Tagpap: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Tagpap er en populær tagbeklædning til huse her i Danmark. Det er et meget billigt og håndterbart byggemateriale. Men hvad består tagpap egentlig af? Hvor meget koster det at lægge? Og hvilken type hus og tag egner det sig bedst til? Disse spørgsmål bliver besvaret i denne artikel. Og du får tips til, hvordan du finder det rette firma til at lægge tagpap.

Tagpap

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Tagpap? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Hvad er tagpap?

At bruge begrebet 'tagpap' i 2020 er faktisk lidt misvisende. Før i tiden lagde man tjærepap, som var pap, der indeholdt tjære. Denne type tagbeklædning kan spores helt tilbage til 1700-tallet her i Danmark. Siden er man gået over til tagpap, der er fremstillet af asfalt. Nu til dags fremstilles tagpap af polymermodificeret bitumen samt stærke polyester- og glasfiberstoffer.

Producenterne er i stor grad gået over til at bruge ordet ’tagbeklædning’ i stedet for tagpap. Det skyldes for det første, at det moderne produkt ikke indeholder pap. For det andet er det et ønske om at markere, at nutidens materialer er af højere kvalitet end de tidligere udgaver. Alligevel fortsætter folk med at bruge begrebet 'tagpap'. Dette skyldes nok i høj grad, at produktet har flere udseendemæssige ligheder med forgængeren. Man kan også sige, at måden, man lægger tagbeklædning på, også har en del til fælles med det gammeldags tagpap, selvom der har været en vis udvikling på området.

Moderne tagpap har følgende egenskaber:

  • Lav vægt - helt ned til 4 kg. per kvadratmeter
  • Vandtæt
  • Kan lægges på flade tage (kræver tagfald på mindst 3 grader)
  • Findes i flere farver - for eksempel sort, rødt, grønt eller gråt
  • Forventet levetid: 25-30 år
  • Kan lægges på et undertag af krydsfiner eller træ. Idet materialet er så let, kræver det en god ventilation.

Tagpap fås enten i ruller, som tagdækkeren kan strække ud over undertaget, eller som forskårne skiver. Sidstnævnte er det, der kaldes tagspån. Tagpap og tagspån består i høj grad af de samme ingredienser og fremstilles på lignende måde. Forskellen ligger i, hvordan man lægger taget, hvilken slags tage de passer til, og hvordan det skal vedligeholdes. Tagpap rulles ud i striber, mens tagspån lægges på som plader. Hvor pap passer bedst til flade tage, kræver tagspån en vinkel på mindst 15 grader. Man kan desuden male på tagpap - hvilket ikke er muligt at gøre med tagspån. Ved at påføre maling risikerer man at ødelægge tagspånens vandtæthed.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Hvor meget koster det at lægge tagpap?

Tagpap er det billige alternativ sammenlignet med andre typer tagbeklædning. Det skyldes for det første, at tagpap ofte er i en lavere prisklasse end eksempelvis tagsten af tegl eller tagplader i stål eller kobber. For det andet er det et praktisk materiale at arbejde med for tagdækkere. Dermed kan man regne med færre arbejdstimer til at lægge tagpap sammenlignet med flere andre alternativer.

Her ser vi, at den gennemsnitlige pris på et sådant projekt ligger på 130 kr. per kvadratmeter tagflade. De billigste projekter lander på 330 kr. per kvadratmeter tagflade. I de dyreste tilfælde har det kostet 700 kr. per kvadratmeter tagflade at lægge tagpap. 

Få 3 gratis tilbud >

Tagpap? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvad påvirker prisen ved lægning af tagpap?

Der er en række faktorer, der påvirker prisen, når man vil lægge tagpap. Hos Bygge.dk anbefaler vi, at du vælger produktet baseret på kvaliteten. Det betaler sig på sigt at investere i det bedste produkt, som budgettet tillader, i stedet for at spare mest på muligt på materialerne.

Bortset fra valget af produktet, er tagets størrelse den faktor, som påvirker prisen mest. Det vil naturligvis koste mere at lægge tagpap på et stort tag end på et lille tag. Kvadratmeterprisen vil imidlertid være billigere, jo større taget er. Det skyldes, at visse omkostninger er relativt uafhængige af tagets størrelse (for eksempel prisfastsættelse, planlægning, projektering og transport). Højden på huset vil også have noget at sige. Hvis huset har en vis højde, vil det koste ekstra at få lagt ny tagbeklædning. Dette skyldes merudgifter til stillads.

Husk også at være opmærksom på andre udgifter, der følger med, når man lægger nyt tag. For eksempel vil man næsten uden undtagelse udskifte undertaget samtidig med, at man lægger ny tagbeklædning. Pap kan lægges som et mere simpelt undertag, men det er ikke altid den bedste løsning. Mange bygherrer vælger at opgradere undertaget som en del af selve projektet. Du må heller ikke glemme at tage højde for nye tagrender: Det er almindeligt at udskifte disse, når man lægger nyt tag. På den måde sparer man tid og penge. 

Kan det betale sig at lægge tagpap?

Hvis man har et fladt tag, vil man kun kunne vælge mellem et mindre udvalg af tagbeklædning. Et af disse er tagpap. Det betaler sig derfor at bruge pap af den enkle grund, at der kun er meget få alternativer at vælge imellem. Har man et tag, som har en tilstrækkelig hældning, er der flere alternativer. Der er således flere faktorer, der afgør, hvorvidt det kan betale sig at vælge tagpap. Da tagdækkere kan lægge tagpap hurtigt, vil man spare arbejdstimer sammenlignet med andre typer tage. Tagpappens lave pris vil også kunne holde udgifterne til materialer nede.

En anden overvejelse er, hvad tagpappet vil gøre ved husets værdi. Her står man ringere med tagpap. Tagpap anses nemlig ikke som specielt æstetisk, og det er i dag svært at finde et hus, der er dækket med tagpap. Med en levetid på 30 år anses tagpap heller ikke for specielt holdbart. Selv om pap er både bæredygtigt og robust, vil kvaliteten ikke kunne opveje den effekt, som tagbeklædningen har på husets udseende. Husk dog på, at disse punkter gælder for skråtage men ikke flade tage eller pulttag med hældning (under 15 grader). På sådanne tage vil tagpap ikke være synligt og påvirker dermed ikke det visuelle indtryk.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Hvor lang tid tager det at lægge tagpap?

At lægge nyt tag på et almindeligt hus tager normalt mellem 2 og 4 uger. Lægger man tagpap, tager det nærmere 2 uger. Det skyldes, at tagdækkere typisk kan udføre denne type arbejde på kortere tid. En af grundene til det er, at tagpap leveres i ruller og klæber af sig selv. Tagdækkeren vil også benytte papsøm til at fastgøre det yderligere til undertaget. Dygtige håndværkere vil heller ikke have noget imod at svejse krydsfuger og dermed sørge for, at yderkanterne er fæstnet til tagets sider på en vandtæt måde. Noget, der er nødvendigt, når man skal lægge tagpap.

Et godt tip er at lægge tagpap, når vejret er lunt. Så vil belægningen klæbe bedre. Ekstrem hede skal derimod undgås, da høje temperaturer kan få tagpap-rullen til at smelte. Det kan føre til, at materialerne skal kasseres. Af denne årsag anbefales det derfor ikke at udrulle tagpap-ruller i et for stærkt sollys.

Hvilke tage egner sig til tagpap?

Tagpap kan i princippet lægges på mange forskellige typer tage. Det skyldes den lave vægt og evnen til at modstå mange forskellige slags vejrformer. Ikke desto mindre er det kun et begrænset antal tagtyper, hvor man normalvis lægger tagpap på:

Flade tage: Tagpap er det mest almindelige af benytte på flade tage. Har man et hus med fladt tag, vil det være mest hensigtsmæssigt at bruge tagpap.

Pulttage: Et pulttag har kun en skråning i én retning i modsætning til saddeltage, som mødes på tagryggen og hælder i to retninger. Pulttage kan med fordel beklædes med pap. Det gælder særligt for tage med let fald, så taget er mindre synligt.

Hyttetag: Grundet den lave pris og brugervenligheden er det populært at lægge tagpap på hytter. Vær opmærksom på, at denne beklædning kan være vægtmæssigt for let til at kunne anvendes på traditionelle bjælkehytter. Disse hytter kræver et tungt tag, som kan presse bjælkerne sammen.

Mindre tage: Det er også populært at lægge tagpap på mindre bygninger som garager og udhuse.

På parcelhuse er tagpap således et af flere alternativer, som hovedsageligt bruges på flade tage og pulttage. Materialet er til gengæld meget velegnet til denne type tag.

Det er værd at bemærke, at tagbelægningen af denne type kan lægges på både undertage med enten vandfast krydsfiner eller træ.

Hvordan vedligeholder man tagpap?

Det er ikke særlig kompliceret at vedligeholde tagpap. Man bør dog foretage jævnlige inspiceringer af denne tagbelægning. Hvis samlingerne og kanterne er blevet svejset forsvarligt sammen af en professionel tagdækker, vil det være fuldkommen vandtæt. Dette er en af de store fordele ved tagpap. Når man skal inspicere et tag af en sådan type, er det dermed samlinger og kanter, der er vigtige at holde øje med. Er der opstået skader i svejsningen, der forbinder samlingerne, skal dette udbedres. Heldigvis er det noget, som en tagdækker kan ordne uden de store vanskeligheder. En fordel ved tagpap er, at udbedringer kan gøres uden behov for at udskifte hele taget. Man kan også male tagpappen, når den bliver slidt.

10 tips til et vellykket projekt

1. Vær sikker på, at taget egner sig til tagpap - tagpap er bedst egnet til flade tage og pulttag.

2. Vælg det rigtige tidspunkt for udførslen af projektet - det er typisk bedst at lægge tagpap i foråret eller sommeren (hvis der ikke bliver for varmt).

3. Find den rigtige entreprenør - husk, at flade tage kan byde på særlige udfordringer.

4. Husk at indhente minimum 3 tilbud - på den måde kan man være sikker på, at man får en konkurrencedygtig pris.

5. Samarbejd med entreprenøren om at udarbejde en klar og detaljeret arbejdsplan.

6. Vælg det rigtige produkt - det kan være en god idé at forhøre sig hos en fagperson, inden man tager det endelige valg.

7. Følg op på arbejdet - bygherrer bør sørge for at holde sig opdateret på projektets fremskridt.

8. Undgå selv at udføre opgaver, du ikke er kompetent til - at lægge tag er noget, man bør overlade til de professionelle.

9. Lav en slutkontrol - en fagmand bør kontrollere, at tagpappen er blevet lavet i henhold til reglerne.

10. Få al relevant information - sørg for at få en skriftlig bekræftelse på nøjagtigt det arbejde, som er blevet udført, samt de materialer, der er blevet brugt. Disse dokumenter er vigtige ved en senere vedligeholdelse.

Hvordan finder man en entreprenør?

At hyre en kompetent og pålidelig entreprenør er den bedste måde at sikre dig et vellykket byggeprojekt. Det gælder også, når man skal lægge tagpap på sit tag. Det vil være relativt enkelt for tagdækkere at arbejde med dette materiale. Vær dog opmærksom på, at flade tage har enkelte unikke egenskaber der gør, at de kan skabe udfordringer. Det betyder derfor, at ikke alle fagfolk nødvendigvis har den relevante erfaring og evner, som det kræver for at kunne arbejde med denne type tag: Dette gælder først og fremmest, når man taler om at bygge tage fra bunden af. Der skal man ofte hyre en tagentreprenør med speciale i flade tage. Mere almindelige tage, som saddeltage, er noget, de fleste tømrere er i stand til at lave.

I denne artikel er det flade tage, vi taler om. Det skaber ikke særlige udfordringer at lave nyt tag. Alligevel kan det godt betale sig at informere de forskellige entreprenører om, at opgaven drejer sig om et fladt tag.

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

Det kan være en udfordring at finde det ideelle byggefirma til den rette pris, men med vores partner 3byggetilbud, kan du nemt og hurtigt sammenligne tilbud fra diverse byggefirmaer i dit nærområde, og udvælge det allerbedste til den mest fordelagtige pris.

3byggetilbud er en online service, som gør det enkelt for dig at modtage tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit nærområde. Det eneste du skal gøre, er at udfylde nogle basale oplysninger om dig selv og det bygge- eller renoveringsprojekt du overvejer, og herefter vil de videresende din anmodning til forskellige byggefirmaer tæt på dig.

En af de betydeligste fordele er, at du har mulighed for at modtage tilbud fra adskillige byggefirmaer, hvilket giver dig chancen for at sammenligne priser og projektalternativer, inden du træffer din endelige beslutning. Dette giver dig en større følelse af sikkerhed og garanterer, at du vælger det byggefirma, der passer optimalt til dine behov og din finansielle situation.

I tillæg til at assistere dig med at opspore det ideelle byggefirma, kan de også bistå dig i at finde byggefirmaer, der er eksperter inden for specifikke projekter, som for eksempel nybyggeri eller renovering. Dette gør det nemmere for dig at finde det korrekte byggefirma til dine specifikke krav.

Så hvis du ønsker at spare både tid og penge, samtidig med at du får den mest kompetente byggehjælp, så kan du starte ved at klikke på linket herunder. Afprøv servicen i dag, og erfar hvor enkelt det er at finde det optimale byggefirma til den mest attraktive pris. Klik dig videre herunder for at starte, og modtag tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor skal du anvende 3byggetilbud?

  • De assisterer hver måned tusindvis i at finde et byggefirma
  • De har samlet de mest kompetente og prisvenlige byggefirmaer ét sted
  • Du undgår at træffe valget af et kostbart og ringe byggefirma
  • De gør det enkelt at finde et byggefirma med attraktive priser
  • Servicen er 100% gratis og uforpligtende

Tilmeld dig 3byggetilbud nu og modtag tilbud fra byggefirmaer i dit nærområde – du vil blive forbavset over, hvor meget du faktisk kan spare. Klik dig videre herunder for at modtage tre gratis pristilbud på dit projekt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Tagpap? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.