøg, hvad man kan forvente af omkostninger i forbindelse med materiale og håndværkere. Derefter opretter man et budget og holder sig til det.

Det første skridt for større bygninger (over 20 kvm) er at hyre en arkitekt. Her bør man søge efter arkitekter med gode referencer fra lignende projekter. Hvis projektet ikke er meget stort eller komplekst, kan en teknisk tegner eller ingeniør også være tilstrækkelig. Alternativt kan man gå direkte til en entreprenør. En del entreprenører har interne projekterings- og tegnekompetencer og vil kunne organisere dette for bygherren. Husk, at det sjældent kan betale sig at associere sig med en entreprenør, indtil et endelig pristilbud er modtaget (som man ikke kan få, før projektet er designet og projekteret). Af den grund vælger de fleste at kontakte en arkitekt eller projekterende firma, der forbereder et prisgrundlag, før man kontakter entreprenører.

Vær tidligt ude med at finde en entreprenør. Dygtige håndværkere er populære. De er muligvis ikke tilgængelige, hvis man er sent ude. Start derfor udbudsrunden i god tid, så man kan finde den entreprenør, som man ønsker sig. En entreprenør med relevant erfaring kan også se løsninger, man ikke selv kan.

Få 3 gratis tilbud >

Udbygning af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvordan skal man organisere projektet?

Primært er der to former for organisering man kan vælge imellem: totalentreprise og fagentreprise. Totalentreprise betyder, at man kun underskriver en kontrakt med ét firma. Dette selskab er derefter ansvarlig for at indhente håndværkere i alle de relevante fagområder. Totalentreprenøren er normalt en tømrer virksomhed, og udfører tømrerarbejde selv. Derudover har de flere underleverandører, som står for det andet arbejde. Dette er normalt virksomheder totalentreprenøren ved vil gøre et godt stykke arbejde. Totalentreprenøren er derefter ansvarlig for koordinering, gennemførelse af projektet og det færdige produkt. Totalentreprenøren lægge typisk en 10-15% på det arbejde, der udføres af underleverandører.

Hvis man vælger fagentreprise, er man selv ansvarlig for gennemførelsen af projektet. Man skal selv kontakte alle relevante fagområder og koordinere deres arbejde mellem dem. Det er også bygherren selv, der skal sikre, at fremdriftsplanen overholdes. Dette kan være en måde at reducere udgifterne, men det forudsætter, at man har den nødvendige erfaring i at koordinere projekter.

Der er områder hvor totalentreprisen kan bidrage til at gøre projektet billigere. Totalentreprenøren har ofte arbejdet længe sammen med deres underleverandører og vil i nogle tilfælde have forhandlet sig frem til en god pris. Desuden arbejder de ofte effektivt sammen, hvilket kan spare penge. I Bygge.dk ser vi, at de fleste vælger totalentreprise, medmindre man har både den erfaring og den tid, der kræves for at organisere projektet selv.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Hvad koster det at bygge ud?

I løbet af de sidste par år har vi samlet priser for afsluttede projekter i en database, som giver indsigt i, hvad forskellige projekter normalt koster.

Vi kan se, at gennemsnitsprisen for at bygge ud på huset er 18.000 kr. per kvadratmeter. Denne pris inkluderer alt arbejde, materialer og administrativt arbejde. De fleste af disse projekter ender et sted mellem 15.000 og 30.000 kr. pr. kvadratmeter. Med andre ord er der store variationer her, og hvor, man lander, afhænger både af kompleksiteten af projektet og standarden.

Læs mere om prisen på udbygning af hus.

Skal man ansøge om at bygge ud?

Der er flere faktorer, der påvirker, om at bygge ud på huset udløser pligt til at ansøge. Man kan bygge en selvstændig bygning på op til 50 kvadratmeter uden at ansøge. Dette gælder, så længe bygningen ikke skal bruges til beboelse eller indrettes som vådrum.

Bygninger som garage og opbevaringsrum kræver dybest set ikke, at man ansøge om tilladelse. Dette forudsætter dog, at man følger visse regler for højde og brug. Man kan også bygge mindre tilføjelser uden at ansøge om en tilladelse såsom et brændeskur eller terrasse.

Hvis man vil bygge videre på højden, vil projektet altid være underlagt ansøgningspligt, og man vælger at tage hjælp fra en fagperson til at ansøge. Eksempler på udbygning i højden omfatter kviste, taghævning eller opførelse af en hel ny sal.

Også i tilfælde, hvor projektet ikke kræver ansøgning, er der visse regler, man skal forholde sig til. Projektet skal også være i overensstemmelse med byggeloven. Det er derfor vigtigt at få et overblik over, hvilke regler der gælder for projektet. Den nemmeste måde at gøre dette på er at kontakte kommunen. Husk også, at man skal underrette kommunen, når projektet er gennemført, uafhængig af ansøgningspligt. Det skyldes, at alle nye bygninger vil blive indført i kommunens kortdata.

Kan man udbygge selv?

Når man udbygger på huset, er der flere opgaver, det er muligt at udføre på egen hånd. Her er det ens egen kompetence og tid, der sætter reglerne. Derfor er det vigtigt at have et realistisk syn på det arbejde, der skal udføres. Dette er især vigtigt, hvis man også har hyret andre håndværkere. Hvis man påtager sig ansvaret for opgaver, man ikke har kompetencer til eller tid nødvendig for at udføre arbejdet korrekt, stopper projektet. Selv hvis man planlægger at udføre en masse af arbejdet på egen hånd, kan det betale sig at rådføre sig med en håndværker. De vil være i stand til at give gode råd og se løsninger, man ikke selv kan se.

Hvor lang tid tager det?

Det er vigtigt at oprette en tidsplan, når man bygger ud. Hvis man vil have en lille udvidelse, for eksempel udvide entréen, vil det ikke tage mere end et par uger. Større projekter, på den anden side, kan tage mange måneder at fuldføre. For nogle vil det være nødvendigt at flytte ud i løbet af byggeperioden. Det kan være frustrerende at bo på en byggeplads.

Medtag lidt luft i tidsplanen. Der er ofte uforudsete begivenheder, der forsinker projektet. Så er det bedre at beregne masser af tid og hellere slutte før planlagt. Det er også en god idé at beregne lidt luft ved udarbejdelsen af budgettet.

Behøver man en arkitekt?

Hvis man ved præcis, hvad man ønsker at bygge, og bygningen ikke er for stor eller kompleks, kan det ofte være tilstrækkeligt med en teknisk tegner eller bygmester. Hvis man ikke ved præcis, hvordan bygningen skal se ud, eller projektet er stort og/ellers komplekst, vil det ofte betale sig at ansætte en arkitekt. Dette kan ofte vise sig at være en værdifuld investering. For eksempel kan placeringen af vinduer og døre have meget at sige for udtrykket af hele huset. En arkitekt vil også kunne hjælpe med at søge om tilladelse fra kommunen.

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

At finde det rette byggefirma til den rigtige pris kan være en udfordring, men med vores samarbejdspartner 3byggetilbud kan du let og hurtigt sammenligne tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område og vælge den bedste til den bedste pris.

3byggetilbud er en internetbaseret tjeneste, der gør det let for dig at få tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område. Alt du skal gøre er at udfylde nogle få oplysninger om dig selv og hvilken slags bygge- eller renoveringsprojekt du har brug for, og derefter vil de sende din forespørgsel til forskellige byggefirmaer nær dig.

En af de største fordele er, at du kan få tilbud fra flere byggefirmaer, hvilket giver dig mulighed for at sammenligne priser og projektalternativer, før du tager en endelig beslutning. Dette giver dig en større grad af tryghed og sikrer, at du vælger det byggefirma, der passer bedst til dine behov og din økonomi.

Udover at hjælpe dig med at finde det bedste byggefirma for dig, kan de også hjælpe dig med at finde byggefirmaer, der specialiserer sig i specifikke projekter, som nybyggeri eller renovering. Dette gør det lettere for dig at finde det rette byggefirma for specifikke behov.

Så hvis du vil spare tid og penge, samtidig med at du får den bedste byggehjælp, så kan du komme i gang ved at klikke på linket lige nedenfor. Prøv tjenesten i dag og oplev, hvor let det kan være at finde det bedste byggefirma til den bedste pris. Klik dig videre lige nedenfor for at komme i gang, og hent tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor bør du bruge 3byggetilbud?

  • Hver måned hjælper de tusinder med at finde byggefirma
  • De har samlet de bedste og billigste byggefirmaer på ét sted
  • Du undgår at vælge et dyrt og dårligt byggefirma
  • De gør det let at finde et byggefirma med gode priser
  • Tjenesten er 100% gratis og uforpligtende

Registrer dig på 3byggetilbud nu og få tilbud fra byggefirmaer i dit område - du vil blive overrasket over, hvor meget du kan spare. Klik dig videre lige nedenfor for at hente tre gratis pristilbud på dit projekt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Udbygning af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.